Johtajaylilääkäri: Koulujen avaaminen tuskin ryöpsäyttää koronatartuntoja, mutta kaikkien on syytä ymmärtää, ettei pandemia ole pian ohi

Kouluihin ja päiväkoteihin on turvallista palata, jos perhepiirissä ei ole koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia, arvioi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri.

Jyväskylä
Päivystys-kyltti ja punainen risti.
Keski-Suomessa sairaalahoidossa on edelleen vain yksittäisiä potilaita koronaviruksen vuoksi. Simo Pitkänen / Yle

Keski-Suomessa koronvarustilanne on tällä hetkellä suvantovaiheessa.

Testein varmistettuja tartuntoja on toukokuussa rekisteröity Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä vain kolme.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tapauksia on sairaanhoitopiirin alueella yhteensä (13.5.)130.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on ollut viime päivinä myös Keski-Suomessa laskussa, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Sairaalahoidossa on vain yksittäisiä koronapotilaita.

Palonevan tiedossa ei ole, että lapset olisivat Keski-Suomessa tarvinneet sairaalahoitoa koronaviruksen vuoksi.

Sairaalassa on koko ajan valmius kasvavaan koronapotilasmäärään

Sairaanhoitopiirissä ei ole tehty mitään erityisiä järjestelyjä sen varalta, että tautitapaukset lähtevät nousuun koulujen avaamisen myötä.

Kasvavaan potilasmäärään on terveydenhoidossa varauduttu pitkin kevättä ja valmius suuriin potilasmääriin on Palonevan mukaan yhä erittäin korkealla.

Infektiopotilaille on järjestetty omia tiloja, tehohoitokapasiteettia on kasvatettu ja maakunnan terveyskeskuksissa on infektio-osastot perustettu ja toimintakäytäntöjä suunniteltu.

Mikäli koronavirustartuntojen määrä alkaa kasvaa, irrottaa sairaanhoitopiiri tarpeen mukaan resursseja koronapotilaiden hoitoon kiireettömästä hoidosta.

– Tällä hetkellä viikoittain kokoontuvassa poikkeusolojen alueellisessa johtoryhmässä pidämme tilannekuvaa yllä. Olemme viime aikoina käynnistäneet aika paljon koronan vuoksi tauolle laitettuja kiireettömiä hoitoja, mutta sillä varauksella, että koronatilanteen pahentuessa pystymme nopeasti pakittamaan siitä, kuvailee Paloneva.

Koulujen avautumisesta on keskusteltu terveydenhuollon toimijoiden kesken.

Paloneva arvioi, ettei koulujen paluu lähiopetukseen aiheuta koronatartunnoissa kovaa kasvua.

– Tauti on pääsääntöisesti lapsilla lievä, ja ilmeisesti lapset eivät niin herkästi tartuta tautia eteenpäin. Ehkä koulujen avaamisesta on ajatus, että se tuskin tulee kovin laajasti epidemiaa pahentamaan, mutta kesäkuun alussa puretaan myös muita rajoituksia ja uskon, että nämä yhdessä aiheuttavat sen, että tapauksia nähdään enemmän. Ei ole kuitenkaan odotettavissa, että tilanne yhtäkkiä ryöpsähtäisi, vaan se tulee pikkuhiljaa.

Kouluihin paluu pääosin turvallista

Ylen selvityksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä suuria alueellisia eroja siinä, miten lapset palaavat etäopetuksesta huomenna kouluun.

Alun perin ajateltiin, että jopa kolmasosa oppilaista voi jäädä kotiin etäkoulun päätyttyä. Esimerkiksi Opetusalan Ammattijärjestö olisi halunnut jatkaa etäopetusta.

Ylen selvityksen perustella vain pieni osa vanhemmista on ilmoittanut tähän mennessä lapsensa olevan poissa koulusta. Kouluun palaamisesta päättäminen ei ole ollut yksinkertaista monissa perheissä.

Ylen selvityksestä myös ilmeni, että kunnissa on eroja, miten poissaoloihin suhtaudutaan. Osa kouluista vaatii lääkärintodistuksen, osalle riittää pelkkä vanhemman ilmoitus.

Paloneva rauhoittelee koulujen ja päiväkotien avaamisesta huolestuneita vanhempia.

– En näe syitä, miksi ei voisi kouluihin tai päiväkoteihin mennä. Eri asia tietysti on, jos perhepiirissä on vakavasti riskiryhmään kuuluva henkilö. On syöpähoidot käynnissä tai muu erittäin vakava sairaus, jossa infektiotaudin saaminen olisi suuri riski. Jos ei ole isoja riskitekijöitä, niin en pidä kouluun menoa nyt merkittävänä vaarana, sanoo Paloneva.

Testauskapasiteettia on, mutta testattavia ei

Keski-Suomessa koronavirukseen sairastuneiden tartuntaketjut on pystytty vs. johtajaylilääkärin mukaan jäljittämään edelleen hyvin.

Koronavirustestejä voitaisiin tehdä myös nykyistä enemmän, mutta tunkua testeihin ei ole.

Testejä on tehty sairaanhoitopiirin alueella minimissään 50-60 per päivä. Testimäärät eivät ole viime päivinä kasvaneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto kertoo, että Keski-Suomessa koronavirustestejä on tehty tähän mennessä (13.5.) yli 3500.

Testejä tehdään julkisen terveydenhuollon puolella keskussairaalan lisäksi useissa maakunnan terveyskeskuksissa.

– Osassa paikoista kysyntä on ollut hyvin vähäistä. Se kertoo siitä, että rajoitustoimet ovat tehonneet ja niitä on noudatettu tunnollisesti. Kun hygieniasta huolehditaan, eivätkä ihmiset ole tekemisissä toistensa kanssa, niin tavalliset flunssatkaan eivät leviä, luonnehtii Paloneva.

Pandemian hoito on vs. johtajaylilääkärin sanoin ennen kaikkea kestävyyslaji.

– Kaikkien on syytä ymmärtää, että tämä ei tule olemaan kesällä ohi, vaan kestää pitkään.

Moni varmasti miettii nyt kuinka pitkään?

– Sen minäkin haluaisin tietää. On realistista ajatella, ettei tämä syksyllä ole vielä ohi. Ennusteet elävät koko ajan, eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ole paljon skenaarioita enää antanut. Voimakkaat rajoitus- ja testaustoimet johtivat siihen, että epidemia saatiin hiipumaan. Ennustettua eksponentiaalista kasvua ei tullutkaan, mitä THL maaliskuun skenaariossa esitti. Sen jälkeen ei ole tarkempaa ennustetta annettu, koska yhtälössä on niin paljon muuttujia.

Paloneva kuvailee, että koronaviruksen torjunnassa hybridistaregia tarkoittaa sitä, että sen jälkeen kun tautitilanne on saatu voimakkailla toimilla hallintaan, niin aletaan hakea kipurajaa siihen, paljonko rajoituksia voidaan lievittää, että tilanne pysyy hallinnassa ja yhteiskunta voi toimia niin pitkälle kuin mahdollista.

Tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Keski-Suomessa voit lukea täältä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus