1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulupoissaolo

Koululaisten poissaololupia on haettu melko vähän Keski-Pohjanmaalla – Poikkeuksena Halsuan yhtenäiskoulu, jonka oppilaista kolmannes jää kotiin

Osaa huoltajista paluu kouluun epäilyttää joko läheisten riskiryhmäläisten tai koronavirukseen liittyvän huolen takia.

Osa huoltajista suhtautuu epäilevästi kouluun palaamiseen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keskipohjalaiskouluihin ei vaikuta tulleen suurta poissaolohakemusten vyöryä. Alkuviikosta kunnista kerättyjen tietojen perustella poissaolomäärät vaihtelevat parin ja reilun kymmenen prosentin välillä.

Poikkeuksena on Halsuan yhtenäiskoulu, jonka oppilaista jopa 30 prosenttia on jäämässä kotiin loppukevääksi.

Reilun sadan oppilaan yhtenäiskoulun rehtori Taina Koskela myöntää, että hakemusten määrä on suuri.

Suurin syy hakea lomaa loppukevääksi on huoli koronasta. Osa kokee olevansa riskiryhmää tai läheiset ovat, kertoo Koskela.

– Osa huoltajista on töissä sellaisella alalla, että koronaan sairastuminen olisi katastrofaalista. Esimerkiksi maatalousyrittäjille se olisi rankka isku. Halsuan ikärakenne on myös sellainen, että ikäihmisiä on paljon. Monet perheet ovat huolissaan vanhuksista ja heitä halutaan suojata sillä, että oppilaat jäävät lomalle, sanoo Koskela.

Koululaisista osa jää koti- ja osa etäopetukseen

Muissa keskipohjalaiskunnissa hakemuksia on tullut melko vähän.

Kannuksen reilusta 400 alakoululaisesta kymmenisen prosenttia jää pois, osa koti- ja osa etäopetukseen. Kaustisella ja Vetelissä tilanne on samansuuntainen. Esimerkiksi Vetelissä noin 12 prosenttia peruskoululaisista on otettu kotiopetukseen. Silloin vanhempien on huolehdittava lapsen opiskelusta itse.

Kokkolassakaan kotiin ei ole jäämässä suuri määrä oppilailta. Maanantaina kerättyjen tietojen mukaan noin muutama prosentti 5 500 peruskoululaisesta ei tule kouluun. Normaalikeväänä reilu prosentti oppilaista on poissa.

Suomessa on suuret erot, miten lapset tulevat torstaina kouluun: Katso oman kaupunkisi tilanne Ylen selvityksestä – asenne lääkärintodistukseen vaihtelee

Kokkolan suurimmassa, yli 500 oppilaan Isokylän koulussa hakemuksia oli tiistaihin mennessä tullut reilut 20. Rehtori Timo Hautala uskoo, että väljä ja tilava koulu on yksi syy, miksi hakemuksia on tullut vähän.

– Tiloissa on mahdollisuus liikkua niin, ettei tarvitse kohdata läheltä. Koulussa ei ole yhtään käytävää ja lasten käytössä on 12 sisäänkäyntiä, kertoo Hautala.

Yleisimmät perustelut poissaoloon olivat kouluissa huoli koronasta ja oppilaan tai perheenjäsenen kuuluminen riskiryhmään.

Koulut voivat päättää, millä kynnyksellä lupia myönnetään

Koulut suhtautuvat hieman eri tavoin poissaoloihin, mutta koulu ja opetuksen järjestäjä voivatkin tehdä yleisiä linjauksia poissaololupien myöntämisestä. Osa myöntää poissaololupia matalalla kynnyksellä, esimerkiksi huoli koronasta riittää perusteluksi ainakin Halsualla.

Laki ei kuitenkaan määrää, kuinka painava poissaolon syyn pitää olla. Lupaa poissaoloon voi anoa mistä syystä tahansa.

Peruskouluissa siirrytään lähiopetukseen torstaina.

LUE MYÖS: Koulut alkavat tällä viikolla Suomessa – näin koulujen avaaminen on vaikuttanut koronatilanteeseen muualla Euroopassa

Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta