Lohijokimitali Jasper Pääkköselle: "Lohikantojen elossa pitäminen ja sähköntuotanto eivät sulje toisiaan ulos"

Pääkkönen on puhunut voimallisesti vaelluskalojen puolesta ja erityisesti kalateiden saamiseksi Kemijokeen.

vaelluskalat
Jasper Pääkkönen karvalakkipäässään.
Näyttelijä Jasper Pääkkönen on arvostellut voimakkaasti Kemijoki Oy:tä siitä, että se ei ole ollut valmis rakentamaan kalateitä lohen nousun turvaamiseksi Kemijokeen. Pääkkönen palkittiin työstään vaelluskalakantojen puolesta tämänvuotisella Lohijokimitalilla.Antti Ullakko / Yle

Näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkönen on palkittu tämänvuotisella Lohijokimitalilla. Palkinnon myönsi vaelluskalan palauttamista Kemi- ja Ounasjokiin ajava Lohijokitiimi.

– Suurkiitos mitalista, joka on mahtava tunnustus. Samalla haluan kiittää niitä ihmisiä, jotka ovat vuosikymmeniä tehneet työtä luonnonlohen palauttamiseksi Kemi- ja Ounasjokeen, sanoi Pääkkönen Facebookissa julkaisemassaan videossa (siirryt toiseen palveluun).

Pääkkönen on puhunut voimallisesti vaelluskalojen palauttamisen puolesta ja vaatinut kalateitä Kemijokeen.

– Lohen myötä Lapista riistettiin kokonainen kulttuuri ja ikiaikainen elämäntapa. Tilalle saatiin sähköä, mutta tässä menee monilla puurot ja vellit sekaisin: sähköntuotanto ja lohikantojen elossa pitäminen eivät sulje toisiaan ulos, Pääkkönen sanoo.

Lohijoki-mitali
Lohijokimitali on jaettu vuodesta 2002 lähtien. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Jaakko Roth.Aapo Mäenpää

Pääkkönen on osallistunut myös eri puolilla Suomea erilaisiin kalastonhoitohankkeisiin, joiden tarkoituksena on ollut palauttaa padottuja jokia vaelluskalojen kutujoiksi esimerkiksi patoja purkamalla.

Mitalin jakaa Lohijokitiimi, joka on Kemi- ja Ounasjokivarsien kuntien ja kalastusalueiden vuonna 2001 perustama yhdistys. Se on palkinnut ansiokasta työtä vaelluskalan palauttamiseksi tehneitä tahoja Lohijokimitalilla vuodesta 2002.

Lue myös:

Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutos on vasta alkutekijöissään – hakemus tulee nähtäville lausuntoja varten ennen kesää