Ysiluokat jakavat tuhansien eurojen luokkaretkipotteja oppilailleen – yli 100 euron palautus tietää ongelmia vähävaraisille perheille

Myös verottaja on poikkeuksellisessa tilanteessa. Aiemmin verohallinnossa ei ole jouduttu pohtimaan luokkaretkirahojen palautuskäytäntöjä.

luokkaretket
Keinukaruselli liikenteessä Särkänniemessä
Perinteiset luokkaretkikohteisiin kuuluvat huvipuistot eivät rajoitusten takia päässeet avautumaan kevätlukukauden aikana. Arkistokuva Särkänniemen huvipuistosta.Mari Siltanen / Yle

Lappeenrantalaisen Lauritsalan koulun 9E-luokan oli tarkoitus mennä kevään viimeisellä kouluviikolla luokkaretkelle Holiday Club Saimaa -kylpylään.

Rahaa yhden yön kylpyläreissuun oli kerätty seitsemänneltä luokalta alkaen.

Oppilaat keräsivät varoja osallistumalla koulun perinteisiin syysmarkkinoihin sekä pitämällä kahviota koulussa. Lisäksi luokka järjesti alakoululaisille viime vuonna vappudiskon sekä myi keksejä.

– Oppilaat keräsivät innokkaasti rahaa, kertoo luokanohjaaja Aino Voutilainen.

Sitten tuli koronavirus ja kylpyläsuunnitelmat piti perua. Luokkaretkeä ei järjestetä nyt ollenkaan. Peruuntuminen harmittaa 9E-luokalla olevaa Hanna Helve Oliveiraa vain hieman.

– Se oli vain retki, joten ei se ole niin vakavaa. Tunnen ihmisiä, jotka olivat menossa ulkomaille ja keränneet paljon rahaa. Heille on ikävämpi juttu, kun reissu ei toteudu, Helve Oliveira sanoo.

Aino Voutilainen on ollut ryhmän luokanohjaaja koko yläkoulun ajan. Häntä tilanne tuntuu harmittavan Helve Oliveiraa enemmän.

– Harmittaa nuorten puolesta, sillä peruskoulun päättyminen on heille iso etappi. Nyt he eivät pääse lopettamaan sitä yhdessä, sanoo Voutilainen.

Turistit ottavat rennosti rauhan holiday club saimaan allasosastolla
Lauritsalan koulun 9E-luokka oli menossa luokkaretkelle kylpylähotelliin. Retki ei nyt onnistu, sillä paikka on kiinni. Arkistokuva.Yle

Voutilaisen mukaan Lauritsalan koulun yhdeksännet luokat keräsivät kukin 1000–2000 euroa luokkaretkirahaa. Koska kaikkien luokkien retkisuunnitelmat peruuntuivat, alettiin rahoille miettiä muuta käyttöä.

Suunnitelmana on nyt hankkia rahoilla lahjakortteja paikallisiin yrityksiin. Oppilailta kysytään ensin, minkä yritysten lahjakortteja he haluaisivat. Yrityksistä valitaan suosituimmat, ja jokainen oppilas saa yhden lahjakortin valitsemaansa yritykseen.

– Yritämme samalla tukea paikallisia yrityksiä. Mietimme yrityksiä torstaina, kun näemme oppilaat, Voutilainen sanoo.

9.-luokkalaisesta Hanna Helve Oliveirasta lahjakortti on kiva, mutta hänen mielestään rahan jakaminen suoraan oppilaille olisi ollut helpompaa.

– Olisi enemmän valinnanvaraa. Rahan saisi käyttää mihin haluaa.

Rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteenkin olisi ollut Helve Oliveirasta sopiva vaihtoehto.

Luokkaretkirahoja voi käyttää monin eri tavoin

Samanlaisessa tilanteessa ovat peruskoulun yhdeksännet luokat ympäri Suomen.

Luokkaretkiä on jouduttu perumaan koronaviruspandempian aiheuttamien rajoitusten takia. Rajoitukset ovat estäneet matkustamisen ulkomaille tänä keväänä.

Kotimaassa perinteiset luokkaretkikohteet kuten huvipuistot ovat kiinni eikä leirikouluja ole voitu toteuttaa.

Luokissa on pohdittu, mitä tehdä työllä ja vaivalla kerätyille luokkaretkirahoille nyt.

Opetushallitus suositteli aiemmin keväällä (siirryt toiseen palveluun), että luokat voivat tehdä esimerkiksi pienimuotoisia luokkaretkiä ja leirikouluja hygieniaohjeita noudattaen. Rahaa on voinut käyttää myös johonkin mukavaan etänä tapahtuvaan toimintaan jo kevätlukukauden aikana.

Jos luokka tai ryhmä on olemassa vielä kesän jälkeen, voidaan suunniteltu leirikoulu tai retki siirtää seuraavalle lukuvuodelle.

Peruskoulunsa päättävät eivät kuitenkaan ole rahoja yhdessä käyttämässä kevätlukukauden jälkeen. Tällöin luokka voi palauttaa rahat oppilaiden perheille.

Opetushallitus suosittaa, että kaikille huoltajille palautetaan oppilasta kohti laskettu tasasuuruinen summa.

Luokkaretkirahat voivat kuitenkin vaikuttaa perustoimeentulotuen määrään, jos oppilaan perhe sellaista saa.

Jaettava raha voi vaikuttaa toimeentulotukeen

Kelan etuuspäällikön Marja-Leena Valkosen mukaan toimeentulotuessa otetaan lähtökohtaisesti huomioon kaikki henkilön ja perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot.

– Sillä ei ole merkitystä, mistä tulo on saatu, Valkonen viestittää sähköpostitse.

Toimeentulotukilain mukaan tuloina ei kuitenkaan oteta huomioon vähäisiksi katsottavia ansiotuloja ja avustuksia. Perheen kohdalla luokkaretkirahan palauttaminen ei vaikuta toimeentulotukeen, jos summa on enintään sata euroa.

– Jos palautuksen määrä on yli sata euroa, se huomioidaan lähtökohtaisesti tulona eli se vähentää toimeentulotuen määrää, Valkonen kertoo.

Myös yksinhuoltajalla euromäärä on sata euroa.

Rahat voi panna myös hyväntekeväisyyteen

Yksi vaihtoehto on myös lahjoittaa luokkaretkirahat hyväntekeväisyyteen.

Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi kotkalaisen Karhuvuoren koulun 9.-luokkalaisista, jotka lahjoittivat 2000 euroa Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki -yhdistykselle.

Myös verottaja on antanut luokkaretkirahojen käyttöä koskevia ohjeita koronakeväänä.

Rahat voi palauttaa verovapaasti

Verohallinnon mukaan (siirryt toiseen palveluun) rahat tulee ensisijaisesti käyttää koko luokan hyväksi esimerkiksi järjestämällä leirikoulu tai luokkaretki myöhemmin tai jollain muulla tavalla.

Jos luokka ei esimerkiksi jatka yhdessä enää ensi syksynä eikä yhteistä korvaavaa tapahtumaa ehditä enää järjestää ennen kevätlukukauden päättymistä, rahat voi palauttaa ilman, että perheiden tulisi maksaa niistä veroa.

Luokkaretkirahat voidaan palauttaa oppilaille ja heidän perheilleen verovapaasti muissakin yllättävissä poikkeustilanteissa.

– Esimerkiksi silloin, jos luokkaretkikohteeksi ajateltu paikka menee yllättäen konkurssiin, havainnollistaa ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta.

Entäpä jos poikkeuksellista syytä retken perumiseen ei olekaan vaan luokka päättää muuten vain perua retken ja palauttaa rahat?

Joulumyyjäisten myyntipöytä.
Rahaa luokkaretkeä varten voi kerätä esimerkiksi myyjäisissä.Arto Loukasmäki / Yle

Ylitarkastaja Minna Palomäki ei usko, että tällaisia tilanteita syntyy.

– Luokat eivät kevein perustein päätä, että retkelle ei lähdetäkään. En usko, että tämä on käytännössä mikään ongelma.

Jos luokkaretki kuitenkin päätettäisiin jättää toteuttamatta ilman perustetta, ovat työllä hankitut rahat saajilleen veronalaista tuloa. Se on ilmoitettava verotuksessa. Työtä on esimerkiksi keksien myynti.

Lapsilla ja nuorilla on harvoin muita tuloja, joten käytännössä verotettavaa tuloa tuskin jää.

Palomäen mukaan kulunut kevät on ollut verottajankin näkökulmasta poikkeuksellinen. Luokkaretkirahojen palauttamiseen liittyviä asioita ei ole Verohallinnossa jouduttu miettimään ennen korona-aikaa.

Luokkaretkirahaa keräävät käytännössä oppilaat ja heidän huoltajansa. Yleensä rahan kerääminen on käytännössä verovapaata.

Kerätystä rahasta ei tarvitse maksaa veroa silloin, kun rahat käytetään koko oppilasryhmän hyväksi ja keräystoiminta on pienimuotoista. Rahoista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos summa jää alle 10 000 euron.

Yleensä kerätyt summat jäävät alle tuon summan.

Tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta voi lukea täältä