1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Ainakin 14 on kuollut hyökkäyksessä synnytyssairaalaan Afganistanissa – Uhrien joukossa kaksi vauvaa, äitejä ja sairaanhoitajia

Afganistanin presidentti määräsi turvallisuusjoukot aloittamaan uudelleen hyökkäysoperaatiot.

Hyökkäys synnytyssairaalaan järkytti Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Kuva: Hedyatullah Amid / EPA

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa aseistautuneet miehet ovat hyökänneet synnytyssairaalaan.

Ainakin 14 ihmistä on kuollut. Kuolonuhrien joukossa on kaksi vastasyntynyttä vauvaa, äitejä ja sairaanhoitajia. Iskussa loukkaantui ainakin 15 ihmistä.

Iskun kohteena ollutta sairaalaa avustaa kansainvälinen Médecins sans frontières eli Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestö.

Hyökkäys alkoi aamulla, kun ainakin kolme poliisin univormuihin pukeutunutta miestä tunkeutui sairaalaan ampuen ja heittäen kranaatteja. Hyökkääjien ja turvallisuusjoukkojen tulitaistelu kesti tuntien ajan.

Yli sata ihmistä evakuoitiin sairaalasta taistelun aikana, Afganistanin sisäministeriön edustaja Tareq Arian kertoi. Joukossa oli hänen mukaansa kolme ulkomaalaista.

Afganistanin turvallisuusjoukot tappoivat hyökkääjät iltapäivään mennessä.

Sairaala sijaitsee Kabulin länsiosassa Dashti Barchin alueella, jossa asuu shiialaisen hazara-vähemmistön jäseniä. Isis on tehnyt monia iskuja hazaroita vastaan.

Iskuja myös hautajaisiin ja markkinoille

Itäisessä Nanhagarin provinssissa itsemurhaiskijä räjäytti itsensä poliisikomentajan hautajaisissa. Räjähdyksessä kuoli ainakin 24 ihmistä ja loukkaantui 68 ihmistä.

Afganistanin ääri-islamilainen Taliban-liike on ilmoittanut, että se ei ole hyökkäysten takana.

Taliban-liike sanoo välttävänsä hyökkäyksiä kaupungeissa ja sanoo operaatioidensa kohdistuvan hallituksen turvallisuusjoukkoja vastaan.

Isis-terroristijärjestö toimii Nangaharissa ja on tehnyt joukon näkyviä iskuja Kabulissa viime kuukausina. Maanantaina Afganistanin turvallisuusjoukot pidättivät järjestön aluejohtajan Kabulissa. Isis ilmoitti myöhään tiistaina olevansa hautajaisiskun takana, mutta ei ottanut nimiinsä sairaalaiskua.

Itäisessä Khostin kaupungissa markkinapaikalle tehty pommi-isku tappoi lapsen ja haavoitti kymmentä. Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut tämänkään iskun tekijäksi.

Presidentti: Turvallisuusjoukot hyökkäykseen

Iskujen jälkeen Afganistanin presidentti Ashraf Ghani antoi maan turvallisuusjoukoille määräyksen aloittaa uudestaan hyökkäysoperaatiot Talibania ja muita ryhmittymiä vastaan. Presidentti syytti iskuista sekä Taliban-liikettä että Isisiä.

Kiihtyvä väkivalta saattaa entisestään horjuttaa Afganistanin rauhanneuvotteluja.

Yhdysvallat ja Taliban-liike tekivät helmikuussa sopimuksen, jossa Yhdysvallat sitoutui vetämään joukkonsa maasta 14 kuukauden aikana, jos Taliban noudattaa sopimuksen ehtoja ja aloittaa rauhanneuvottelut Afganistanin hallituksen kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehotti iskujen jälkeen maan hallintoa ja Talibania yhteistyöhön terrorismia vastaan.

Jatkuvat hyökkäykset ja iskut vaikeuttavat osaltaan kamppailua koronaviruspandemiaa vastaan. Yli 4 900 afganistanilaisen kerrotaan saaneen tartunnan ja ainakin 127 on kuollut.

Päivitetty 13.5. kello 1.49: Lisätty tieto siitä, että Isis-terroristijärjestö ilmoitti olevansa hautajaisiskun takana.

Päivitetty 13.5. kello 1.56: Lisätty Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kommentti.

Aiheesta aiemmin:

Taleban lopetti neuvottelut vankienvaihdosta8.4.2020

Yhdysvallat leikkaa miljardilla avustustaan Afganistanille – syynä maan poliittinen umpikuja24.3.2020

Afganistanin hallitus houkuttelee talibaneja neuvottelupöytään vankien vapautuksella11.3.2020

Afganistanissa kahdet presidentin virkaanastujaiset samaan aikaan – räjähdykset säestivät Ashraf Ghanin juhlapuhetta, mutta Ghani jatkoi sitkeästi puhettaan9.3.2020

Trumpin rummuttama Afganistan-diili sai lupaavan alun, mutta nyt rauhankehitys näyttää romahtavan – Mitä on tapahtunut?5.3.2020

Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen: Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa Afganistanista29.2.2020