1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Assi-sairaala jäihin – viimeisin kustannusarvio ylitti budjetin 62 miljoonalla eurolla

Sairaalan suunnitteluun on palanut rahaa 23 miljoonaa euroa.

Projektijohtaja Petrus Kukkonen (vas.) ja Tapio Jylhä suunnitteluohjauksesta aikataulusuunnitelman äärellä tammikuussa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Ahveniston Assi-sairaalahanke pannaan jäihin. Viime viikolla saatu viimeisin kustannusarvio ylitti sairaanhoitopiirin tavoitebudjetin noin 62 miljoonalla eurolla.

Päätöksen hankkeen jäädyttämisestä teki Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta viranhaltijapäätöksellä tiistai-iltana, koska budjetin arvioitu ylitys on niin suuri.

– Kun kustannusten arvioitu ylitys on näin merkittävä, hankkeen tilaajana sairaanhoitopiirin on tarkasteltava kokonaisuutta uudelleen ja etsittävä uusia vaihtoehtoja hankkeen toteuttamiseksi. Töiden keskeytys tehdään välittömästi, jotta lisäkustannuksia ei synny enää sairaanhoitopiirille, Ranta sanoo tiedotteessa.

Määrälaskentaan perustunut kustannusarvio annettiin viime viikolla. Asiaa käsiteltiin allianssin johtoryhmässä viime perjantaina. Johtoryhmä arvioi, että 62 miljoonan ylityksestä saataisiin nipistettyä noin 15 miljoonaa euroa, mutta sekään ei olisi tarpeeksi.

Assi-sairaalan suunnitteluun on tähän mennessä kulunut 23 miljoonaa euroa sairaanhoitopiirin rahaa. Kehitysvaiheen budjettiin oli varattu 28,9 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan suunnitellun Assi-sairaalan asemapiirrosluonnos. Kuva: Ahveniston sairaalan allianssi

Hanke jäissä, muttei kuopattu

Sairaanhoitopiirin hallitus ottaa asiaan kantaa ensi viikolla. Hallitus voi joko jatkaa keskeytystä tai päättää jotain muuta. Teoriassa hankkeen budjettia voitaisiin kasvattaa. Sairaanhoitopiiri voisi myös irtisanoa hanketta suunnittelevan allianssin ja kilpailuttaa toteutuksen uudestaan.

Sairaalahanke on muovautunut suunnittelun aikana. Tuorein työstetty versio oli jo kolmas.

Projektipäällikkö Petrus Kukkosen mukaan sairaalan kaava on saanut lainvoiman toukokuun alussa. Rakennuslupaa kohden siirtyminen olisi siis mahdollista.

Kukkonen painottaa tiedotteessa, että allianssin kehitysvaiheen keskeytys ei tarkoita Assi-hankkeen loppumista.

– Kehitysvaiheen aikana syntyneet suunnitelmat siirtyvät allianssin mahdollisesti päättyessä sairaanhoitopiirille, ja tarvittaessa niiden pohjalta voidaan toteuttaa uusi kilpailutus suhteellisen ripeässä aikataulussa.

Jo aiemmin oli tiedossa, että päätöstä sairaalahankkeen toteutuksesta olisi lykättävä koronakriisin tuoman epävarmuuden takia.

Sairaanhoitopiiri tiedotti, että taloudelliset riskit saattaisivat kasvaa, jos toteutuspäätös jouduttaisiin tekemään poikkeustilan aikana.

Ahveniston sairaala -allianssissa ovat mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Skanska Talonrakennus Oy, suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys Sweco sekä kolmen arkkitehtitoimiston yhteenliittymä Integrated.