FC KTP:n puheenjohtaja jätti tehtävänsä – syytteessä Helsingin opetusvirastoon liittyvässä petosvyyhdissä

Jarkko Pippola kiistää syyllistyneensä rikokseen.

syytteet
Arto-Tolsa -areena.
FC KTP:n puheenjohtaja vaihtuu. Arkistokuva Kotkan Arto Tolsa -areenalta.Petri Lassheikki / Yle

Kotkalaisen jalkapalloseuran FC KTP:n puheenjohtaja Jarkko Pippola eroaa tehtävästään. Seura tiedottaa, että Pippola jätti puheenjohtajan tehtävät eilen tiistaina henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Taustalla on rikossyyte laajassa petosvyyhdissä, joka liittyy Helsingin opetusviraston laitehankintoihin vuosina 2006–2016.

Lue lisää: Helsingin opetusviraston entistä tietohallinnon työntekijää syytetään törkeästä petoksesta – kansliapäällikkö: Olemme uudistaneet hankintaprosessin

Jarkko Pippolan syytteestä uutisoi ensin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Pippola vahvistaa Ylelle, että hän jättäytyi pois tehtävästä rikossyytteen takia. Hän on yllättynyt ja järkyttynyt syytteestä, mutta ei vielä tiedä tarkalleen, mitä se pitää sisällään.

– Sen tiedän, etten ole syyllistynyt rikolliseen toimintaan. Siinä mielessä oli syytteen sisältö mikä tahansa, se on väärä ja virheellinen minun osaltani, hän sanoo.

Jarkko Pippola on toimitusjohtaja Konekotka Oy:ssä, joka on tehnyt kauppaa Helsingin opetusviraston kanssa.

– Olen tehnyt normaalia kauppaa Helsingin opetusviraston kanssa. Asiat ovat sujuneet normaalimenettelyn puitteissa. En ole syyllistynyt mihinkään rikolliseen toimintaan, Pippola kertoi Kymen Sanomille.

Hän korostaa Kymen Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), ettei FC KTP liity syytteisiin millään lailla ja toivoo, "ettei seura tule niiden vuoksi ahdistelluksi".

FC KTP:n puheenjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi varapuheenjohtaja Jukka Mustonen.

Laitteita kadoksissa

Helsingin opetusviraston entistä tietohallinnon työntekijää vastaan on nostettu syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kyse on jutusta, jossa ilmeni suuria epäselvyyksiä laitteiden, kuten tietokoneiden ja puhelimien, tilauksissa. Esitutkinnan perusteella entisen tietohallinnon työntekijän epäillään tilanneen vuosien 2006–2016 aikana noin yhdeksän miljoonan euron arvosta laitteita, joita ei ole koskaan toimitettu opetusvirastoon.

Laitteet ovat olleet pääasiassa tietokoneita, puhelimia, muita it-laitteita sekä viihde-elektroniikkaa. Poliisi on epäillyt, että laitteet on myyty yksityishenkilöille eri puolilla Suomea.

– Epäilty teko on ollut mahdollinen, koska epäillyllä on ollut esimiesasemansa vuoksi laajat hankintaoikeudet ja erityisesti siitä syystä, että hän on pystynyt korkeaa asemaansa hyväksi käyttäen peittämään tekonsa, kertoi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Urpo Mäkelä Helsingin poliisista toissa kesänä, kun juttu siirtyi syyteharkintaan.

Syytteitä 8:lle

Syytteet on nostettu yhteensä kahdeksaa ihmistä vastaan. Seitsemän heistä ovat laitteiden eteenpäin myyjiä ja laitetoimittajia, joista osaa syytetään törkeistä petoksista ja osaa törkeistä rahanpesuista. Yksi heistä on FC KTP:n puheenjohtajana toiminut Konekotka Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Pippola.

Kymen Sanomien mukaan Konekotkalla ei ollut ostosopimusta, mutta hankinnat tehtiin tarjouspyyntömenettelyn kautta.

– Kun tehtiin normaalikäytännön mukaisesti tarjouspyynnöt ja tarjoukset, niin erillistä puitesopimusta ei tarvittu, eikä asiakas sellaista ehdottanut, Jarkko Pippola kertoo Kymen Sanomille.

Lisäksi yhteensä kuuttatoista opetusviraston entistä ja nykyistä työntekijää epäillään petos- ja kavallusrikoksista. Heidän osaltaan syyteratkaisu tehdään vasta myöhemmin.

Syyttäjä on päättänyt olla nostamatta syytteitä opetusviraston virkamiehiä vastaan. Neljää pääepäillyn esimiestä epäiltiin aiemmin virkarikoksista, mutta he eivät saa syytettä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus