1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatilat

Tapaturmien määrää on onnistuttu laskemaan alkuvuodesta pohjalaisilla maatiloilla

Pohjalaismaakunnista maatilojen tapaturmia sattuu suhteessa vähiten Pohjanmaalla.

maatilat
Lehmä SeAMK:n ja Sedun opetusnavetassa Ilmajoella.
Yleisimmin tapaturmia sattuu karjanhoitotyössä. (arkistokuva)Mirva Hakala/Yle

Maatilojen tapaturmat ovat vähentyneet alkuvuodesta pohjalaismaakunnissa. Tapaturmia on sattunut tammi-maaliskuussa muutamia kymmeniä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Pidemmän ajan vertailussa tapaturmien määrä on kuitenkin normaalitasoa. Pohjalaismaakunnista suhteessa eniten vahinkoja sattuu Keski-Pohjanmaan maatiloilla ja vähiten Pohjanmaalla.

Tiedot perustuvat maatalouden eläkelaitos Melan tilastoihin vakuutetuista yrittäjistä. Tuhatta vakuutettua kohden vahinkoja sattui tammi-maaliskuussa Pohjanmaalla 6,4:lle, Etelä-Pohjanmaalla 11,9:lle ja Keski-Pohjanmaalla 18,4:lle yrittälle.

– Keski-Pohjanmaan luvut saattavat olla muita pohjalaismaakuntia korkeammat muun muassa siksi, että maakunnassa on suhteellisen paljon karjatiloja, arvioi työturvallisuusagronomi Erik Lindroos Melalta.

Eläin lisää riskiä

Yleisimmin tapaturmia sattuu juuri karjanhoitotyössä. Se selittyy Lindroosin mukaan pitkälti eläinten mukanaan tuomalla riskillä.

Karjanhoitotyössä sattuneista tapaturmista puolet on eläimen aiheuttamia, vajaa 20 prosenttia aiheutuu työympäristöstä, 10 prosenttia työliikkeistä ja loput 20 prosenttia muista syistä.

Melalla on tänä vuona "Nolla tapaturmaa maataloudessa (siirryt toiseen palveluun)" -teemavuosi. Sen tiimoilta järjestetään muun muassa kilpailu, jossa etsitään Suomen turvallisinta maatilaa.

Lindroos sanoo, että tapaturmien määrä ei ole laskenut toivottuun tahtiin, mutta vuosi on vasta alussa.

– Nolla tapaturmaa on realistinen tavoite maatilalle. 40 prosenttia kaikista vakuutetuista yrittäjistä selviää ilman tapaturmia.

Lue seuraavaksi