1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronarajoitukset ovat hidastaneet taimien istutusta – myös viileä sää on vaikuttanut kevättöihin

Mansikka on jo nupulla. Samoin vadelman kasvu on lähtenyt käyntiin Etelä- ja Keski-Suomessa.

kylvö
Traktori pellolla.
Istutusväen puutteen lisäksi viileä sää on hieman jarruttanut varhaisvihannesten istutuksia. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat näkyneet tänä keväänä lähinnä suurilla puutarha- ja avomaatiloilla, kun kausityöntekijöitä ei ole saatu mukaan istutusvaiheeseen, kertoo Pro Agrian johtava asiantuntija Terhi Taulavuori.

Esimerkiksi marjatiloilla on mietitty, saadaanko taimien istutukseen tarpeeksi tekijöitä.

– Istutuksia tehdään pidemmällä aikajänteellä, mikä tarkoittaa, että myös sato valmistuu porrastetummin, Taulavuori kertoo.

Hänen mukaansa huolta on ollut myös siitä, kuinka sato saadaan myöhemmin korjattua. Tiloilla mietitäänkin, onko sadonkorjuuvaiheessa työntekijöitä tarpeeksi paikalla.

Pienemmillä tiloilla istutukset on pystytty hoitamaan "omalla porukalla". Lisäksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n Töitä Suomesta -palvelun välityksellä on saatu tekijöitä maatiloille.

– Kausityöntekijöiden tarvetta on paikattu kotimaisella työvoimalla. Ei ole tullut tietoa, että siellä olisi katastrofimieliala päällä, Taulavuori sanoo.

Istutusväen puutteen lisäksi viileä sää on hieman jarruttanut varhaisvihannesten istutuksia.

Mansikka nupullaan

Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa ja herukkatarhoissa on tullut jo ensimmäisiä kukannuppuja näkyviin, Pro Agrian tiedotteessa kerrotaan. Samoin vadelman kasvu on lähtenyt käyntiin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Talviharsoilla suojaamattomissa mansikkakasvustoissa on kasvun myötä tullut paikoitellen näkyviin jonkin verran talvivaurioita lumettoman talven jäljiltä. Näiden juuristojen kunto selviää kunnolla vasta kesäkuun alussa.

Viljan kylvöt ovat Etelä-Suomessa 5–10 vuorokautta edellä keskimääräisestä aikataulustaan. Eteläisessä Suomessa on ehditty kylvää jo noin 60–80 prosenttia kevätviljoista.

Maan keskiosissa kevään kylvöjen eteneminen on hidastunut tavanomaiseen aikatauluunsa. Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kylvöt ovat aivan alussa. Kevätviljoista on ehditty kylvää vasta 5–10 prosenttia. Lapissa kylvöjä ei ole vielä aloitettu.

Lue seuraavaksi