1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuorisotyöttömyys

TEM:n kansliapäällikön ratkaisu nuorisotyöttömyyteen: korkeakoulut voisivat lisätä aloituspaikkoja

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson toivoo korkeakouluilta poikkeustoimia koronatilanteen vuoksi.

Jari Gustafsson
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson on huolissaan nuorisotyöttömyydestä.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson ehdottaa Ylen A-studiossa, että korkeakoulut voisivat koronatilanteen vuoksi ottaa aiottua suuremman määrän opiskelijoita sisään kouluihin. Tällä ehkäistäisiin nuorisotyöttömyyden nousua.

– Olisi hyvä miettiä, voisivatko korkeakoulut tehdä poikkeuksen ja ottaa aiottua suurempia eriä ihmisiä sisään kouluun, että tarjottaisiin edes jotain. Minusta korkeakoulut voisivat tulla mukaan talkoisiin, Gustafsson sanoi.

Kansliapäällikön mukaan nuorisotyöttömien määrä on koronan myötä noussut 30 000:sta 40 000:een. Tämän lisäksi 45 000 korkeakouluista valmistuvaa on tulossa työmarkkinoille.

– Tämä on asia, johon kaikkien tulisi pysähtyä. Jos jostain, niin nuorista kannattaisi nyt kantaa erityistä huolta.

Gustafssonin mukaan normaalitilanteessa 100 000 nuorta olisi kesätöissä. Koronatilanteen vuoksi yritykset ja julkinen sektori eivät kuitenkaan rekrytoi läheskään vastaavaa määrää tänä kesänä. Myöskään perinteisemmät työllistämistoimet kuten palvelusetelit eivät ole mahdollisia tilanteissa, joissa useilla työpaikoilla on meneillään yt-neuvottelut.