Hyppää sisältöön

Yritystuista päästiin sopuun, ravintoloiden aukiolosta ei – hallitus kertoo päätöksistään aamulla klo 9

Ravintolarajoitukset ovat esillä hallituksen neuvottelussa ensi tiistaina.

Hallitus neuvottelee uudesta yritystuesta
Hallitus neuvottelee uudesta yritystuesta
Tekijät

Keskiviikkona hallitus kokoontui Helsingin Säätytalolle neuvottelemaan uudesta yleistuesta yrityksille. Neuvottelujen tuloksesta on tarkoitus kertoa torstaina tiedotustilaisuudessa heti aamulla. Tilaisuuden on määrä alkaa kello yhdeksältä.

Uusi tuki on tarkoitettu juoksevien kustannusten, kuten palkkojen ja vuokrien kattamiseen. Tuen ainoa tehtävä on auttaa yrityksiä pelastumaan konkursseilta koronakriisin aikana.

Yritystuen ehto olisi koronan takia merkittävästi pudonnut liikevaihto. Tästä voi päätellä, että tukea menisi ainakin palvelualoille, joilla liikevaihdot ovat pudonneet merkittävästi vaikka millä mittarilla katsottaisiin.

Tuki menisi kuitenkin yleistukena kaikille toimialoille, jos firma on merkittävästi kärsinyt ja menettänyt liikevaihtoa.

Tuen yläraja olisi 100 000 - 200 000 euroa yritystä kohti. Vastaavasti yrityskohtainen alaraja olisi 2000 euroa.

Tuen jakamisesta vastaisi Valtiokonttori.

Ei osinkoihin

Tukeen liittyisi myös ehto, että sitä ei saa jakaa osinkoina firmojen omistajille.

Ylen aiempien tietojen mukaan valtio on antamassa tukea vähintään satoja miljoonia euroja, mutta myös yli miljardin euron kokonaissummasta on puhuttu.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) oli vähäpuheinen saapuessaan Säätytalolle. Hän ei halunnut ottaa kantaa paketin kokoon tarkasti.

– Valtiovarainministeriölle ja koko maalle on aivan keskeistä, ettei ajauduta konkurssiaaltoon. Se maksaa, mutta se kannattaa tehdä, Kulmuni sanoi Ylelle.

Tukea on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) varsin pitkälle. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi olevansa luottavainen, että paketti saa kannatusta myös muilta hallituspuolueilta.

Lintilä ei ottanut kantaa, kuinka paljon tuki saa valtiolle maksaa.

Kyseessä on täysin poikkeuksellinen tukimalli Suomessa: suora yleistuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Pohjaesityksen perusteella tukea sovitellaan nyt ensisijaisesti yrityksiin, joiden liikevaihto on koronan vuoksi tippunut vähintään 25 prosenttia.

Kovin vääntö tukipotin koosta

Ylen tietojen mukaan TEM:n pohjaesityksessä tuen kestoksi on kaavailtu kahta kuukautta.

Suomessa on arviolta 85 000–90 000 työnantajayritystä. Näistä arviolta 40–50 prosenttia voisi olla Ylen tietojen mukaan oikeutettuja tukeen liikevaihdon putoamisen perusteella.

Yleistuki vaatii lakimuutoksen, eli hallituksen esityksen, joka menee eduskunnan hyväksyttäväksi. Teknisesti tuen maksaminen on nopeaa sen jälkeen kun eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen.

Säätytalolle saapunut tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist (rkp) arveli, että eduskuntakäsittelyn vuoksi tukea voitaisiin alkaa maksamaan käytännössä vasta kesäkuun puolella.

Ravintoloiden rajoituksista ei päästy keskiviikkona vielä sopuun

Hallitus keskusteli neuvottelussaan myös ravitsemusliikkeiden sääntelystä kesäkuun alun jälkeisenä aikana.

Tämän asian valmistelua jatketaan tartuntatautilain pohjalta, ja sitä on määrä käsitellä myös hallituksen neuvottelussa ensi tiistaina.

Tuolloin järjestetään myös ylimääräinen valtioneuvoston yleisistunto.

Yksi kysymys koskee sitä, avataanko ravintolat samoilla säännöillä koko maassa. Tällä tarkoitetaan aukioloaikojen lisäksi esimerkiksi asiakkaiden määrän rajoituksia ja turvavälejä.

Ainakin vihreät ja keskusta näyttävät olevan eri linjoilla siitä, voitaisiinko ravintoloiden rajoituksia höllentää eri alueilla eri tahtiin.

Vihreiden mielestä avaamisen tulisi lähtökohtaisesti edetä valtakunnallisesti samoilla pelisäännöillä.

– Viestin pitää olla mahdollisimman kirkas. Helpottaa, jos on yksi viesti kaikkialla, sanoi vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo Säätytalon portailla.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arveli, että seurauksena voisi olla turhaa rajaliikennettä, jos naapurikunnassa ravintola on kiinni ja toisessa auki.

Keskusta sen sijaan painotti Ylen tietojen mukaan sitä, että ravintolat voisivat avata ovensa vapaammin alueilla, joilla tautitapauksia on vähän.

Ohisalo huomautti myös, että yökerhojen tilanne on hyvin toisenlainen kuin esimerkiksi kahviloiden, joissa voidaan olla pitkien etäisyyksien päässä toisista.

– Tässä tulee varmasti eroja, hän sanoi.

Keskustassa olisi valmiutta avata yökerhotkin maakunnissa, jotka ovat säästyneet vähäisillä tautitapauksilla. Eniten tartuntoja on ollut väkirikkaalla Uudellamaalla.

”Asiakaspaikkojen puolittaminen liian kaavamaista”

Valmistelun aikana on ollut esillä alkoholin anniskelun lopettaminen kello 21 ja ravintoloiden asiakaspaikkojen puolittaminen.

Hallituspuolueiden sisällä on kuitenkin näkemyksiä, että puolittaminen olisi liian kaavamaista. Jos hallitus päätyy siihen, rinnalle on tiettävästi tarjottu minimirajaa, jolla pienimmät kahvilat, ravintolat ja kuppilat säästyisivät puolitukselta.

Ravintoloiden aukiolon rajaamista on pidetty helpompana kuin asiakaspaikkamäärien supistamista.

Hallituslähteistä kuitenkin vakuutetaan, että puolueiden välillä ei ole suuria ristiriitoja sen suhteen miten ravintolat voivat kesän alussa avata ovensa.

Hallitus laskee myös sen varaan, että ravintolaelinkeino kantaa itse vastuuta, koska uhkana ovat lisärajoitukset, jos toiminta on leväperäistä.

Virkamiesvalmistelu on tehty sen pohjalta, että rajoitukset hoidettaisiin muuttamalla tartuntatautilakia. Tarkemmista yksityiskohdista säädettäisiin asetuksella.

Yksi kysymys on myös se, korvataanko ravintoloille uusista rajoituksista aiheutuvia tulonmenetyksiä, koska ravintoloita ei olla avaamassa kokonaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunta suositti korvausta ravintoloiden sulkemisesta, kun siitä päätettiin maaliskuussa. Sulku on päätymässä toukokuun lopussa.

Perustuslakivaliokunta joutunee nyt uudelleen pohtimaan, pitäisikö ravintoloita tukea, koska julkinen valta rajoittaa niiden toimintaa, vaikka täyssulusta ei enää olekaan kysymys.

Lue myös:

.
.