1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Muun muassa Amican lounasravintoloita pyörittävä Compass Group aloittaa yt-neuvottelut – piirissä 3 400 työntekijää, 300 voi joutua irtisanotuksi

Konsernin mukaan koronapandemian ja ravintoloihin kohdistuneiden rajoitusten vuoksi kysyntä putosi rajusti.

Koronavirus
Kuvassa annostellaan lounasruokaa lautaselle.
Kansainvälinen Compass Group -konserni tarjoaa ruokapalvelua julkiselle sektorille ja yrityksille. Esimerkiksi Amica, Fazer Food & co ja Tastory ovat sen brändejä. Kuvituskuva lounasruokalasta.Silja Viitala / Yle

Esimerkiksi Amican, Food & Co:n ja Tastoryn lounasravintoloita pyörittävä Compass Group aloittaa yt-neuvottelut Suomessa.

Konsernin alla toimii Suomessa kaksi erillistä yhtiötä ja molemmissa alkaa omat yt-neuvottelut. Yhteen laskettuna niiden piirissä on 3 441 työntekijää, irtisanotuksia voi joutua yhteensä 315 henkilöä, lomautetuksi yli 2 900 ja osa-aikaistusten kohteeksi 100 henkilöä.

Konsernin mukaan syynä on koronapandemian aiheuttamat muutokset ja ravintoloiden sulkemispäätösten aiheuttama raju pudotus kysynnässä.

– Olemme hyvin riippuvaisia yleisestä taloustilanteesta ja siksi joudumme varautumaan mahdolliseen taantumaan. Käytämme valtiolta ravintola-alalle mahdollisesti saatavaa tukea siihen, että pyrimme kesän aikana palauttamaan töihin niin monta työntekijää, kuin on liiketoiminnallisesti mahdollista, sanoo konsernin Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola yt-neuvotteluista kertoneessa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ruokaloita mm. työpaikoilla, kouluissa, terveydenhuollossa

Compass Group on iso konserni, joka tarjoaa ruokapalveluita Pohjoismaissa. Suomessa sillä on 550 ravintolaa, joissa työskentelee yhteensä 4 300 työntekijää. Konserniin kuuluu yritysten lounasravintoloita, ruokaloita ja ruokapalveluita julkisella sektorilla, kuten kouluissa, terveydenhoidossa ja maanpuolustuksen yksiköissä.

Konserni osti hiljattain Fazer Food Services -ravintolat.

Konsernin kahdesta Suomen-yhtiöstä laajemmat yt-neuvottelut käydään Compass Group FS Finlandiin kuuluvissa ravintoloissa (sis. entinen Fazer Food Services). Ne koskevat 3 200:aa ravintoloiden työntekijää ja esimiestä. Heistä irtisanomisten kohteeksi voi joutua maksimissaan 300 henkilöä, lomautetuksi 2 700 ja osa-aikaistamisen kohteeksi 50 henkilöä.

Pienemmän yhtiön, Compass Group Finlandin henkilökuntaa koskevissa yt-neuvotteluissa irtisanomisia voi tulla 15, osa-aikaistuksia 50:lle työntekijälle sekä mahdollisesti lomautuksia kaikille 241:lle neuvotteluiden piirissä oleville.

– Teemme kaikkemme, jotta lomautettavien ja irtisanottujen määrä saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisenä ja että niille, joiden nykyinen työ vähenee, löytyisi muuta työtä yrityksen sisällä, Compass Groupin Suomen toimitusjohtaja Korhonen sanoo.

Lue lisää:

TEM: Uusia lomautuksia alkanut huhtikuussa keskimäärin 6000 päivässä

Lomautukset iskevät nyt alle 30-vuotiaisiin ja naisiin – Tukihenkilö: "Työn loppuminen on kuin raskas, synkkä pilvi"

Eduskunta ruoti ravintoloiden koronatukia – Työministeri Haatainen puolusti tukien perustumista tammi–helmikuuhun