Lukiolaisten liitto ehdottaa, että lukiot tarjoaisivat tänä kesänä kursseja ja ohjausta – OAJ: Kesäopetusta löytyy jo muutenkin

Lukiolaisten liiton mukaan esimerkiksi syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistaville kertauskursseille olisi tarvetta.

lukio
Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.
Lukiolaisten liiton mukaan kesäopetus voisi olla yksi keino, jolla tuettaisiin koronatilanteessa lukiolaisten hyvinvointia ja opiskelua.Silja Viitala / Yle

Lukiolaisten liitto toivoo, että lukiot tarjoaisivat koronatilanteen vuoksi myös kesällä opetusta ja ohjausta. Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski kannustaa koulutuksen järjestäjiä kartoittamaan omien lukiolaistensa toiveet ja tarpeet kesäopetukseen.

– Syksyllä on todennäköisesti luvassa enemmän ylioppilaskirjoitusten uusijoita kuin aikaisemmin. Tänä vuonnahan kirjoituksia aikaistettiin. Niihin valmistaville kursseille olisi varmasti tarvetta, Adina Nivukoski sanoo.

Itsenäinen valmistautuminen ylioppilaskokeisiin on Nivukosken mukaan vaativaa, kun kursseista on syksyn kirjoituksiin mennessä kulunut jo pitkä aika.

Koronaepidemian vuoksi lukiolaiset ovat opiskelleet maaliskuun puolivälistä lähtien etäopetuksessa. Tavallisesta poikkeava tilanne on Nivukosken mukaan saattanut lisätä myös erityisen tuen ja opinto-ohjauksen tarvetta. Kesäopetus voisi Lukiolaisten liiton mukaan olla yksi keino, jolla tuettaisiin lukiolaisten hyvinvointia ja opiskelua.

Nivukosken mukaan monet nuoret ovat olleet koronan vuoksi huolissaan kesätyömahdollisuuksistaan, ja monilla lukiolaisilla olisi siksi tänä kesänä aikaa opiskeluun.

– Mikäli kesätyöpaikkaa ei saa, voisi olla myös enemmän mahdollisuuksia osallistua tällaisille kursseille, Adina Nivukoski sanoo.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski toivoo, että lukiot löytävät tapoja kesäkurssien järjestämiseen.

– Varmasti löytyy erilaisia tapoja, miten opetusta voi toteuttaa. Opettajia on lomilla, mutta ehkä koulut voisivat myös palkata opettajia tällaisiin tehtäviin, Adina Nivukoski sanoo.

OAJ: Kesäopetuksen järjestäjiä on jo ennestään tarjolla

Opettajien ammattijärjestöstä OAJ:sta painotetaan, että lukiolaisten kesäopetuksen tarjoajia on jo ennestään tarjolla runsaasti.

Kertauskursseja tai lukiokoulutuksen sisällön mukaista koulutusta järjestävät kesäisin esimerkiksi kesälukiot, aikuislukiot, yliopistot ja kansanopistot.

– Niillä on ongelmia siinä, etteivät ne tällä hetkellä tahdo saada kurssejaan täyteen. Nyt kannattaisikin keskittyä puhumaan siitä, että kun meillä on olemassaolevaa tarjontaa, hyödynnetään sitä, erityisasiantuntija Tuomo Laakso OAJ:sta sanoo.

Laakson mukaan opinto-ohjauksen merkitys on koronatilanteessa korostunut ja ohjausta tarvitaan myös siihen, että lukiolaiset löytävät tarvittaessa kesäkurssien järjestäjiä.

– Opinto-ohjaajilla on näistä paljon tietoa ja he myös pystyvät antamaan sitä opiskelijoille, Tuomo Laakso sanoo.

OAJ:n Tuomo Laakson mukaan nuorten lukiokoulutusta ei ole perusteltua lähteä avaamaan kesäopetukseksi. Jos lukioiden opettajat vetäisivät kursseja kesällä, virka- ja työehtosopimuksen määrittelemien opetuspäivien ulkopuolella, siitä pitäisi sopia paikallisesti.

Tällä hetkellä paikallinen sopiminen ei Tuomo Laakson mukaan ole mahdollista. Sopimisen esteenä on opettajien virka- ja työehtosopimusneuvottelujen tilanne.

Opetushallitus: Kesäopetuksen mahdollisuudet vaihtelevat

Opetushallituksen opetusneuvos Petri Lehikoisen mukaan lukioiden tarjoamalle kesäopetukselle ei ole lainsäädännöllisiä esteitä. Opettajien työehtojen lisäksi myös koulujen resurssit sekä loman ja palautumisen tarve on kuitenkin huomioitava.

– Vaihtelee varmasti koulutuksen järjestäjien mukaan, mikä olisi mahdollisuus järjestää kesäkursseja, Petri Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan on kannatettavaa, että lukiolaisten tuen tarvetta selvitettäisiin ja myös jo olemassaolevia kursseja hyödynnettäisiin.

– Kuulostaa hienolta, että nuoret ovat motivoituneita opiskelemaan, Petri Lehikoinen sanoo.

Lukiot saavat palata lähiopetukseen tämän viikon torstaista, 14. toukokuuta alkaen. Hallitus on suositellut, että lukiot kuitenkin jatkaisivat etäopetuksessa kevätlukukauden loppuun asti.