Satakunnan sairaanhoitopiiri joutuu kuntien kukkarolle

Koronaepidemia on heikentänyt merkittävästi sairaanhoitopiirin tulopohjaa.

Satakunnan sairaanhoitopiiri
Kardiologian ylilääkäri Pirjo Rummukainen tekee potilaalle sydämen ultraäänitutkimusta.
Kardiologian ylilääkäri Pirjo Rummukainen tekee potilaalle sydämen ultraäänitutkimusta.Jenni Joensuu / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiirin johto ehdottaa isoja korotuksia kuntien maksuosuuksiin.

Koronavirusepidemia ja siihen varautuminen ovat heikentäneet merkittävästi sairaanhoitopiirin taloutta. Kiireettömän hoidon vähentäminen ja väen kouluttaminen koronatapausten hoitamista varten ovat vieneet resursseja.

Miljoonatappiot

Normaalissa tilanteessa sairaanhoitopiiri saa palvelumaksuja kunnilta sairaanhoidosta 15–20 miljoonaa euroa ja sosiaalipalveluista pari miljoonaa euroa päälle. Tämä maksuosuus on pienentynyt erittäin paljon.

Esimerkiksi huhtikuun osalta sairaanhoidon maksutilitys oli noin 4,5 miljoonaa euroa tavanomaista pienempi, sosiaalipuolen maksuja tulee 200 000–300 000 euroa normaalia vähemmän.

Toukokuussa menetykset ovat hieman pienemmät, koska kiireetöntä hoitoa on pystytty lisäämään. Sairaanhoitopiirin johto arvioi, että tilanne ei silti palaa normaaliksi ennen syksyä.

Maksukorotukset kunnille

Kunnat omistavat Satakunnan sairaanhoitopiirin, joten ne joutuvat vastaamaan erikoissairaanhoidossa syntyneistä tappioista.

Kunnille kulujen kasvu ei tule yllätyksenä, mutta silti se on ikävä tieto. Satakuntaliitto ja Porin kaupunki ovat tehneet arvion, että korona aiheuttaa maakunnan kunnille lähes 77 miljoonan euron tappiot.

Nyt poliitikoille esitetään, että esimerkiksi sairaanhoidon ja laitoskuntoutuksen kunnille koituvia maksuja nostettaisiin Satakunnassa kymmenen prosenttia.

Korotettuja hintoja pidettäisiin voimassa niin kauan, että talous saadaan tasapainoon. Sairaanhoitopiirin yhtymähallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus