Hyppää sisältöön

Naisten syöpäseulonnat jatkuvat jälleen – kohdunkaulan syövän seulonta ei kiinnosta nuoria naisia Savossa

Syöpäseulonnat ovat olleet osassa kunnista tauolla koronavirusepidemian vuoksi maaliskuun puolenvälin jälkeen.

Kohdunkaulansyöpää seulotaan ottamalla papa-näyte viiden vuoden välein. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Naisten syöpäseulonnat jatkuvat Itä-Suomessa jälleen tauon jälkeen. Sosiaali- ja terveysministeriö on kehottanut kuntia jatkamaan kiireettömiä peruspalveluiden toimintoja mahdollisuuksien mukaan.

Kutsuja kohdunkaulan- ja rintasyöpäseulontoihin on lähetetty muun muassa Varkaudessa. Varkaudessa seulonnat keskeytettiin 18.3. ja ne jatkuivat jälleen 11.5.

Siun soten alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä seulontoja jatketaan jälleen toukokuun loppupuolella.

Kuopiossa taukoa pidettiin papa-näytteiden osalta. Mammografiakäynnit jatkuivat normaalisti seulonnat hoitavassa Terveystalossa.

Kohdunkaulansyöpäseulonta ei vedä savolaisnaisia

Varkaudessa kohdunkaulan syövän seulonta-aikoja peruttiin 120. Tavoitteena on ottaa näytteet ennen juhannuksena alkavaa kesälomakauden alkua.

Päätös jatkamisesta tehtiin jo ennen vappua. Ennen kutsujen lähettämistä asiasta kerrottiin kaupungin verkkosivuilla.

– Ilmoitus poiki vain kolmesta neljään ajanvarausta, kertoo Varkauden kaupungin terveydenhoitaja Henna Vihanne.

Tilanne kuvastaa hyvin kohdunkaulan syövän seulontojen tilannetta Pohjois-Savossa.

Osallistuminen seulontoihin on ollut maakunnassa maan alhaisinta jo lähes 10 viime vuoden ajan. Alle 60 prosenttia kutsutuista tulee paikalle.

Seulonnassa käyminen kuitenkin kannattaa. Varkaudesta lähetetään vuosittain muutamia naisia jatkotutkimuksiin papa-näytteestä tehdyn löydön perusteella.

Ajanvarausta on helpotettu, mutta se ei ole tuottanut tulosta

Kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistumista on yritetty helpottaa Varkaudessa vuosien varrella.

– Aikaisemmin seulontaan on pitänyt varata aika itse, mutta viime vuonna tätä muutettiin niin, että kutsussa aika on jo valmiina, Vihanne kertoo.

Ajan voi siirtää sopivaan ajankohtaan kaupungin verkkosivuilta löytyvän ajanvarauspalvelun kautta.

Terveydenhoitaja Henna Vihanne valmistautuu ottamaan vastaan asiakasta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Sähköinen ajanvarauspalvelu perustettiin vuonna 2012 alunperin siksi, että papa-näytteenotossa olisi mahdollisimman helppo käydä.

Kahden ensimmäisen vuoden aikana kävijämäärä kasvoikin muutamalla prosentilla. Huippuvuoden 2014 jälkeen, jolloin 66,6 prosenttia kutsutuista kävi seulonnassa, määrä on laskenut tasaisesti.

Ahkerimmin seulonnassa käyvät yli 50-vuotiaat. Laiskimmin puolestaan 30–45-vuotiaat nuoret naiset. Syytä tilanteeseen on mietitty myös Varkaudessa.

– Syytä kysyttäessä vastaus on ollut, ettei nainen ole kuullutkaan koko asiasta tai saanut lainkaan kutsua. Se tietysti ihmetyttää meitä, koska kutsut lähetetään aina koko ikäluokalle. Ehkä tietämättömyys on jossain määrin siellä taustalla, Vihanne kertoo.

Mammografia-kutsuissa myös aika valmiina

Mammografiassa naiset käyvät sen sijaan useammin kuin papa-testissä. Koko maassa keskimäärin kahdeksan kymmenestä kutsutusta tulee paikalle.

Tauon jälkeen Varkaudessa lähetettiin vajaat 250 uusintakutsua. Varkaudessa hoidetaan myös Joroisissa asuvien seulonnat.

Myös mammografia-kutsussa aika on varattu valmiiksi ja aikaa voi siirtää joko kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla suoraan röntgenosastolle.

Hengitystieoireisia pyydetään siirtämään käyntiään parempaan ajankohtaan.

Riskiryhmään kuuluvat saavat kasvonenäsuojat jo aulassa. Kaikki rakennukseen tulevat käyttävät käsidesiä.

– Meille ihan turvallista tulla. Myös hoitajilla on kasvonenäsuojat, kertoo Varkauden sosiaali- ja terveyskeskuksen osastonhoitaja Anita Pirttimäki.

Lue lisää aiheesta:

.
.