1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suojavaatteet

Pohjalaisyritysten yhteistyö työllistää 120 työntekijää: lippalakit, huonekalut ja sisustustekstiilit vaihtuivat suojavaatteiksi sairaaloille

Lippalakeistaan tunnettu kurikkalainen Tella hyppäsi suojavaatevalmistajaksi. Nyt suojatakkeja valmistuu kymmeniätuhansia viikossa alihankkijoiden avustuksella.

Tellan toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth on iloinen pohjalaisyritysten tiiviistä yhteistyöstä. Uusien kumppanuuksien avulla suojatakkien tuotanto nousee kesäkuussa jo 40 000 kappaleeseen viikossa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Useat eteläpohjalaisyritykset ovat löytäneet korvaavaa työtä koronasuojavaatteiden valmistuksesta. Suojatakeista, -haalareista ja maskeista on tällä hetkellä suuri pula sairaaloissa ja terveydenhuollossa.

Kotimaisen tuotannon ansiosta useat yritykset ovat välttäneet työntekijöidensä lomatukset ja tuotantoon on tarvittu jopa uusia työntekijöitä.

Kurikkalainen lakkivalmistaja Tella teki puolitoista kuukautta sitten bisneksessään täyskäännöksen ja alkoi valmistaa suojavaatteita alihankkijoidensa avustuksella. Tellassa lasketaan, että muutos on tuonut työtä arviolta noin 120 työntekijälle.

Heistä parikymmentä on palkattu varta vasten suojavaatteiden valmistukseen.

Tella on pystynyt lyhyessä ajassa lähes kolminkertaistamaan suojavarustetuotantonsa lähes 30 000 suojatakkiin viikossa. Tavoitteena on, että uusien yhteistyösopimusten avulla määrää pystytään kasvattamaan 40 000 suojatakkiin viikossa.

Kuitukankaisten takkien lisäksi Tella valmistaa suojahaalareita, suojapäähineitä, suu-nenäsuojia ja kenkäsuojia.

Lennollilla suojatakkien leikkaus siirtyy tällä viikolla kolmeen vuoroon. Ompelu sujuu vielä kahdessa takkitiimissä. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Tellan alihankkijaverkostossa on kymmenen nimekästä yritystä: Lapuan Kankurit, Hakola, Jokipiin Pellava, Santala Print, Pohjanmaan Kaluste, Unico, Univisio, Adea, Osk Ompeluliike Sopiva sekä ensimmäisenä alihankkijana aloittanut Lennol. Lähes kaikki yritykset ovat Etelä-Pohjanmaalta.

– Ei meidän alkuperäinen kapasiteettimme olisi riittänyt vastaamaan koko kysyntään, selittää Tellan toimitusjohtaja Liina-Maaria Lönnroth.

Tuotantoa kolmeen vuoroon

Jalasjärveläinen sisustustekstiilejä valmistava Lennol on palkannut jo lisää työntekijöitä ja tällä viikolla suojatakkien leikkaus siirtyy kolmeen vuoroon.

– Ihmiset ehtivät olla ehkä neljä päivää lomautettuna, kun käynnistimme suojatakkituotannon. Nyt työllistämme sekä vakituisen henkilöstön että olemme palkanneet kymmenkunta työntekijää lisää, kertoo Lennolin toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen mielissään.

Kaksi kolmasosaa yrityksen työntekijöistä tekee suojatakkeja ja loput ahkeroivat normaalitilausten parissa.

Lennolin toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen on joutunut haalimaan takkimateriaaleja suojavaatteisiin. Toinen 100 000 metrin erä on jo tilattu. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kauhajokelaisen Hakolan huonekalutehtaalla tuotantoa oli jo ehditty lomauttaa, mutta alihankintatyöt toivat ompelijat takaisin töihin. Myös ompeluosaamistaan tarjoava Lapuan Kankurit sai lomautusuhan alla oleville ompelijoilleen töitä suojavarusteista.

– On hienoa tehdä yhteistyötä. Se, että paikallisesti löytyy yhteistyökumppaneita näinkin nopealla aikataululla ja näinkin paljon, tuntuu erittäin hienolta, Lönnroth kiittelee.

Hän toivoo, että suomalaiset ostajat arvostaisivat myös kotimaista valmistusta.

– Me emme voi kilpailla kiinalaisen hinnan kanssa, koska tässä on kyse suomalaisesta työstä. Toivotaan, että ostoista päättävät tahot ymmärtävät suosia sitä, koska se synnyttää työpaikkoja ja tuo verovaroja.

Lue seuraavaksi: Suojavisiirin prototyyppi syntyi muutamassa tunnissa ja valmistus alkoi seuraavana päivänä – yrityksissä tehdään nyt tuotekehittelyn nopeusennätyksiä

Katso täältä Ylen uutiset koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla

Artikkelia korjattu 13.11.2020 klo 15.18: Osuuskunta Sopiva korjattu muotoon Osk Ompeluliike Sopiva