1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koululaiset

Pienessä kunnassa koronan varotoimet hoituvat kätevästi – Puumalassa on iso koulu ja pienet opetusryhmät

Pienessä kunnassa koronatoimiin kuuluvat turvaetäisyydet on helppo pitää.

koululaiset
Erityisopettaja Kati Kontinen valmistautuu lähiopetukseen Puumalassa.
Erityisopettaja Kati Kontinen valmistautuu lähiopetukseen Puumalassa.Petri Vironen / Yle

Reilun 2 000 asukkaan Puumalassa on reilusti tilaa eli turvavälit onnistuvat. Muuttotappiosta muiden itäsuomalaisten pikkukuntien tapaan kärsineen Puumalan koulukeskuksessakin olisi tilaa vaikka tuplamäärälle oppilaita.

Nykyisin oppilaita on esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin 123. Esikoululaisten luokkatilat on viereisen päiväkodin katon alla, muu opetus on isossa koulukeskuksessa.

– Tilaa on. Opetusryhmät saadaan hyvin hajautettua eri puolille rakennusta, erityisopettaja Kati Kontinen kertoo.

Puumalassa koronaviruksen vaatimat varotoimet on mietitty tarkasti etukäteen. Ruoka- ja välitunnit pidetään porrastetusti niin, että eri ryhmät kohtaavat toisiaan mahdollisimman vähän.

– Alaluokillahan onkin luokanopettaja, mutta yläluokille on muodostettu opettajatiimit siten, että opettajat eivät vaihdu. Oppilaat voivat tulla turvallisin mielin.

Etäopetus on sujunut Puumalassa parin kuukauden ajan hyviin.

– Ihan mallikelpoisesti. Opettajamme ovat todella ammattitaitoista porukkaa. He ovat järjestäneet asiat viimeisen päälle, ja koulunkäynninohjaajat ovat olleet apuna.

Kati Kontisen mielestä pienille oppilaille lähiopetus on jatkossakin paras vaihtoehto, mutta yläluokkakalaisille etäopetuskokemus voi avata jatkossa uusia mahdollisuuksia.

– Voisimme naapurikuntien kanssa järjestää etäopetuksena joitakin valinnaisaineita, joihin oppilasmäärämme ei muuten riitä, esimerkiksi kielissä, Kati Kontinen pohtii.

Lue seuraavaksi