Yhdysvaltain johtava asiantuntija varoittaa koronarajoitusten liian nopeasta purkamisesta: "Seuraukset voivat olla erittäin vakavat"

Tohtori Anthony Fauci ja muut asiantuntijat korostivat senaatissa, että pandemia ei ole kontrollissa Yhdysvalloissa.

Tohtori Anthony Fauci puhui senaattoreille videoyhteyden kautta. Fauci on itse eristyksissä, koska hän oli tavannut Valkoisen talon työntekijän, joka antoi positiivisen koronavirusnäytteen. Kuva: Win McNafee / EPA

Yhdysvaltain johtava tartuntatautien asiantuntija, tohtori Anthony Fauci varoittaa, että yhteiskunnan liian nopean avaamisen seuraukset voivat olla erittäin vakavia.

– Olen ilmaissut useaan otteeseen huoleni siitä, että jos alueet, kaupungit ja osavaltiot hyppäävät tarkistuspisteiden yli ja avaavat, alamme nähdä pieniä piikkejä, jotka voivat muodostua suuriksi tartuntojen puhkeamisiksi, Fauci sanoi videoyhteyden kautta senaatin terveysvaliokunnan kuulemisessa.

– On todellinen riski, että se laukaisee tartuntojen määrän, jota ei saada hallintaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puhunut toistuvasti siitä, että osavaltioiden pitäisi alkaa pian avata kouluja ja liikeyrityksiä.

Fauci sanoi, että parhaissakin olosuhteissa rajoitusten purkaminen lisää jonkin verran tartuntoja.

Kuulemisessa demokraatit keskittyivät pitkälti Yhdysvaltain talouden liian nopean avaamisen vaaroihin, kun taas republikaanit korostavat pitkittyneen sulkemisen kielteisiä seurauksia ihmisten ja talouden terveydelle.

Kyseessä oli ensi kerta, kun Fauci on kongressin kuultavana sitten maaliskuun, jolloin presidentti Trump julisti kansallisen poikkeustilan pandemian takia.

Demokraatit yrittivät saada terveysasiantuntijoilta kritiikkiä Trumpin hallinnon toiminnasta, kun taas republikaanit toivoivat vahvistusta siitä, että ristiriitoja hallinnon ja asiantuntijoiden kesken ei ole.

Republikaanisenaattorin kysymykseen Fauci vastasi, että hänen ja presidentti Trumpin suhteessa ei ole vastakkainasettelua.

– Kuten olen sanonut useasti, annan neuvoja ja mielipiteitä todisteisiin perustuvan tieteellisen informaation pohjalta. Hän kuulee sen. Hän kunnioittaa sitä, Fauci sanoi.

Fauci: Epidemia ei ole vielä hallinnassa

Fauci sanoi, että pandemia ei ole vielä kontrollissa Yhdysvalloissa. Joissakin osavaltioissa uusien tartuntojen määrä on laskenut mutta toisissa osavaltioissa tartunnat ovat nousussa, hän huomautti.

– Uskon, että olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta oikea suunta ei tarkoita, että olisimme missään mielessä saaneet tämän epidemian täydelliseen hallintaan, Fauci sanoi kuulemisessa.

Fauci myönsi, että koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä on todennäköisesti suurempi kuin virallisesti vahvistetut yli 80 000 kuolemantapausta.

Lukuja vääristää esimerkiksi se, että esimerkiksi taudin pahoin koettelemassa New Yorkissa monet koronaviruksen uhrit kuolivat kotonaan eikä heitä siten laskettu sairaaloiden keräämiin lukuihin.

Yhdysvaltain tartuntatauviraston CDC:n johtaja, tohtori Robert Redfield sanoi senaatin kuulemisessa, että Yhdysvalloilla pitää olla laajamittainen kyky tartuntojen testaamiseen ennen kuin tiettyjä rajoituksia voidaan poistaa.

Jo aiemmin The New York Timesille antamissaan kommenteissa Fauci sanoi, että yhteiskunnan liian nopea avaaminen voi johtaa tarpeettomaan kärsimykseen ja kuolemiin.

Fauci varoitti kuulemisessa myös suhtautumasta huolettomasti lasten mahdolliseen sairastumiseen.

– Emme tiedä kaikkea tästä viruksesta, ja on tosiaan parempi olla hyvin varovainen, erityisesti lasten suhteen, Fauci sanoi.

Viranomaisia on huolettanut tuntematon tulehdussairaus, jolla saattaa olla yhteys koronavirukseen. Lauantaina New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo kertoi, että ainakin kolme nuorta lasta on kuollut siihen.

Useita rokotteita kehitteillä, varmuutta ei ole

Fauci sanoi senaatin kuulemisessa, että koronavirusta vastaan kehitteillä on useita rokotteita.

– Meillä on monia ehdokkaita ja toivomme saavamme useita voittajia, Fauci sanoi ja selitti, että useiden eri rokotteiden onnistuminen parantaisi rokotteen saatavuutta maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltain johtava epidemiologi Anthony Fauci puhui Valkoisessa talossa 22. huhtikuuta. Kuva: Michael Reynolds / AOP

Fauci varoitti, että koronaviruksen vastaisten rokotteiden saaminen markkinoille voi mennä vielä aikaa.

Hän toivoi, että rokote olisi edistyneissä kokeissa myöhään syksyllä tai varhain talvella. Fauci varoitti, että varmuutta onnistumisesta ei ole – rokotteen teho on suuri kysymysmerkki.

Fauci sanoi senaatin kuulemisessa, että pandemian vastaisessa taistelussa pitää siksi edelleen jatkaa viruksen leviämisen torjuntaa ja viruksen seurausten lievittämistä.