1. yle.fi
  2. Uutiset

Torniolainen Miia Kariluoto kirjoitti kahdeksan laudaturia ja eximian – tulos on Suomen huippua

Lähes 700 lappilaisnuorta saa tänä keväänä valkolakin.

ylioppilaskirjoitukset
Nuori mies ylioppilaslakki päässä.
Koulujen lukuvuosi päättyy 30. toukokuuta. Ylioppilasjuhlissa täytyy ottaa huomioon poikkeusajan suositukset.Derrick Frilund / Yle

Torniolainen Miia Kariluoto on saapunut juuri koiransa Wiskin kanssa lenkiltä ja ääni kuulostaa puhelimessa erittäin tyytyväiseltä, eikä ihme, sillä ylioppilaskirjoitukset menivät loistavasti. Tornion yhteislyseon lukiolainen kirjoitti kahdeksan laudaturia ja yhden exmian. Se on Suomen parhaimmistoa.

– Olen todella tyytyväinen, sillä minulla oli tavoitteenakin saada laudatureja ja olen aina menestynyt koulussa, Miia Kariluoto kertoo.

Tuoreet tulokset saivat myös tulevan ylioppilaan huokaisemaan helpotuksesta, kun pitkän matematiikan arvosana oli laudatur. Korkeimmat arvosanat Kariluoto nappasi mm. biologiasta, kemiasta, fysiikasta.

– Matematiikan koe meni hieman huonommin kuin odotin ja pelkäsin, että siitä ei tulisi laudaturia, mutta muissa aineissa kokeet menivät hyvin ja osasin odottaa tätä tulosta.

Miia Kariluoto kertoo aloittaneensa kirjoituksiin lukemisen hyvissä ajoin, sillä ajatuksissa oli kirjoittaa useita aineita pakollisten lisäksi. Tuntimääriä hän ei laskenut, mutta muutama kuukausi ennen kirjoja selailtiin tiiviisti.

– En sanoisi, että lukeminen niinkään rankkaa, koska olin jo lukion alusta opiskellut mahdollisimman hyvin. Se oli sellaista mieleen palauttamista ja isompien kokonaisuuksien hahmottamista, hän toteaa.

Miia Kariluoto kirjoitti Tornion yhteislyseon lukiosta
Miia Kariluoto kirjoitti kahdeksan laudaturia ja yhden eximian Tornion yhteislyseon lukiosta.Miia Kariluoto

Koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitukset sattuivat ylioppilaskirjoitusten keskelle. Niillä oli oma vaikutuksena kirjoituksiin.

– Kyllähän se vähän lisäsi stressiä, kun reaalipäivien koepäiviä aikaistettiin viikolla, mutta muuten olin ihan hyvin ehtinyt valmistautua kokeisiin, miettii Miia Kariluoto kevään ylioppilaskirjoituksia.

Eläinlääketieteellinen on yksi suosituimmista opiskelupaikoista vuodesta toiseen. Miia Kariluodon lempiaineet lukiossa olivat biologia ja kemia, ne ja peruskoulun 9. luokan harjoittelu eläinlääkärissä loivat suuntaa tulevaisuuden suunnitelmille.

– Minulla olisi haaveissa päästä eläinlääketieteelliseen opiskelemaan. Olen ollut ihan lapsesta asti kiinnostunut eläimistä ja eläinlääkärin työ vaikuttaa minusta sopivalta, Kariluoto sanoo.

Aleksi Hannula joen rannalla.
Aleksi Hannula kirjoitti Lyseonpuiston lukiosta Rovaniemellä kuusi laudaturia ja yhden eximian.Aleksi Hannula

Hieman jäi kaihertamaan, mutta tyytyväinen olen

Aleksi Hannula kirjoitti Rovaniemellä sijaitsevassa Lyseonpuiston lukiossa kuusi laudaturia ja yhden exmian, tulos on yksi parhaista saavutuksista Lapissa. Kevään ylioppilaan lempiaine on matematiikka ja pitkästä matikasta tulos olikin laudatur.

– Olen kyllä tyytyväinen tulokseen ja osasin alustavien pisteiden perusteella odottaa jotakin vastaava. Suhteellisen tyytyväinen ja odotettu tulos, Aleksi Hannula toteaa, että hieman jäi kaihertamaan, että yksi laudatur jäi puuttumaan.

Luku-urakka sujui helposti, tietoon jaettiin täydennystä yhteisissä lukuhetkissä kavereiden kanssa. Kahden reaaliaineen aikaistaminen koronapandemian vuoksi ei tuntunut rankalta, kirjoituksiin oli valmistauduttu jo hyvissä ajoin.

– Kyllä se aluksi harmitti, mutta ei se mikään suuri asia loppujen lopuksi ollutkaan.

Hannulalla on selkeä näkemys tulevaisuudestaan, kun takana on yksi tähän mennessä suurimmista koulutöistä.

– Minua kiinnostaa tietoteknikka ja tietoturva-asiat. Lähtisin mielelläni opiskelemaan Aalto-yliopistoon. Toivottavasti sinne pääsen, miettii tulevaisuuden haaveitaan Lyseonpuiston tuleva ylioppilas Aleksi Hannula.

Lapin lukioista saa valkolakin toukokuun lopussa lähes 700 opiskelijaa. Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet löydät Ylen ylioppilaskoneesta.

Lue seuraavaksi