Hyppää sisältöön

"Olemme hurranneet kovasti" – Kokkolaa kiertää kesän ajan Walkers-nuorisoauto

Nuorisotoimintaa viedään asuntoautolla etenkin sinne, missä sitä ei muuten ole.

Kotkassa toimiva Walkers-auto Ilves. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Kokkolassa kiertää kesän ajan Aseman lapset -yhdistyksen Walkers-nuorisoauto eli Wauto. Pantteriksi nimetty asuntoauto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Walkers-autoista. Ylivieskassa nuorten parissa liikkuu ensi kesänä Leijona-Wauto. Muut Wautot liikkuvat Raumalla, Savonlinnassa ja Kotkassa, jossa se on toiminut jo kolme vuotta.

Aseman lapset ry tarjoaa asuntoauton käyttöön ja koordinoi toimintaa. Kokkolan kaupungilta tulevat työntekijät.

– Huomasimme syksyllä haun ja ajattelimme huomioida nuoria kaupungin 400-vuotisjuhlan merkeissä. Nyt olemme hurranneet kovasti, kun saimme tiedon auton saamisesta. Pääsemme kokeilemaan nyt uutta nuorisotyön muotoa, kertoo nuorisosihteeri Susanna Lakanaho.

Liikkuva nuorisotila menee sinne, missä nuoret liikkuvat. Autolla pyritään paikkaamaan sitä nuorisotyön tyhjiötä, mitä maantieteellisesti laajassa kaupungissa on. Auto kiertääkin ensi keskiviikosta alkaen kantakaupungin lisäksi Ullavaa, Kälviää, Lohtajaa ja Öjaa myöten.

– Haluamme mennä sinne, missä nuoret ovat, ja kohdata myös sellaisia nuoria, joita muuten ei nuorisotiloissa tapaa. Meillä on esimerkiksi pieniä ruotsinkielisiä kyliä, joissa ei ole nuorisotoimintaa. Niihin menemme kohtaamaan nuoria omalla äidinkielellään.

Autoissa on tarjolla normaalioloissa kahvia, pelejä ja juttuseuraa. Koronarajoitusten aikana kohtaamiset aloitetaan ulkotiloissa. Kaupungin nuorisotyöntekijöiden lisäksi Pantterissa mukana on vapaaehtoisia, jotka ovat koulutettuja aikuisia.

Pantteri-Wauto kiertää kolmena, neljänä päivänä viikossa pääosin ilta-aikaan. Nuoret voivat kutsua autoa vierailuille sopiviin paikkoihin.

– Tämä vapauttaa toimintaamme, kun voimme mennä nuorten luo eikä nuoren tarvitse hommata kyytejä meidän luo. Etäisyydet voivat olla pitkiä ja jos vanhemmilla on esimerkiksi maatila, niin sieltä ei aina päästä kyyditsemään nuorta.

Auto on Kokkolassa elokuun loppuun saakka.