Etelä-Savossa yrittäjät ovat hakeneet yllättävän vähän yksinyrittäjätukea – "Rahat ovat kunnan tilillä odottamassa"

Soittokierros muutamaan kuntaan paljasti, että suurin osa yrittäjistä ei ole vielä hakenut tukea.

yrittäjyys
Kampaamotuoli parturi-kampaaja
Asiakaskato on näkynyt esimerkiksi parturi-kampaajilla. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Yksinyrittäjät ovat hakeneet tähän mennessä yllättävän vähän 2 000 euron yksinyrittäjätukea Etelä-Savossa. Soittokierros alueen kolmeen isoimpaan kaupunkiin paljasti, että suurin osa yksinyrittäjistä ei ole vielä hakemusta jättänyt. Kunnissa on tällä hetkellä pahimmat hakuruuhkat jo purettu ja valmius tuen myöntämiseen nopeastikin on olemassa.

– Rahat ovat ministeriöstä tulleet ja ovat kunnan tilillä odottamassa hakemuksia, kertoo Savonlinnan yrityspalvelupäällikkö Juha Turtiainen.

Juha Turtiainen pohtii, että tilanne on yrittäjille varmasti hämmentävä ja ainutlaatuinen

Savonlinnassa hakemuksia on tullut noin 240, joista lähes kaikki on hyväksytty. Juha Turtiainen arvioi, että alueella on yksinyrittäjiä noin 1 000. Savonlinnassa hakemuksia käsittelemässä on ollut neljän hengen tiimi. Hakemusten käsittelyaika on Savonlinnassa tällä hetkellä noin viikko. Hakemuksia on tullut erityisesti pieniltä palvelualan yrityksiltä.

Mikkelissä yksinyrittäjähakemuksia on tullut noin 400. Myönteisiä hakemuksia on näistä tehty 331. Mikkelissä arvioidaan tukeen oikeutettuja yrityksiä olevan noin 1 700. Kaupungilla on valtuus myöntää tuki enintään 1 059 hakijalle.

– Tuenhakijoiden määrä on selvästi rauhoittunut, nyt kaupungille tulee hakemuksia noin 6-10 hakemuksen päivätahtia, kertoo Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Juha Kauppinen. Jos hakemuksessa on mukana tarvittavat tiedot, niin käsittelyaika on pari vuorokautta.

Kolme suurinta tuensaajien ammattiryhmää ovat Mikkelissä olleet parturi-kampaajat, hierojat ja taksiyrittäjät. Viime aikoina on hakemuksia alkanut tulla myös teknisiltä aloilta, esimerkiksi LVI-alan, sähköalan ja rakennusalan ammattilaisilta.

Mikkelin kaupunki varautui haun avautumiseen 10 ylimääräisellä käsittelijällä. Lisätyövoiman avulla alun hakemuspiikki saatiin purettua parissa viikossa.

Myös Pieksämäellä pahin ruuhka hakemuksissa oli heti tuen haun alkaessa huhtikuun alkupuolella. Pieksämäen yritysasiamies Susanna Luhtinen kertoo, että sen jälkeen tukihakemuksia on tippunut verkkaiseen tahtiin.

– Saisivat yrittäjät laittaa enemmänkin hakemuksia, sanoo Susanna Luhtinen. Osa yksinyrittäjistä on kertonut odottavansa kirjanpidosta tulevia aineistoja ennen hakemuksen jättämistä.

Pieksämäellä on myönteisiä päätöksiä tehty tähän mennessä noin 100. Susanna Luhtinen arvioi, että kaupungissa on yksinyrittäjiä noin 350.

Tosin kiire ei hakemuksien jättämiselle ei vielä ole, sillä yksinyrittäjien tukihakemuksen (siirryt toiseen palveluun) viimeinen hakupäivä on 30. syyskuuta asti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus