Osa rehtoreista hyväksyy lähes kaikki syyt olla pois koulusta kesälomaan asti – selvitimme, miksi vanhemmat pitävät lapsensa kotona

Syitä jäädä kotiin olivat lapsen tai läheisen kuuluminen riskiryhmään sekä huoli koronatartunnoista. Ylä-Savossa taustalla vaikuttivat maatilan kevättyöt.

Koulupoissaolo
Kakkosluokkalainen poika opiskelee kotona etänä.
Kuvituskuva. Monissa suurissa kaupungeissa noin viisi prosenttia lapsista olisi jäämässä kotiin kevään viimeisiksi viikoiksi. Henrietta Hassinen / Yle

Yle uutisoi keskiviikkona, että arviolta kymmeniä tuhansia lapsia jää Suomessa kotiin, mutta vähemmän kuin aikaisemmin ajateltiin.

Eniten oppilaita jää kotiin kyselyn mukaan Iisalmessa, Torniossa, Kiuruvedellä, Kemissä, Hollolassa ja Kouvolassa. Kysyimme Kymenlaakson Kouvolasta ja Ylä-Savosta Iisalmesta, mistä syistä kotiin jäädään.

Yleisimmät syyt olivat lapsen tai läheisen kuuluminen riskiryhmään sekä pelko ja huoli koronatartunnoista. Ylä-Savossa maatilallisia pelottaa mahdollinen vanhempien sairastuminen kesken kevättöiden.

Toimialajohtaja: “Vaikka me palaamme normaaliin, emme palaa entiseen”

Ylen kyselyssä eniten lapsia olisi jäämässä kotiin Ylä-Savossa. Iisalmessa kotiin jäämisestä ilmoitti 22 prosenttia koululaisista, ja naapurikaupungissa Kiuruvedellä 19 prosenttia.

Iisalmen kaupungin sivistys- ja hyvinvointitoimialan johtaja Kirsi-Tiina Ikonen kertoo, että kaupunki antoi vanhemmille selkeät ohjeet Wilman kautta lähetettävän loma-anomuksen tekoon. Kaupunki ei myöskään vaatinut lääkärintodistusta, vaan asiasta riitti vanhempien oma ilmoitus.

Vanhemmat ovat hakeneet lomia aktiivisesti, mutta tilanne elää koko ajan.

– Huoltajat tekevät hakemuksia, mutta myös peruvat niitä, Ikonen kertoo.

Ensimmäiset peruutukset tulivat sen jälkeen, kun kaupunki tiedotti vanhemmille, miten koulunkäynti aiotaan järjestää turvallisesti. Iisalmessa uskotaan, että hakemuksia perutaan lisää tiedon lisääntyessä.

Toisaalta Ikonen pitää myös todennäköisenä sitä, että osa oppilaista jää kotiin vielä koulun alettuakin. Hänen mukaansa koulunkäynti tulee olemaan hyvin erilaista, kuin ennen etäopetusjaksoa.

– Vaikka me palaamme normaaliin, me emme palaa entiseen. Se voi osalle lapsista olla iso pettymys ja epäilen, että osa lapsista saattaa vielä jäädä kotiin.

Maatilallisia huolestuttaa mahdollinen sairastuminen kesken kevättöiden

Yksi Iisalmessa tilannetta vielä pohtiva vanhempi on lypsykarjatilaa pitävä Perttu Sirviö. Hän toimii MTK Iisalmen puheenjohtajana. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on pyytänyt tilallisia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako lapsia laittaa kouluun kevättöiden alla.

Ylä-Savo on vahvaa maidontuotannon aluetta ja moni lapsiperheistä asuu maatilalla. Sirviön perheessä on 11- ja 15-vuotiaat tytöt.

– Vielä ollaan kahden vaiheilla, laitetaanko heitä huomenna kouluun. Nyt on se aika, että ei ole vara sairastua, Sirviö sanoo.

Maatilan kevättyöt ovat alkaneet ja edessä on muun muassa säilörehun tekoa lypsykarjalle. Kesän ja alkusyksyn aikana pitäisi tehdä yhteensä kolme satoa, jotta yrityksen toiminta jatkuisi tavalliseen tapaan.

Perhettä huolestuttaa myös se, kulkeutuuko koronavirus lasten kautta isovanhemmille.

Maitotilallinen Perttu Sirviö
Iisalmelainen Perttu Sirviö ei ole vielä varma, lähtevätkö perheen lapset kouluun huomenna. Maatilallisten etujärjestö MTK on pyytänyt harkitsemaan asiaa vakavasti, sillä maatiloilla on edessä tärkeät kevättyöt.Sami Takkinen / Yle

Kouvolassa yli tuhat oppilasta jäämässä kotiin

Kouvolassa noin 15 prosenttia koululaisista eli yli tuhat oppilasta aikoo jäädä kotiin lukukauden loppuun asti. Ylen kyselyssä luku oli 15,5 prosenttia. Yli 300 oppilasta kuuluu riskiryhmään ja 800 oppilasta hakenut poissaololupaa muusta syystä.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemen mukaan tarkka lukumäärä kotiin jäävistä ja poissaolojen syistä saadaan torstaina 14. toukokuuta.

Hänen mukaansa pelkkä huoli ja pelko koronasta ei ole perusteltu syy olla poissa koulusta. Riskiryhmiin kuuluvilta edellytetään lääkärin tai hoitavan tahon lausuntoa.

Hän ei usko, että Kouvolan kaupungin omalla kyselyllä olisi ollut vaikutusta poissaoloihin.

Keskustan koulun rehtori Kimmo Salminen kertoo, että koulun 300 oppilaasta noin 10–15 prosenttia eli noin 20–30 koululaista on jäämässä kotiin.

– On vaikea sanoa, oliko kyselyllä vaikutusta.

Salmisen mukaan yleisin syy loma-anomukselle on se, että oppilas tai joku muu perheestä kuuluu riskiryhmään. Loput ovat huolissaan lapsen fyysisistä kontakteista koulussa.

– Nämä vanhemmat kokevat, että kotiin jääminen on turvallisempi vaihtoehto kuin kouluun meneminen. He ovat hakeneet lomaa koronapelon vuoksi.

Salminen ei kuitenkaan erittele, kuinka iso osa loma-anomuksista oli riskiryhmiin ja kuinka moni koronapelosta johtuvia.

– Lähtökohtaisesti kouluissa on se linja, että jos vanhemmat hakevat koronaepidemian vuoksi vapautusta koulusta, se myönnetään. Huoltaja sitoutuu sillä huolehtimaan oppilaiden koulunkäynnistä. Luojan kiitos tässä on vain 11 päivää kyseessä.

Lapsi tutkii karttapalloa huoneessaan.
Kuvituskuva. Yleisimpiä syitä jäädä kotiin on huoli fyysisistä kontakteista sekä oppilaan tai läheisen kuuluminen riskiryhmään. Henrietta Hassinen / Yle

Mansikkamäen koulun rehtori Pekka Lipiäinen kertoo, että 20 prosenttia eli yhteensä 112 oppilasta tulee olemaan poissa koulusta. Yleisin syy on joko lapsen tai perheen läheisen kuuluminen riskiryhmään.

– Hyvin tyypillinen syy on esimerkiksi se, että isovanhempien kanssa ollaan päivittäin yhteydessä ja siihen liittyy huoli.

Lipiäisen mukaan jokainen loma-anomus arvioidaan erikseen, mutta ne on pääsääntöisesti hyväksytty.

Eskolanmäen koulun rehtori Teija Toppila-Mörsky kertoo, että kotiin on jäämässä 90 oppilasta.

– Vielä tänäänkin on tullut Wilman kautta ihan perusteltuja loma-anomuksia. Tilanne elää jatkuvasti.

Toppila-Mörskyn mukaan Wilma-kyselyllä ei ole ollut vaikutusta loma-anomusten määrään.

Hänen mukaansa yleisin perustelu loma-anomukselle on riskiryhmään kuuluminen tai läheisen kuuluminen riskiryhmään. Toinen yleinen syy on ollut huoli fyysisistä kontakteista ja turvaväleistä koulussa.

– Isossa osassa loma-anomuksia mainitaan sairastumisen pelko. Monessa on se, että perheessä tai läheisissä on riskiryhmää. Nämä perustelut menevät limittäin.

Toppila-Mörskyn mukaan lähtökohtaisesti kaikki loma-anomukset on hyväksytty.

– Jos perheessä on pelkoa, on vaikea pyytää tulemaan kouluun.

Kun lapsi jää kotiin, koulusta annetaan tehtävät kotiin vanhemmille ja vanhemmat huolehtivat, että ne tehdään.

Voit keskustella aiheesta 15.5. klo 23.00 asti.

Lue myös:

Suomessa on suuret erot, miten lapset tulevat torstaina kouluun: Katso oman kaupunkisi tilanne Ylen selvityksestä – asenne lääkärintodistukseen vaihtelee

Opetusministeri Andersson: Kouluja voidaan tarvittaessa sulkea, mikäli tartuntoja ilmenee – oppilaiden turvallisuus taataan erityisjärjestelyillä

Opetushallitus: Oppivelvollisuus ja poissaolot opetuksesta 14.5.2020 alkaen (siirryt toiseen palveluun)

Koulut alkavat viikon päästä – onko pakko mennä takaisin luokkahuoneeseen ja mistä syystä saa jäädä kotiin?

Paluu lähiopetukseen jakaa mielipiteet – naiset hiukan tyytyväisempia koulujen avaamiseen kuin miehet: "Jääkö opetus kakkoseksi?"

Moni maatalousyrittäjä pitää lapsensa pois koulusta koronan pelossa: "Jos tauti iskee kevättöiden aikaan, se on taloudellinen katastrofi"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus