1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tesla Motors

Teslan tehdas käynnisti toimintansa Kaliforniassa vastoin rajoituksia – presidentti Trump tukee Elon Muskin päätöstä

Toimitusjohtaja Elon Musk on kritisoinut voimakkaasti viranomaisten rajoituspäätöksiä.

Tesla Motors
Kuvassa on Elon Musk.
Elon Musk on rinnastanut kotonapysymismääräykset fasismiin. Arkistokuva maaliskuulta.Brendan Smialowski / AFP

Sähköautoja valmistavan Teslan tehdas Kaliforniassa käynnisti tuotantonsa uudelleen maanantaina, vaikka viranomaiset ovat määränneet suljettavaksi kaikki paitsi välttämättömät yritykset koronavirusepidemian takia. Tehdas on ollut kiinni maaliskuun lopusta saakka.

Vaikka Kalifornian osavaltio on höllentänyt koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia, Alamedan piirikunta ei kuitenkaan ole lieventänyt teollisuuden rajoituksia. Teslan tehdas sijaitsee Alamedassa.

Teslan ainoa Yhdysvalloissa sijaitseva tehdas työllistää noin 10 000 työntekijää. Tesla sanoi esitelleensä terveysviranomaisille suunnitelman, jolla turvataan työntekijät epidemian aikana.

Alamedan piirikunnan viranomaiset kertoivat, että Teslalla on nyt lupa vain ylläpitää vähäisintä perustoimintaa, kunnes viranomaiset hyväksyvät suunnitelman.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk tviittasi maanantaina liittyvänsä linjastolle työntekijöidensä kanssa ja olevansa valmis siihen, että viranomaiset pidättävät hänet päätöksestään. Muskista onkin tullut esikuva liikkumisrajoitusten vastustajille.

Muskin uhmakas päätös sai tiistaina kannatusta myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta.

Musk on avoimesti vastustanut viranomaisten tekemiä rajoituksia yritysten toimintaan. Twitterissä, jossa hänellä on 34 miljoonaa seuraajaa, Musk on vaatinut "Amerikan vapauttamista" ja viranomaisia antamaan ihmisille takaisin heidän vapautensa. Musk on myös kutsunut liikkumisrajoituksia ja määräykset kotona pysymiseen fasistisiksi.

Lauantaina Musk uhkasi siirtää Teslan toiminnan pois Kaliforniasta rajoitusten takia. Musk väläytti vaihtoehdoiksi Texasin tai Nevadan osavaltioita.

Myöhemmin tiistaina Texasin kuvernööri Greg Abbott kertoi keskustelleensa Muskin kanssa Teslan mahdollisesta siirrosta Texasiin. Abbottin mukaan osavaltio olisi "täydellinen" sijainti Teslalle ja Musk kertoi olleensa aidosti kiinnostunut juuri Texasista. Tesla ei tuoreeltaan kommentoinut asiaa.

Lue myös:

Koronarajoituksiin kyllästynyt Elon Musk uhkaa siirtää Teslan pääkonttorin ja tehtaan pois Kaliforniasta

Lähteet: AP, BBC

Lue seuraavaksi