Australiassa pidätys 32 vuoden takaisesta homomiehen murhasta – jopa kymmenien homovihamielisten murhien epäillään jääneen ratkaisematta

Nuoren miehen kuolema tulkittiin vuonna 1988 itsemurhaksi, mutta hänen perheensä vaati sinnikkäästi uutta tutkintaa.

viharikokset
Poliiseja tutkimassa maastoa.
Poliisieja Scott Johnsonin kuolinpaikalla toukokuussa 2020.Dan Himbrechts / EPA

Sydneyssa Australiassa on nostettu syyte 32 vuoden takaisesta nuoren homoseksuaalisen matemaatikon murhasta. Poliisi uskoo nyt, että kyseessä oli viharikos.

27-vuotias yhdysvaltalainen Scott Johnson putosi kalliolta ja kuoli vuonna 1988. Alkuperäisessä tutkinnassa kuolema tulkittiin itsemurhaksi.

Hän oli pari vuotta aiemmin muuttanut Sydneyhyn elääkseen australialaisen kumppaninsa kanssa.

Johnsonin perhe ei uskonut itsemurhaan, vaan kampanjoi sinnikkäästi vuosikymmeniä uuden tutkinnan aloittamiseksi.

Uusi tutkinta johti 49-vuotiaan sydneylaismiehen pidättämiseen ja syyttämiseen murhasta, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AP.

Huima palkkio johti syyllisen jäljille

Kuolemantapauksen tutkinta aloitettiin uudelleen jo vuonna 2017, mutta tuolloin tapaus jäi vielä ratkaisemattomaksi.

Kolmas tutkinta alkoi kolme vuotta sitten. Tutkimuksissa todettiin, että uhri oli pudonnut kalliolta väkivallan seurauksena ja syynä oli hänen homoseksuaalisuutensa.

Tekijän jäljille päästiin, kun tiedoista luvattiin miljoonan Australian dollarin eli noin 600 000 euron palkkio. Johnsonin perhe lupasi tuplata palkkion.

"Urani kohokohta"

Uuden Etelä-Walesin osavaltion poliisipäällikkö Mick Fuller ilmoitti puhelimitse pidätyksestä uhrin veljelle Steve Johnsonille, joka on ollut eturintamassa vaatimassa uutta tutkintaa.

– Puhelu oli yksi urani kohokohtia, Fuller kuvaa tunnetta, kun hän sai viimein ilmoittaa murhan ratkeamisesta.

Poliisi on aiemmin pyytänyt perheeltä anteeksi sitä, ettei tapausta tutkittu aluksi kunnolla.

Johnson sanoo, että tieto pidätyksestä oli tunteellinen hetki hänelle ja koko perheelle. Hänen mukaansa hänen veljensä tapaus on symboli kaikille homovihamielisille murhille. Hän toivoo, että murhan selviäminen auttaa ratkaisemaan muita yhä selvittämättömiä murhia.

Toissavuotisessa poliisiraportissa todetaan, että Australiassa on selvittämättä 88 epäilyttävää kuolemantapausta vuosilta 1976–2000. Tapauksista 27:ää epäillään homovihamielisten jengien tekemiksi murhiksi.

Tapahtumista on tehty mini-tv-sarja Deep Water. (siirryt toiseen palveluun)