1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Ruotsin metsäomistajille 125-prosenttinen korvaus, jos säästävät arvokkaan luontokohteen

Ruotsin tunturialueella on metsiä, joita ei koskaan ole hakattu.

metsät
Metsämaisema
Ruotsissa pyritään suojelemaan arvokkaita metsäalueita markkina-arvon ylittävillä korvauksilla.AOP

Ruotsin ympäristöylioikeus on antanut tuomionsa, miten maanomistajille korvataan, kun he eivät saa hakata luonnonarvoiltaan tärkeää metsää. Asiasta kertovat Ruotsin Metsähallitus (siirryt toiseen palveluun), Skogstyrelsen ja ja Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun).

Maanomistajien on päätöksen mukaan saatava korvaus, joka vastaan 125-prosenttisesti metsän markkina-arvoa.

Ruotsissa, varsinkin syrjäisillä tunturialueilla on metsiä, joiden luontoarvot on todettu poikkeuksellisen suuriksi. Eräät metsäalueet eivät ole koskaan joutuneet hakkuiden kohteiksi.

Maanomistajat ovat halunneet tehdä maillaan hakkuita, mutta Ruotsin Metsähallitus on kieltänyt osan niistä, jotta luontoarvot säilyisivät.

Maanomistajat ovat vaatineet korvausta tulojensa menettämisestä. Tässä ongelmaksi on tullut Ruotsin lainsäädäntö, joka ei ole antanut selkeää ratkaisua vaatimukseen.

Ruotsin radion mukaan Metsähallitus on myös katsonut maanomistajien vältelleen luontoarvojen kartoitusta.

Nyt oikeudessa ollut kysymys koski viittä metsäaluetta. Alemman tason ympäristöoikeus oli jo päättänyt, että maanomistajille tulee maksaa korvaus. Ympäristöylioikeus vahvisti päätöksen 18 miljoonan kruunun, eli noin 1, 8 miljoonan euron korvaussummasta.

Uusia tapauksia on tulossa oikeuteen. Viime vuonna Metsähallitus sai 273 hakemusta tuntureiden lähellä sijaitsevien metsien hakkuisiin. Hakemuksista 180 hyväksyttiin, 22 hyväksyttiin osittain ja 23 hylättiin.

Ruotsin Metsähallitus sanoo hyväksyvänsä ympäristöylioikeuden päätöksen, mutta harkitsevansa valittamista Korkeimpaan oikeuteen.

Lue seuraavaksi