Omistajaohjausministeri Tuppurainen edellyttää Veikkaukselta tarkkaavaisuutta hankinnoissaan

Veikkauksella oli oikeus jättää sopimus kilpailuttamatta. Säännöksiin liittyy kuitenkin tulkinnanvaraisuuksia.

Tuppurainen Helsingin Säätytalolla 8. huhtikuuta 2020. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Rahapeliyhtiö Veikkauksen tulee noudattaa tarkkaavaisuutta hankinnoissaan, edellyttää omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

– Lähtökohtaisesti hankinnat tulee kilpailuttaa tai varovaisuusperiaatteen mukaisesti niistä tulee julkaista suorahankinta- tai hankintamuutosilmoitus, Tuppurainen linjaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa näin tulee toimia myös tapauksissa, missä kilpailuttamisvelvoitteeseen liittyy tulkinnanvaraisuutta.

Tapaus liittyy Veikkauksen vuonna 2018 tekemään pelimoottorisopimuksen jatkoon kuuluvaan hankintakokonaisuuteen. Veikkaus ei kilpailuttanut sopimusta.

Valtioneuvoston kanslian ulkopuolinen ja riippumaton oikeudellinen neuvonantaja on arvioinut hankintapäätöksen lainmukaisuutta.

Veikkaus kertoo soveltaneensa hankintalain lisätöitä tai -palveluja koskevaa oikeuttamisperustetta. Ulkopuolisen arvion mukaan oikeuttamisperusteen soveltaminen oli mahdollista, ja Veikkauksella oli oikeus tulkintaansa.

Varovaisuusperiaatetta tulee noudattaa

Ulkopuolinen neuvonantaja muistuttaa kuitenkin, että vuonna 2017 voimaantullut hankintalaki on yhä varsin uusi, ja muutossopimuksia koskevien säännösten tulkinta- ja soveltamiskäytäntö osin vasta muotoutumassa.

Tuppurainen painottaa, että kilpailutusta ja varovaisuusperiaatetta tulee noudattaa myös tapauksissa, missä kilpailuttamisvelvoitteeseen liittyy tulkinnanvaraisuutta. Hänen mukaansa kaikilta valtionyhtiöiltä edellytetään avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

– Veikkauksen tulee jatkaa hankintojensa kilpailuttamista suunnitelmallisesti. Tämän mukaisesti nyt tarkasteltu kokonaisuus kilpailutetaan vuonna 2024, Tuppurainen sanoo.