Korona-aika näkyy myös Hämeenlinnan A-klinikalla

A-klinikan palveluesimies Minna Hallikaisen mukaan on mahdollista, että kesäaika ja lomat tuovat mukanaan lisää ongelmia.

päihdetyö
Kaljapullo
Etätyöt ovat saattaneet lisätä alkoholin kulutusta joissakin perheissä.Henrietta Hassinen / Yle

Korona-aika näkyy jo Hämeenlinnan A-klinikalla. On tapauksia, joissa lastensuojelu on ottanut yhteyttä perheiden ongelmien vuoksi myös A-klinikkaan.

Tapauksia on tullut esille viimeisten kahden viikon aikana. A-klinikan palveluesimies Minna Hallikainen kertoo, että myös jotkut etätyössä olleet ovat olleet yhteyksissä A-klinikkaan.

– Tämä saattaa johtua siitä, ettei etätöitä aikaisemmin ole tehty yleisesti. Toisaalta riskit alkoholin kulutuksen lisääntymiseen kasvavat kun kotoa ei tarvitse lähteä autolla minnekään, sanoo Hallikainen.

Hallikaisen mukaan on mahdollista, että kesäaika ja lomat tuovat mukanaan lisää ongelmia.

Merkkejä lasten pahoinvoinnista pitäisi nyt etsiä

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen sanoo, että kotitissutteluun on nyt ollut valtavan otollinen aika.

– Ei ole ollut työkontrollia, lapsia ei ole tarvinnut viedä hoitoon eikä järjestää heille aamuisin koulukyytejä.

Kun koulut nyt avaavat ovensa, niin aikuisten kannattaa seurata lapsia tarkasti. On osattava katsoa, onko lapsella tai nuorella eristyksen jälkeen hätä, sanoo Meskanen.

– Lasten ja nuorten kanssa aito kohtaaminen on nyt kaikkein tärkeintä. Pitää nähdä, onko lapsi läsnäoleva ja luottavaisen tuntuinen. Täytyy osata havaita, onko turvallisuus nähtävissä vai onko lapsessa enemmän ahdistusta ja levottomuutta.

– Jos lapsen tunteva työntekijä vaistoaa tällaista, niin asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi, ja muistuttaa, että vaikeistakin asioista on lupa puhua. Pitää rakentaa siltoja kertomalla, mistä apua saa vaikka kesäloman alettua, sanoo Paula Meskanen.