Hyppää sisältöön

Kevät toi ilmiön takaisin: Venevaras toimii härskisti myyntipalstoilla ja voi jättää likaisen työn ostajalle

Varkaat ovat ottaneet yhteyttä henkilöihin, jotka kertovat haluavansa ostaa soutuveneen.

Arkistokuva. Kuvan vene ei liity tapaukseen. Kuva: Matti Myller / Yle

Kevät on tuonut venevarkaat takaisin.

Sisä-Suomen poliisissa on kirjattu tämän kevään aikana jo lukuisia veneisiin, niiden moottoreihin ja venetarvikkeisiin liittyviä varkauksia. Esimerkiksi Jyväskylässä varkauksia on kirjattu 8, Tampereella 6, Laukaassa ja Nokialla 3 sekä Pihtiputaalla ja Viitasaarella 2.

Poliisi varoittaa, että määrät kasvavat. Viime vuonna esimerkiksi Tampereella varkauksia oli 67.

Yle kertoi ilmiöstä viime kesänä. Varas ei välttämättä enää fyysisesti koske tavaraan, vaan ottaa kuvan ja myy sen netissä. Huijattu ostaja käy hakemassa veneen rannasta.

Mikäli omistaja huomaa veneensä varastetuksi, voi veneen löytää rannalta muutamien satojen metrien etäisyydeltä.

Pirkanmaalainen mies löysi viime kesänä Tori.fistä oman soutuveneensä. Hintapyyntö oli 150 euroa. Vene oli valokuvattu samassa rannassa, jossa se oli säilössä. Samasta rannasta oli viety useita soutuveneitä samalla tavalla.

Mies teki ilmoituksen poliisille ja otti yhteyttä myyjään ja kertoi ostavansa veneen. Myyjä ei kuitenkaan tullut paikalle ja mies vei veneensä kotiin. Epäilty löytyi myöhemmin.

Halvan hinnan pitäisi epäilyttää

Poliisi vahvistaa, että varkaat käyttävät usein internetissä olevia myyntipalstoja anastetun omaisuuden myymiseen. Varkaat ottavat myös yhteyttä henkilöihin, joilla on Halutaan ostaa soutuvene -ilmoitus jollain myyntipalstalla. Tarkoituksena on saada myytyä varastettu vene tai, jos hallussa ei sillä hetkellä ole ostajan haluamaa venettä, käydään varastamassa sellainen.

Poliisi ohjeistaa soutuvenettä ostavaa olemaan huolellinen kauppatilanteessa. Jos kauppa tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se kannattaa jättää tekemättä. Kukaan ei myy esimerkiksi hyväkuntoista Päijän-soutuvenettä alle 500 euron.

– Muista myös tehdä kauppakirja, jossa on myyjän tiedot ja tarkista myyjän henkilöllisyys. Jos ostaa veneen, jota olisi ollut syytä epäillä anastetuksi, ostaja voi syyllistyä kätkemisrikokseen, poliisi varoittaa.

Poliisi on neuvonut myös ottamaan veneen runkonumeron talteen ja kuvaamaan veneen. Kunnollinen lukitus sekä pohjatapin ja airojen poisvienti veneeltä voi ehkäistä venevarkauksia.

Poliisi pyytää vihjeitä varkauksista (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Mies huomasi, että oma soutuvene on myynnissä Tori.fissä: "Onhan se mykistävä kokemus" – näin härskisti venevarkaat toimivat nykyisin