Etelä-Savossa kevätkylvöt pitkällä – "muutaman viikon saisi olla poutaa"

Etelä-Savossa syysviljoista ruiskasvustot ovat jopa tavanomaista paremmassa kunnossa, vaikka talven pelättiin vaurioittavan niitä.

maanviljely
Luomuviljelijä Juuso Joona esittelee hyvää mullan koostumusta luomupellolla Joutsenossa.
Etelä-Suomen kevätkylvöt ovat tavanomaista aikataulua edellä. Kuvituskuva.Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Savossa peltojen kevätkylvöt ovat pidemmällä kuin samaan aikaan vuosi sitten. Pro Agrian valtakunnallisten tietojen mukaan Etelä-Suomessa kevätkylvöt ovat 5–10 päivää edellä keskimääräisestä aikataulusta.

Maanantain lumi-, räntä- ja vesisateet keskeyttivät kevättöitä maan etelä- ja keskiosissa. Sateet ovat toisaalta tervetulleita varmistamaan kylvösten orastumista ja taimettumista.

– Toivottavasti tässä oli talven viimeiset lumet, ja sää alkaisi pikku hiljaa lämpenemään. Muutaman viikon saisi olla poutaa ja tasaisesti kosteutta, Pro Agria Etelä-Savon asiantuntija Petri Tunnila sanoo.

Tunnilan mukaan toiveissa olisi niin sanottu tavallinen alkukesän sää. Parina edellisenä kesänä on ollut kuivaa.

– Positiivisena puolena kuivista kesistä on, että viljelijät ovat terästäytyneet entisestään maaperän hoitoon. Hyvällä maaperällä pystytään aika paljon taklaamaan sääilmiöitä.

Etelä-Savossa syysviljoista ruiskasvustot ovat jopa tavanomaista paremmassa kunnossa. Vaihtelevan, vähälumisen talven ja jäisten kelien pelättiin vahingoittavan kasveja.