Esko Lotvosen virkaolemuksen takaa löytyy myös kevyempi ilme – Lotvonen jää eläkkeelle Rovaniemen johdosta 40 vuoden virkamiesuran päätteeksi

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen jää virallisesti eläkkeelle täytettyään 68 vuotta 1. syyskuuta.

kaupunginjohtajat
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen jää eläkkeelle - virkamiehen takaa löytyy myös kevyempi ilme.
Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen jää eläkkeelle - virkamiehen takaa löytyy myös kevyempi ilme.

Esko Lotvonen siirtyi Rovaniemen kaupunginjohtajaksi vuonna 2012 Lapin liiton maakuntajohtajan tehtävästä, jossa hän toimi vuodesta 1995. Sitä ennen hän työskenteli Lapin lääninhallituksessa muun muassa kehitysneuvoksena ja suunnittelusihteerinä.

Rovaniemellä syntynyt Lotvonen vietti työelämästään viimeiset neljä vuosikymmentä synnyinkaupungissaan. Virallinen eläköitymispäivä on 1. syyskuuta. Kesä kuluu mökkeillen ja perheen kanssa aikaa viettäen.

Rovaniemen kaupunginjohtaja hän on toiminut kahdeksan vuotta. Valinta vuonna 2012 jäi täpärälle, koska Lotvonen sai Rovaniemen kaupunginvaltuuston äänistä toisella kierroksella 38 ääntä ja vastassa ollut nykyinen Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari 37 ääntä.

Esko Lotvonen oli luvannut laulaa Rovaniemen markkinoilla kappaleen julkisesti, jos hänet valitaan. Kun niin kävi Ylen toimittaja Marjatta Rautio tapasi Lotvosen seuraavana päivänä työmatkalta Helsingissä. Lotvonen täytti lupauksensa ja lauloi kappaleen kameran edessä Senaatintorilla.

Hallintosihteeri Nea Mustonen ja Lotvonen Revontulikeskuksen taukotiloissa
Hallintosihteeri Nea Mustonen ja Lotvonen Revontulikeskuksen taukotiloissaRaimo Torikka / Yle

Löytyy myös heittäytymistä

Esko Lotvonen on opittu tuntemaan asiallisena, ehkä hieman värittömänä virkamiehenä, mutta aivan niin jäykkä hän ei ole kuin ensivaikutelma voi näyttää. Karaokeharrastuksen lisäksi Lotvonen on näyttänyt kyntensä myös tanssin parissa.

Vuonna 2012 hänet nimittäin kruunattiin Meri-Lapin Heikiksi ''Tanssii tätien kanssa'' tanssikilpailussa (siirryt toiseen palveluun). Hänen parinaan ja tanssin opettajana toimi ylitorniolainen Soili Tolonen.

Tuorein heittäytyminen on vuodelta 2019. Esko Lotvonen ilmoittautui satojen muiden kanssa Visit Finlandin markkinointitempaukseen onnellisuusoppaaksi. Lotvonen oli lopulta yksi valituista kahdeksasta onnellisuusoppaasta.

– Se on yksi niitä hulluja juttuja, joita kannattaa joskus tehdä, että mieli pysyy virkeänä. Viime kesänä sitten meidän mökillä oli kolme päivää perhe Kaliforniasta, Yhdysvalloista. Me tavallaan kerroimme, että mistä se suomalainen arjen onnellisuus syntyy. Niiden ei tarvitse olla isoja asioita. Kalastettiin, käveltiin metsässä, poimittiin mustikoita ja leivottiin mustikkapiirakkaa, muistelee Lotvonen.

Kaupunginjohtajana oli neljä tavoitetta

Virkauran päättävä kaupunginjohtajan työ on Lotvosen mielestä mennyt hyvin eikä hän ole joutunut päättäjien kanssa kovinkaan tiukkoihin tilanteisiin, vaikka hänelle annettiin neljä kovaa tavoitetta.

– Silloin elettiin vielä tilaaja-tuottajamallissa ja sitä pitää uudistaa. Toiseksi Rovaniemen profiili pitää palauttaa arktiseksi pääkaupungiksi. Kolmanneksi piti muokata konsernirakenne uusiksi ja neljäs oli se, että oli pantava kaavoitus kuntoon.

Näiden ja monien muiden asioiden kanssa Lotvonen kertoo tehneensä vääntöä kahdeksan vuoden ajan. Hankalimmaksi asiaksi osoittautui konsernirakenteen uudistaminen.

– Tietenkin tuo konsernirakenteen muuttaminen oli poliittisesti haasteellisinta, koska siellähän puhutaan silloin siitä, että ulkoistetaanko toimintoja tai yhtiöitetäänkö toimintoja. Ne ovat luonnollisesti poliittisesti vaikeita asioita.

kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.11.2019
kaupunginsihteeri Kaisa Laitinen, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.11.2019Perttu Ruokangas / Yle

Yhteistyö poliittisen kentän kanssa toimi

Juttua varten tiedusteltiin myös Rovaniemen valtuuston suurimmilta ryhmiltä sitä, kuinka Lotvosen kausi on onnistunut ja miten päättäjät ovat kokeneet yhteistyön toimineen kaupunginjohtajan kanssa.

Suurimpien puolueiden antama palaute Lotvosen virkakaudesta on varsin positiivista. Asiallisuus ja keskustelun helppous Lotvosen kanssa on niiden keskeinen viesti.

Lisäksi vastanneet nostavat esille juuri samat asiat mitä Lotvosen toivottiin hoitavan kuntoon kaudellaan.

– Kaupunginjohtajana Lotvonen on edistänyt avointa, hallinto-ja kuntalain mukaista päätöksentekoa. Asiat on tuotu reilusti kaupunginhallitukseen päätettäväksi, kirjoittaa Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Luoma ryhmänsä puolesta.

– Esko Lotvonen on ollut helposti lähestyttävä ja diplomaattinen johtaja. Hänen johdollaan ja yhteistyössä luottamushenkilöiden kanssa on tehty mittavia organisaatio- ja johtamisjärjestelmän uudistuksia, kertoo vastauksessaan Keskustan valtuustoryhmän puolesta Susanna Junttila.

– Ryhmämme kokemus on, että Esko Lotvosen kädenjälki näkyy Rovaniemen matkailun ja kansainvälistymisen huimana kasvuna. Myös arktisen yhteistyön lisääntymisessä Eskon tekeminen on näkynyt, kirjoittaa Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Heikkilä.

– Eskolla on ollut hyvä ja rakentava keskusteluyhteys valtuustoryhmiin ja valtuutettuihin. Olen monessa ryhmäpuheenvuorossa, varsinkin talousasioissa, arvostellut Eskoa rajun populistiseen sävyyn, mutta siitä huolimatta meillä on aina säilynyt hyvä tuttavuus suhde, vastaa viestiin Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalevi Björcbacka.

Myös Esko Lotvonen itse on sitä mieltä, että Rovaniemellä on poliittinen kenttä monia muita paikkakuntia rauhallisempi.

– Meillä on ollut hyvä luottamuksellinen suhde ja voi sanoa käytännössä, että hyvin minua on kuultu ja ne asiat, mitä on valmisteltu kyllä ne pääsääntöisesti ovat kaikki toteutuneetkin. En koe tehneeni, eivätkä virkamiehet ole tehneet juurikan turhaa työtä. Toki jotkut asiat viivästyvät ja joissakin asioissa pitää säästää. Mutta kokonaisuudessaan Rovaniemen poliitikot ovat hyvin hoitaneet roolinsa.

Esko Lotvonen sulkee työhuoneen oven
Viimeistä kertaa kaupunginjohtajan virassa lomailemaan lähtevä Esko Lotvonen sulkee työhuoneen Revontulikeskuksen väistötiloissa.Sauli Antikainen / Yle

Kotikaupunki pitää Lotvosen pihdeissään

Kahdeksan vuoden urasta kaupunginjohtajana jäi Lotvosta vaivaamaan vain parin viimeisen vuoden alijäämäinen tulos. Koronatilannetta ikävämpää taakkaa Lotvonen ei uudelle kaupunginjohtajalle mielestään jätä.

– Yritän tietenkin keskeiset asiat hänelle kertoa ja varmistaa etteivät asiat tule yllätyksenä. Mutta kyllähän Rovaniemen tilanne on koronasta huolimatta tosi hyvä. Se on hyvin vetovoimainen kaupunki ja sillä tavalla uudella kaupunginjohtajalla on hyvä lähteä liikkeelle.

Lotvonen uskoo, että kaupungin kehittäminen jatkuu uuden kaupnginjohtajan Ulla-Kirsikka Vainion johdolla samoilla linjoilla kuin tähänkin saakka.

– Meillä on vireillä monia kehittämishankkeita ja kaavahankkeita. Kun kaikki suuret kaavahankkeet Vainio pystyy viemään läpi tämän kuuden vuoden aikana, mikä on hänen ensimmäinen periodi, niin ollaan hyvässä tilanteessa, lisää Lotvonen.

Eläkepäiviään Lotvonen jää viettämään kotikaupunkiinsa ja Korkalovaaraan, missä hän on asunut lapsesta lähtien. Ehkäpä myös jäyhä virkamiehen taakka karisee harteilta eläkkeellä.

– Toki sitä on viime vuosina tullut rohkeammaksi ja reippaammaksi ja ei ole toivottavasti enää niin jäykkä. Minulla ei ole mitään edustuksia tällä hetkellä, joten eiköhän sitä jatkossa vietetä aikaa mökillä ja lapsenlapsia kuskaillen, naurahtaa Esko Lotvonen juttelun lopuksi.