1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eduskunta ruoti ravintoloiden koronatukia – Työministeri Haatainen puolusti tukien perustumista tammi–helmikuuhun

Oppositiosta ilmeni suurta tyytymättömyyttä ravintolatukiesitykseen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi eduskunnan täysistunnossa tiistaina, että hallituksen ravintoloille kaavailemien tukien vertailuajankohdaksi valikoitui lopulta tammi-helmikuu, koska ravintola-alalla muutokset tapahtumat hyvin nopeasti: uusia toimijoita tulee ja vanhoja häviää nopeasti.

– Mikäli vertailuajankohtaa olisi haettu vaikkapa vuoden takaa, moni ravintolayrittäjä olisi jäänyt tuen ulkopuolelle yksikertaisesti siitä syystä, että kyseistä ravintolaa ollut vielä tuolloin olemassakaan, Haatainen puolustautui.

Haataisen mukaan samoin voi todeta myös toisinpäin.

– Tuki olisi voinut mennä väärään osoitteeseen niiden ravintoloiden osalta, jotka ovat supistaneet toimintaansa esimerkiksi vuoden vaihteessa, hän sanoi.

Haatainen sanoi, että varmuus yrityksen toiminnasta ja laajuudesta heikkenee, mitä kauempana vertailuajankohta on.

Ministerin mukaan hallituksen esittämällä mallilla on tarkoitus näin varmistaa, että automaattisessa joukkomaksatuksessa hyvitystä maksetaan aidosti yritystoiminnassa oleville yrityksille ja mahdollisimman laajalle joukolle.

"Ei palvele ketään"

Oppositiosta ilmeni suurta tyytymättömyyttä ravintolatukiesitykseen. Useat oppositiopuolueiden kansanedustajat käyttivät tukia arvostelevia puheenvuoroja.

Toiseksi suurin oppositiopuolue kokoomus kertoi jo ennen täysistunnon alkamista, että ravintolatuet pitäisi korottaa 300 miljoonaan euroon. Kokoomus muuttaisi myös muun muassa tuen vertailukuukausia.

Sinuhe Wallinheimo (kok.) ryöpytti keskustelussa hallitusta siitä, että tukimalli kohtelee epäoikeudenmukaisesti ja keinotekoisesti eri kokoisia ravintola-alan yrityksiä.

Wallinheimo muistutti, että ravintoloiden pakkosulku on aiheuttanut vakavia kaikille ravintola-alan yrityksille, ja vaakalaudalla ovat kaikenkokoisten yritysten työpaikat.

– Siksi hallituksen ajatusta asettaa pienemmät ja suuren alan yrittäjät vastakkain ei palvele ketään, Wallinheimo sanoi.

Matti Semi (vas.) totesi, että hän ei itse löytäisi vuoden ajalta oikeita tukikuukausia ravintoloille. Semi toivoi, että talousvaliokunta osaisi määrittää oikean ajankohdan tuille. Hän toivoi myös, että valiokunta löytäisi tuen myöntämiseen mahdollisimman oikean tasapainon.

Jenna Simula (ps.) sanoi, että ravintolakeskustelussa on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta on kärsinyt myös koko tuotantoketju.

Simula muistutti, että kun yrittäjän liiketoiminta on esimerkiksi perunanviljely, sitä on hankala muuttaa nopeasti muuksi ja suurtalouskeittiöihin normaalisti menevä tavara jää varastoon.

Simulan mukaan hallitus epäonnistui yritystukien antamisessa rajusti.

– Tuki valui kriisinkin keskellä toimeentulevien yritysten ja someyrittäjien taskuihin. Samaan aikaa niin ravintolayrittäjät kuin ruoantuottajat kamppailevat edelleen tilanteesta aiheutuvien ongelmien kanssa, Simula totesi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen puolustautui osaltaan sivaltamalla ”yleensä kovia valtion varojen kirstunvartijoita” eli opposition oikeistopuolueita siitä, että ne jakaisivat helposti rahaa ”sinne tänne”.

– Kyllä parasta koronakriisin hoitoa on se, että saamme purettua rajoitustoimia ja että pääsee taas yrittämään, Kurvinen sanoi.

123 miljoonan euron paketti

Hallitus hyväksyi ravintolatukia koskevan esityksen sisällön viime perjantaina. Hallitus kertoi esityksen antamisen yhteydessä, että eduskuntakäsittelyssä on vielä syytä tarkastella tukien määräytymistä perusteellisesti. Eduskunnan talousvaliokunta aloitti esityksen käsittelyn tänään kuulemalla asiantuntijoita.

Hallituksen esityksessä tuki koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta, uudelleentyöllistämisen tuesta ja kustannusten kohtuullisesta hyvityksestä toiminnan rajoitusajalta. Työpaikkatuen kustannusten arvioidaan olevan noin 40 miljoonaa ja kustannusten hyvityksen noin 83 miljoonaa euroa.

Esityksen mukaan ravintoloille myönnettävän hyvityksen määrään vaikuttaisi se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi–helmikuun keskimääräiseen myyntiin.

Ravintola-alan yrittäjät ovat pitäneet vertailua tammi–helmikuun myyntiin epäoikeudenmukaisena, sillä alkuvuosi on myynnillisesti huomattavasti hiljaisempi ajanjakso kuin huhtikuu ja toukokuu, jolloin ravintolat ovat nyt kiinni.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on ylipäänsä halunnut lähes kolme kertaa suurempaa tukea alalle.

Keskuskauppakamari taas vaati tänään tiedotteessaan eduskuntaa ainakin kaksinkertaistamaan ravintoloille suunnatun tukipaketin.

  • Lue tästä lisää ravintoloille ehdotetusta tuesta.

Hallitus teki maaliskuun lopussa päätöksen, joka määräsi ravintolat suljettaviksi 4. huhtikuuta alkaen. Ravintolat ovat kiinni toukokuun loppuun asti. Sulkeminen ei ole koskenut take away -myyntiä.