Trumpin verotietojen julkistamista puitiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden käsittelyssä

Korkeimman oikeuden ratkaisua asiasta odotetaan seuraavien viikkojen aikana.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump mikrofonin edessä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump mediatilaisuudessa Valkoisen talon puutarhassa 11. toukokuuta.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvalloissa maan korkein oikeus käsitteli tiistaina kanteita presidentti Donald Trumpin verotietojen luovuttamisesta. Trumpin avustajien panttaamia tietoja ovat halunneet saada käsiinsä niin kongressi kuin New Yorkin osavaltion tuomioistuin.

Korkein oikeus on tehnyt viime ja tällä viikolla historiaa käsittelemällä tapauksia etäistunnoissa puhelinyhteyden välityksellä. Yleisö on puolestaan voinut seurata syyttäjän ja puolustuksen sekä tuomareiden puheenvuoroja reaaliajassa esimerkiksi radion välityksellä.

Trumpin tapauksen käsittely alkoi illalla Suomen aikaa, ja puhelinkonferenssi kesti noin 3,5 tuntia. Asiasta ei tullut päätöksiä vielä tiistain aikana. Lopullisia päätöksiä odotetaan tulevien viikkojen aikana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan korkeimman oikeuden edustajat vaikuttavat olevan jakautuneita päätöksen suhteen. Korkeimman oikeuden enemmistössä ovat konservatiiviset tuomarit, ja Trump on nimittänyt kaksi edustajaa yhdeksän hengen tuomioistuimesta.

Alemmat oikeusasteet ovat päättäneet, että Trumpin pitäisi luovuttaa tietonsa, mutta asianajajat veivät jutun korkeammalle vedoten presidentin immuniteettiin.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpin lakitiimi on aiemmin nostanut oikeusjuttuja torpatakseen verotietojen luovuttamista vaativia haasteita ja kuvaillut onkimisyrityksiä "laittomiksi kalastusretkiksi".

Lue myös:

Trumpin verotietotapauksia aiotaan kuulla Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa (14.12.2019)

Takaisku Trumpille – presidentin 8 vuoden verotiedot luovutettava syyttäjälle (4.11.2019)

Vääntö presidentti Trumpin verotietojen julkisuudesta jatkuu – liittovaltion tuomari määräsi tiedot syyttäjän tutkittaviksi, vetoomustuomioistuin otti aikalisän (7.10.2019)

Lähteet: NPR, Reuters