Pääseekö kesällä matkalle? EU suosittelee matkustamisen sallimista sellaisten maiden välillä, joissa epidemiatilanne on hallinnassa

EU:n sisärajojen avautumista toivotaan kesäkuun puolivälissä. Ainakin Saksa aikoo avata sisärajansa.

Etelä-Italiassa Sorrentossa valmisteltiin rantakalustoa kesäkautta varten 8. toukokuuta. Kuva: Cesare Abbate / EPA

Kesälomakausi on lähestymässä, mutta rajat ovat kiinni. EU:ssa on pohdittu kiihkeästi uusia suosituksia lomamatkustamiseen ja mahdollisuuksia rajojen avaamiseen koronaepidemian takia.

EU:n komissio julkisti keskiviikkona uudet ohjeet EU-maasta toiseen tapahtuvaan matkustukseen. Alueen sisärajoja aiotaan avata vaiheittain.

Komission mukaan matkustaminen helpottuu ensin työntekijöille sekä niille, joilla on matkustamiseen välttämätön syy. Vapaa-ajan matkustaminen olisi mahdollista niiden maiden välillä, joissa epidemiatilanne olisi hallinnassa ja tautitilanne on samanlainen.

EU:n suositus on, että Schengenin ulkopuolelta matkustamista rajoitetaan ainakin 15. kesäkuuta asti. Näin ollen esimerkiksi Venäjän-raja pysynee kiinni.

Komission ehdotukset ovat vain suosituksia, joten varsinaiset päätökset jäävät jäsenmaiden tehtäväksi. Käytännössä kesälomamatkailun onnistuminen Euroopassa riippuu siitä, mitä jäsenmaat keskenään sopivat matkustusrajoitusten purkamisesta.

Monin paikoin saattaa syntyä "matkustuskuplia" tai "turismiväyliä" kun alueella on erilaisia rajoituksia. Esimerkiksi Baltian maat ovat jo sopineet matkustusrajoitusten poistosta 15. toukokuuta alkaen. Myös Saksan ympärillä rajat avatutuvat hiljalleen.

Saksa haluaa sisärajat auki

Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoo haluavansa vapaata matkustamista EU:n alueella 15. kesäkuuta alkaen. Hän sanoi uskovansa sen olevan mahdollista.

Saksa avaa tänä viikonloppuna rajansa Luxemburgiin sekä osittain Ranskaan, Sveitsiin ja Itävaltaan. Asiasta on jo sovittu maiden kanssa ja tarkastuksia aletaan purkaa lauantaina, Seehofer lisäsi.

Tähän mennessä rajojen yli on päässyt vain perustelluista syistä, esimerkiksi töihin tai kuljettamaan tavaroita. Lauantaista saakka rajan yli pääsevät myös raja-alueiden koululaiset ja pariskunnat, joista toinen asuu toisella puolella rajaa. Myös perhevierailut ovat mahdollisia.

Myös Norjan ja Tanskan suhteen rajoja aiotaan avata. Sen sijaan Italian-rajaa ei toistaiseksi aiota avata.

Seehofer sanoi myös, Saksan osavaltioiden pitäisi nostaa karanteenimääräykset EU-alueelta tulevilta matkustajilta. Sen sijaan EU:n ulkopuolelta tulevilta karanteeni pitäisi yhä pitää voimassa.

Toisaalta esimerkiksi Espanja on vaatinut, että kaikkien turistien pitäisi pysyä karanteenissa. Espanjan hallituslähteiden mukaan Espanja aikoo pitää rajansa kiinni heinäkuulle saakka koronaviruksen toisen aallon pelossa.

Itävallan liittokansleri Stefan Kurz puolestaan sanoi, että Itävalta aikoo aloittaa rajojensa avaamisen Saksan mallin mukaisesti. Ensin aloitetaan rajojen avaaminen Saksan lisäksi Lichtensteinin ja Sveitsin kanssa ja kokonaan nämä rajat avataan 15. kesäkuuta.

Itä-Euroopan rajanaapureiden kanssa avautumisesta keskustellaan ensi viikolla, Kurz lisäsi. Italian-raja pysyy kiinni myös Itävaltaan toistaiseksi.

Ohjeet matkustajille: maskit lennoilla, välimatka rannoilla

Ohjeissa neuvotaan muun muassa, miten korona-aikana voi yöpyä hotelleissa, syödä ravintoloissa tai ottaa aurinkoa uimarannalla. Oleellista on turvavälin pitäminen.

Lentomatkustajien puolestaan pitää pitää kasvomaskeja sekä lennoilla että lentokentillä. Myös matkaselvitysalue ja matkatavaroiden vastaanottoalue pitää organisoida toisella tavalla ruuhkien välttämiseksi.

Komissio aikoo antaa valtioiden hallituksille lisää päätösvaltaa siinä, miten paljon ihmiset voivat käydä tapaamassa toisessa EU-maassa asuvia omaisiaan.

Lisäksi komissio sanoi aloittavansa toimet, joilla jäsenvaltiot velvotetaan pakottamaan matkailuyritykset antamaan rahat takaisin kuluttajille peruuntuneista matkoista tai lennoista. Monet yhtiöt ovat aikoneet antaa palautuksena kuponkeja, mutta EU:n mukaan kansalaisilla on oikeus rahojen takaisin saamiseen.

Turismi on kärsinyt jopa 80–90 prosentin tappiot ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Euroopassa ja ala odottaa katastrofaalista kesäkautta, kun EU on syvimmässä taantumassaan koskaan.

Lue myös: