Tero Sormunen sai koronatartunnasta vakavat oireet, mutta sairaalaan pääsy oli vaikeaa – infektioylilääkäri: hoitoarvion tekee aina päivystävä lääkäri

Koronatartunnasta vakavat oireet saanut rovaniemeläismies pääsi sairaalahoitoon vasta toisella yrittämällä. Ensimmäisellä kerralla häntä ei edes testattu.

koronavirus
Tero Sormunen istuu moottorikelkan päällä.
Rovaniemeläinen Tero Sormunen sairastui koronaan maaliskuussa. Oireet olivat vakavat: särkyjä, niveloireita, väsymystä, hapensaantivaikeuksia ja muistikin oikutteli.Raimo Torikka / Yle

Rovaniemeläinen Tero Sormunen epäilee saaneensa koronaviruksen maaliskuisella kelkkailureissulla Kittilän Leviltä. Oireet olivat vakavat ja Sormunen pelkäsi jopa kuolevansa, mutta aluksi häntä ei silti huolittu sairaalahoitoon.

– Minulla oli hengitysvaikeuksia ja kyllä siinä tuli suoranaista kuolemanpelkoa, kun esimerkiksi nukkumisesta ei tullut mitään. Siitä sitten lähdettiin ambulanssilla sairaalaan.

Sormuselta ei otettu sairaalassa ensimmäisellä käynnillä koronatestiä tai keuhkokuvia. Muut testit kuten verenpaineet kylläkin mitattiin. Miehen arvioitiin pärjäävän kotihoidossa.

Kun pari päivää oli mennyt ja oireet edelleen pahenivat Sormunen lähti yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä tehty koronatesti oli positiivinen, lisäksi keuhkokuvissa näkyi varjostuma ja Sormunen lähetettiin sairaalaan.

Sormusen sairaalareissusta on jo aikaa, mutta samanlaisia tilanteita on muillakin koronapotilailla nytkin. Kovia oireita kärsiessä voi ajatella, että kotihoito ei riitä.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa kuitenkin, että hoitoarvion tekee aina päivystyspoliklinikka.

– Tällä hetkellä hengitystieinfektiopotilaan tulee hakeutua matalalla kynnyksellä tutkimuksiin, että nähdään onko koronaa vai ei. Se on ensisijaisen tärkeää. Mutta myös koronapotilaiden kohdalla sen päätöksen, otetaanko potilas sairaalahoitoon vai ei tekee aina päivystävä lääkäri, Broas sanoo.

Myös oma arvio kotona pärjäämisestä vaikuttaa

Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että potilaan vointi arvioidaan ensin puhelimessa.

– Keskeistä kaikkien infektiosairauksien osalta on yleistilan arviointi. Tässä auttaa eniten tarkat kysymykset voinnista, sekä potilaan oman käsityksen kuunteleminen omasta kotona pärjäämisestään, sanoo Taskila.

Jos potilas itse ei koe pärjäävänsä kotona, hänet täytyy arvioida poliklinikalla. Arviossa kiinnitetään Taskilan mukaan huomio yleistilaan ja potilaasta voidaan ottaa tarvittaessa verikokeita ja kuvantamistutkimuksia.

– Covid-19 taudin vaikeisiin muotoihin liittyy keuhkojen toiminnan häiriö, eli arviossa erityishuomiota kiinnitetään happisaturaatioon ja hengitysfrekvenssiin, Taskila sanoo.

Se pärjääkö kotona vai joutuuko sairaalaan riippuu myös siitä, onko kotona sairastamassa yksin vai onko perhettä tukena.

Tero Sormunen.
Tero Sormunen kiittelee saaneensa hyvää hoitoa sitten kun lopulta pääsi sairaalaan.Raimo Torikka / Yle

Koronan oireet olivat pelottavan vaikeat

Tero Sormusella meni lopulta Lapin keskussairaalassa toista viikkoa. Oireet olivat kovat: silmä-, iho-, kurkku- ja niveloireita, pää- ja niskasärkyä, hapensaantivaikeuksia, väsymystä ja muistin heikkenemistä. Välillä hän mietti selviääkö taudista ollenkaan.

Pelkoa lisäsi myös huoli siitä, tarttuuko tauti perheenjäseniin. Näin ei onneksi ole käynyt.

Sormunen kehuu Lapin keskusairaalan hoitohenkilökuntaa ja saamaansa hoitoa hyväksi. Ainoa asia, joka ihmetyttää häntä on se miksi ensimmäisellä kerralla sairaalassa ei otettu heti koronatestiä eikä keuhkokuvia, vaikka oireet viittasivat koronaan ja hän oli kertonut olleensa Levillä.

Broaksen mukaan koronatestaamisessa tilanne on nyt parempi kuin maaliskuussa. Potilaat testataan heti sairaalaan tultaessa ja jos tulos on negatiivinen tehdään vielä toinen testi.

– Meillä otetaan nyt noin sata testiä päivittäin Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Ja vaikka koko pohjoisen Erva-alueella tehdään testejä laajasti, niin vieläkin on kapasiteettia käyttämättä, sanoo Broas.

Sairaalakuormitus Lapissa lähes olematonta

Sekä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä että Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä kuormitus on toistaiseksi ollut maltillista. Tehohoitopaikat ovat riittäneet, vaikka tehohoidot ovat tässä taudissa pitkiä, 2-3 viikkoa.

Lapin sairaanhoitopiirissä koronatilanne on ollut jo pitempään rauhallinen, eikä sairaalahoitoa vaativia potilaitakaan ole ollut monta.

– Huhtikuun alun jälkeen meillä on ollut viisi koronatapausta, joista kolme on ollut lähtöisin Ruotsista. Kaikki ovat kotihoidossa, eli kuormitusta ei sairaalapaikkojen osalta ole juuri ollenkaan, infektioylilääkäri Markku Broas kertoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronatartuntoja on enemmän ja sairaalahoidossa olevia potilaitakin on useita. Hoitopaikkoja on kuitenkin käytössä riittävästi, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

– Meillä on käytössä kaksi sairaalaa: keskussairaalan infektio-osasto ja Sauvosaaren sairaala. Jos sairaalahoitoon päädytään, tapahtuu valinta näiden välillä kokonaisarvion perusteella, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Sauvosaaren sairaala hoitaa pääasiassa sellaisia potilaita, joille riittää terveyskeskustasoinen vuodeosastohoito. Keskussairaalassa hoidetaan sairaalatasoista hoitoa vaativat potilaat.

Lue myös:

Oma koronaepäily voi tulla kalliiksi – kuumeista ja yskivää Jussi Korhosta ei päästetty koronatestiin, joten postilaatikkoon ilmestyi lasku

Mitä parantuneista tiedetään? Miksi virallinen luku laahaa perässä? Milloin on turvallista palata töihin? Asiantuntijat vastaavat

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus