1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusikaupunki

Uudenkaupungin historian kallein ja kiistellyin talo maksaa 50 miljoonaa euroa – saman katon alle kirjasto, uimahalli, koulut ja paljon muuta

Sivistys- ja hyvinvointikeskusta on valmisteltu pitkään. Valmista pitäisi olla vuoden 2023 lopulla.

Uusikaupunki
Havainnekuva Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksesta
Sivistys- ja hyvinvointikeskus tulee Uudenkaupungin keskustaan Viikaisten- ja Pohitullinmäelle. SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Uudenkaupungin Pohitullinmäelle rakennetaan monitoimitalo, johon tulee pienten lasten päivähoito, perusopetusta, toisen asteen koulutusta, taiteen perusopetusta, vapaata sivistystyötä ja tiloja eri liikuntalajeille.

Myös yhdistykset ja seurat saavat toimitiloja.

Uudenkaupungin uusi sivistys- ja hyvinvointikeskus ulkoa.
Rakennuksen runko on betonista. Julkisivun päämateriaalina on rapattu tiili, ja lisäksi käytetään puuta. SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa ensi vuoden alussa, ja valmista pitäisi tulla vajaassa kolmessa vuodessa.

Aulatilasta tulee kaupunkiverstas

Keskuksen aulatilaa kuvaillaan kaupunkiverstaaksi eli kaikkien kaupunkilaisten käyttöön tulevaksi avoimeksi harrastamisen tilaksi.

Kaupunkiverstastilassa voi olla myös taidenäyttelyjä, konsertteja tai muita tapahtumia. Kaupunkiverstaan keskuksena on Verstaskatu, joka samalla yhdistää rakennuksen eri toiminta-alueet.

Havainnekuva Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen esitysaulasta.
Kaupunkiverstas sitoo rakennuksen yhteen. Aulassa kohtaavat eri käyttäjäryhmät, luonnehtii kaupunki tiedotteessaan.SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Sivistys- ja hyvinvointikeskukseen (SiHy) muuttaa yhteensä tuhat koululaista ja lukiolaista. Yhtenäiskoulun 800 oppilasta ja lukion 200 opiskelijaa saavat käyttöönsä oppimisalueet, joissa on erikokoisia muunneltavia opetustiloja. Keskukseen tulee myös päiväkoti 87 lapselle.

Saman katon alla toimivat myös kansalaisopisto, musiikkiopisto ja nuorisotila. Liikuntatiloja eli uimahallia ja isoa sisäliikuntahallia suunnittelijat kuvaavat monipuolisiksi ja moderneiksi.

Havainnekuva Uudenkaupungin sivistys- ja hyvinvointikeskuksen uimahallista.
Uimahallille ja sisäliikuntahallille on haettu valtionavustusta 2021.SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Julkisivu puuta ja rapattua tiiltä

Betonirakennuksen julkisivun päämateriaalina käytetään rapattua tiiltä. Toiseksi materiaaliksi julkisivuun tulee puuta. Sisäarkkitehtuuria luonnehditaan hillityksi ja ajattomaksi.

Uudenkaupungin uusi sivistys- ja hyvinvointikeskus sisältä.
Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen on määrä valmistua vuoden 2023 loppuun mennessä.SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Energianlähteinä rakennuksessa käytetään maalämpöä, aurinkoenergiaa ja kaukolämpöä.

Kaupungin kiistellyimpiä rakennushankkeita

Uudenkaupungin historian suurin investointihanke on samalla myös yksi kaupungin kiistellyimmistä projekteista. Uudessakaupungissa suunniteltiin aluksi vain vuonna 1957 valmistuneen Viikaisten koulun peruskorjausta.

Vuonna 2014 tehdyn kuntotutkimuksen mukaan rakennus oli kuitenkin ainoastaan tyydyttävässä kunnossa. Myös alakoulu sai samankaltaisen tuomion. Rakennusten korjaamisen arvioitiin maksavan noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Pari vuotta myöhemmin tehdyn laskelman mukaan lyseon modernisointi maksaisi enemmän kuin uusi rakennus. Myös uimahallin perusparannuksen arvioitiin maksavan lähes uuden rakennuksen verran.

Seura-lehden syksyllä 2019 julkaisemassa jutussa (siirryt toiseen palveluun) spekuloitiin, onko hankkeen suurimpana motiivina luoda uutta vetovoimaa autotehdaskaupungille.

Uudenkaupungin uusi uimahalli ulkoa.
Kaupunki kuvailee, että sivistys- ja hyvinvointikeskus tuo historiallisesti arvokkaaseen kaupunkikuvaan uuden modernin elementin. SRV Rakennus Oy / Arkkitehdit von Boehm - Renell Oy

Peistä keskuksen rakentamisesta on taitettu myös Uudenkaupungin kaupunginhallituksessa. Huhtikuun kokouksessa esitettiin päätöksenteon lykkäämistä syksyyn koronatilanteen vuoksi. Ehdotus ei saanut tarvittavaa kannatusta, ja jo kuun lopulla kaupunginvaltuusto päätti suljettujen ovien takana valita urakoitsijaksi SRV Rakennuksen.

Rakennushankkeen sopimusta ei ole allekirjoitettu, mutta kaupungin mukaan se pyritään allekirjoittamaan lähiaikoina. Hankkeen alustavaksi kustannusarvioksi on arvioitu 50 miljoonaa euroa. Osapuolet eivät kerro tarkempaa summaa ennen kuin sopimus on allekirjoitettu.

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehdit von Boehm-Renell.

Juttua muokattu 13.5.2020 kello 15.50: Seura-lehden juttu julkaistiin jo syksyllä 2019, ei äskettäin.

Lue lisää:

Uusikaupunki päättää tänään 50 miljoonan sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentajasta

Lue seuraavaksi