1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Lohijokimitali Jasper Pääkköselle: "Lohikantojen elossa pitäminen ja sähköntuotanto eivät sulje toisiaan ulos"

Pääkkönen on puhunut voimallisesti vaelluskalojen puolesta ja erityisesti kalateiden saamiseksi Kemijokeen.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen on arvostellut voimakkaasti Kemijoki Oy:tä siitä, että se ei ole ollut valmis rakentamaan kalateitä lohen nousun turvaamiseksi Kemijokeen. Pääkkönen palkittiin työstään vaelluskalakantojen puolesta tämänvuotisella Lohijokimitalilla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Näyttelijä ja kala-aktivisti Jasper Pääkkönen on palkittu tämänvuotisella Lohijokimitalilla. Palkinnon myönsi vaelluskalan palauttamista Kemi- ja Ounasjokiin ajava Lohijokitiimi.

– Suurkiitos mitalista, joka on mahtava tunnustus. Samalla haluan kiittää niitä ihmisiä, jotka ovat vuosikymmeniä tehneet työtä luonnonlohen palauttamiseksi Kemi- ja Ounasjokeen, sanoi Pääkkönen Facebookissa julkaisemassaan videossa (siirryt toiseen palveluun).

Pääkkönen on puhunut voimallisesti vaelluskalojen palauttamisen puolesta ja vaatinut kalateitä Kemijokeen.

– Lohen myötä Lapista riistettiin kokonainen kulttuuri ja ikiaikainen elämäntapa. Tilalle saatiin sähköä, mutta tässä menee monilla puurot ja vellit sekaisin: sähköntuotanto ja lohikantojen elossa pitäminen eivät sulje toisiaan ulos, Pääkkönen sanoo.

Lohijokimitali on jaettu vuodesta 2002 lähtien. Sen on suunnitellut kuvanveistäjä Jaakko Roth. Kuva: Aapo Mäenpää

Pääkkönen on osallistunut myös eri puolilla Suomea erilaisiin kalastonhoitohankkeisiin, joiden tarkoituksena on ollut palauttaa padottuja jokia vaelluskalojen kutujoiksi esimerkiksi patoja purkamalla.

Mitalin jakaa Lohijokitiimi, joka on Kemi- ja Ounasjokivarsien kuntien ja kalastusalueiden vuonna 2001 perustama yhdistys. Se on palkinnut ansiokasta työtä vaelluskalan palauttamiseksi tehneitä tahoja Lohijokimitalilla vuodesta 2002.

Lue myös:

Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutos on vasta alkutekijöissään – hakemus tulee nähtäville lausuntoja varten ennen kesää