400 maskia kotihoitoon ja palvelutaloihin – Orimattilan Martat ompelevat talkoilla kasvosuojia

Orimattilan hyvinvointipäällikkö kutsui martat apuun, kun maskipula yllätti.

hengityssuojaimet
kaksi marttaa itsetehdyissä hengityssuojaimissa
Jokainen, joka on ommellut koneella, osaa valmistaa itselleen maskin, vakuuttavat Raija Antila ja Anne Virtanen Orimattilan Martoista.Mikko Tuomikoski/Yle

Kun hätä on suuri, on martta paikalla. Vanha sanonta kävi toteen myös Orimattilassa, jossa kaupungin hyvinvointipäällikkö Kristiina Hämäläinen vinkkasi paikallisille marttayhdistyksille, että voisiko hygieniamaskeja valmistaa omin voimin.

– Tätä oltiin mietitty jo omassa porukassa ja kun Kristiina vielä antoi vinkin, niin tiesin, että nyt tämä onnistuu, myhäilee Orimattilan yhteisten marttojen puheenjohtaja Anne Virtanen.

Martat ryhtyivät innolla ompelemaan maskeja, joita on valmistunut jo satoja.

– Näitä on mennyt muun muassa palvelutaloihin, kotihoitoon ja lapsiperheiden sosiaalipalveluun. Työntekijät ovat olleet todella kiitollisia, sillä näitä ei tarvitse säästellä, kun ne voi aina pestä käytön jälkeen. Tämän päivän tieto on se, että maskeja on välitetty jo vajaat 400, arvioi Hämäläinen.

Maski on yhtä lähellä, kuin lähin martta

Kun maskin tekoa ryhdyttiin suunnittelemaan, oli tietysti tärkeää käyttää oikeaa materiaalia. 100% puuvilla tiedettiin Orimattilassakin parhaimmaksi.

– Meille meinasi tulla ongelmia materiaalihankinnan kanssa, mutta sitten Kristiina hankki 15 kiloa hyvää kangasta. Sen jälkeen meidän oli helppo tehdä, kertoo Virtanen.

Kaiken A ja O on tietysti se, että puuvilla on helppo pestä, mikä takaa hygienisyyden.

– Nämä voi pestä 90 asteessa ja sitten vielä silittää. Sitten voi olla varma siitä, että ne ovat puhtaita, muistuttaa Raija Antila Palojoen Martoista.

Maskitalkoisiin osallistunut Antila on sitä mieltä, että jokainen, joka on ommellut koneella, osaa valmistaa itselleen maskin.

– Tämä on tällainen suorakaiteen muotoinen, johon tehdään keskelle vekit ja sitten ommellaan reunat. Me teimme puuvillasta tällaiset narut, joilla se solmitaan pään ympärille. Kuminauha kun ei välttämättä kestä kuumaa pesua ja saattaa olla herkkäihoisille hankala materiaali, kertoo Antila.

Marttojen tekemiä maskeja saattaa syntyä kohta lisää, sillä Virtasen mukaan myös Iitin martat ovat innostuneet maskitalkoista.

Kankainen kasvomaski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa.

Valtioneuvosto on linjannut, että kankaiset kasvomaskit ovat riittävä suoja kotihoidossa toimiessa muiden turvallisuusohjeiden noudattamisen lisäksi, kerrotaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus