Koronapelon aiheuttama joukkoliikenteen välttely näkyy autojen vuokraamisessa – etenkin pääkaupunkiseudulla yli kuukauden vuokra-ajat lisääntyneet

Autoja vuokrataan nyt jopa koko kesäksi.

autovuokraamot
Mies vuokraa auton Aviksen toimipisteestä.
Henkilö autovuokraamon tiskillä. Kuvituskuva. Juha Kivioja / Yle

Henkilöautojen pitkäaikainen vuokraus on autovuokraamoiden mukaan lisääntynyt selvästi koronaepidemian aikana.

Hertz Suomesta ja Europcar autovuokrauksesta kerrotaan, että yli kuukauden vuokra-aika alkoi yleistyä heti Uudenmaan sulun päätyttyä.

– Pidempiaikainen vuokraus on lisääntynyt vähintään 50 prosenttia ja erityisesti vuokrausten kasvu näkyy täällä pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella, kertoo Hertzin toimitusjohtaja Hannu Mikkonen.

Viime viikkoina Hertz on vuokrannut toimitusjohtaja Mikkosen mukaan 1–5 kuukaudeksi satoja autoja.

Europcar autovuokrauksessa yli kuukauden mittaiset vuokraukset ovat kasvaneet kilpailijaa maltillisemmin, mutta suunta on sama.

– Vuoden takaiseen verrattuna kysyntä on noussut noin 15–20 prosenttia. Tavoitteena on saada kesäksi vuokrattua ainakin tuhat autoa, sanoo toimitusjohtaja Jussi Holopainen Europcarista.

Autovuokraamot arvelevat pitkäaikaisen vuokrauksen lisääntymisen johtuvan muun muassa siitä, että ihmiset pyrkivät matkustamaan korona-aikana mahdollisimman turvallisesti.

– Koetaan, että oma auto tai vuokra-auto on turvallinen tapa liikkua ja halutaan välttää joukkoliikennettä, pohtii toimitusjohtaja Holopainen.

Vuokrausta on lisännyt autovuokraamoiden mukaan myös joukkoliikenteen supistuneet vuorot maalla, merellä ja ilmassa.

– Kyllä nähtävissä on se, että useiden ihmisten lomasuunnitelmat ovat ehkä muuttuneet ja nyt halutaan varmistaa, että päästään liikkumaan mökille, sukulaisten luokse tai Pohjois-Suomeen, kertoo Hertzin toimitusjohtaja Mikkonen.

Europcarilla on vuokrattavana Uudellamaalla noin 1500 autoa ja Hertzillä noin 1000. Pidempiaikaisessa vuokrauksessa on tällä hetkellä yritysten mukaan jo satoja autoja.

Lue lisää:

Näin autovuokraamo torjuu koronaa: Riskitapauksissa aika tekee tehtävänsä, sitten desinfioidaan

Saksan mallin mukaista kasvomaskipakkoa ei ole toistaiseksi tulossa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen – HSL odottaa ministeriön kantaa