1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sijoitus- ja kehitysyhtiötoiminta

Miten käy Kainuun Edun? Takaisinperintä ja omistajien tyytymättömyys voi ajaa kehitysyhtiön nopeasti alas

Kainuun Edun taloudellinen tilanne voi nopeuttaa päätöksentekoa.

Kuva: Yle

Kainuun edun omistajat kokoontuivat perjantaina 9. toukokuuta keskustelemaan Kainuun Edun tulevaisuudesta. Omistajakuntien tyytymättömyys maakunnallisen kehitysyhtiön toimintaan on jatkunut jo vuosia.

Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva kertoo, että kokouksessa pohdittiin eri vaihtoehtoja kehitysyhtiön toiminnalle. Vaihtoehtoja esittelivät Kainuun Edun edustajat sekä omistajakokouksen nimittämä selvitysryhmä, johon kuuluvat Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen, Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen sekä Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen. Kolmikko on tehnyt selvitystyötä viime syksystä saakka.

Muiden vaihtoehtojen lomassa keskustelua käytiin jopa kehitysyhtiön alasajosta.

– Se on yksi varteenotettava vaihtoehto lähitulevaisuudessa, Hatva toteaa.

Kokouksessa pohdittiin myös sitä, voisiko kehitysyhtiön hanketoimintaa siirtää Kajaanin ammattikorkeakoululle. KAMKilla voisi tehdä koko maakunnan kattavaa hanketyötä, joka nyt on kehitysyhtiön tehtävä. Lisäksi osa hankevastuusta siirtyisi todennäköisesti kunnille.

– Nyt selvitämme tarkemmin, haluaako ja pystyykö KAMK hallinnoimaan kaikkia hankkeita. Tässä vaiheessa se on ollut kaikista varteenotettavin vaihtoehto, Hatva sanoo.

Hankerahoja peritään takaisin satoja tuhansia

Kainuun Edun tulevaisuuteen vaikuttaa oleellisesti myös hankerahojen takaisinperintä, joka on parhaillaan käynnissä.

Muutama vuosi sitten päättyneen Kasvua Kainuuseen -hankkeen rahoitusta peritään takaisin kirjanpidollisen tulkintavirheen takia. Kainuun Liitto perii takaisin yhteensä 272 000 euroa, mikä on reilu 10 prosenttia koko hankkeen rahoituksesta. Kyseessä on EU-rahoitus, jonka Kainuun liitolle puolestaan välittää Työ- ja elinkeinoministeriö.

– Linjaus on sinänsä tavattoman valitettava, mutta olemme tiukasti sidoksissa EU-säädöksiin, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Korhonen.

Takaisinperinnän maksupäivä on kesäkuun lopussa, mutta Kainuun Etu ja Kainuun liitto neuvottelevat vielä mahdollisista huojennuksista. Kainuun Edun omistajakokous päätti viime perjantaina, etteivät omistajakunnat myönnä yhtiölle lisärahoitusta takaisin perinnän maksamiseksi.

Kainuun Edun tulevaisuus ei ole vaakalaudalla takaisinperinnän takia, mutta voi olla, että yhtiön taloudellinen tilanne nopeuttaa päätöksentekoa.

Kainuun edun toimitusjohtaja Antti Toivainen ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa, koska sen käsittely on kesken.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)