Hyppää sisältöön

Sateet ja kylmät yöt hidastavat kylvötöitä Itä-Suomessa – asiantuntija: "Moni viljelijä toivoo, ettei korona sattuisi pahimpaan aikaan"

Tällä hetkellä kylvöissä ollaan vielä normaaliaikataulussa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Äitienpäivän jälkeinen saderintama keskeytti kevättyöt pelloilla Suomen etelä- ja keskiosissa, kertoo Proagria. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Kevätkylvöt ovat vielä alkutekijöissään Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Maaseudun asiantuntijaorganisaatio Proagrian mukaan kevätviljoista on ehditty kylvää vasta 5–10 prosenttia.

Viileä sää hidastaa töiden etenemistä. Proagria Itä-Suomen kasvintuotannon asiantuntija Rauno Savolainen arvioi, etteivät kylvöt etene tällä viikolla yöpakkasten vuoksi.

– Lumen pitää sulaa ja maan kuivua, mutta kuivuminen ei edisty yöpakkasilla. Kun yöllä jäätyy, niin aurinko ehtii päivällä sulattaa jään, mutta maa ei ehdi kuivua, Savolainen selittää.

Tällä hetkellä kylvöissä ollaan vielä normaaliaikataulussa, mutta sääolosuhteet voivat aiheuttaa hieman viivästystä.

– Vielä ei olla pahasti myöhässä. Näyttää siltä, että alkaa lämpiämään ja ensi viikolla ollaan yöllä reilusti plussan puolella.

Koronavirus ei Savolaisen mukaan ole ainakaan vielä vaikuttanut kylvöihin, koska tartuntojen määrä on pysynyt maltillisena.

– Moni viljelijä toivoo, ettei korona sattuisi pahimpaan aikaan. Yksittäiselle tilalle voi olla merkittävä ongelma, jos viljelijä sairastuu koronaan kiivaimpaan peltotyöaikaan, eikä korvaavaa työvoimaa löydy.

Savolaisen mukaan tiloilla on jo ruvettu tekemään järjestelyjä sairastumisen varalta.

– Jotkut viljelijät ovat keskenään sopineet varajärjestelyjä, että kuka voisi tulla korvaamaan töissä.

.
.