1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiysneuvolat

Hyvinvointiyhtymän uusi perhekeskus ei vakuuta ehkäisy- ja äitiysneuvolan henkilökuntaa – "Perhekeskus, jonne perhe ei mahdu"

Lahden keskustaan on tulossa uusi perhekeskus, joka kokoaa monet palvelut saman katon alle. Tiloja kritisoidaan jo nyt liian pieniksi.

äitiysneuvolat
Äitiys- ja ehkäisyneuvolan apulaisylilääkäri Sirpa Rekonen Päijär-Hämeen hyvinvointiyhtymästä
Lahden keskitetyn äitiys- ja ehkäisyneuvolan sekä terveyskeskusgynekologin vastaanoton yhteistyö hajoaa, kun uusi perhekeskus avautuu Lahden keskustassa. Muutos harmittaa apulaisylilääkäri Sirpa Rekosta ja hänen kollegoiltaan.Juha-Petri Koponen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on keskittämässä monia lapsiperhepalveluita Lahden ydinkeskustaan. Aleksanterinkatu 11:n kiinteistöstä on vuokrattu tilat, joihin tulevat neuvolapalvelut, alaikäisten mielenterveyspalvelut ja perhekahvila. Perhekeskuksen pitäisi olla täysin valmis ensi vuoden puolella.

Kaikki palvelut eivät saman katon alle mahdu. Kaupunginsairaalassa toimivan äitiysneuvolan lääkärivastaanotto siirtyy perhekeskukseen, mutta samassa yhteydessä toimiva ehkäisyneuvola jää mahdollisesti perustettavan yhteisyrityksen hoiviin. Yksikön henkilökunta on tyrmistynyt muutoksesta.

– Tämä yksikkö hajoaa. Samalla henkilökunnan hyvä yhteistyö loppuu sekä sijaistaminen ja joustava toiminta päättyy, sanoo yksikön apulaisylilääkäri Sirpa Rekonen.

Ehkäisy- ja äitiysneuvola ovat tehneet vuosikausia yhteistyötä. Erityisen hyvin se on sujunut nyt, kun reilu vuosi sitten neuvolat muuttivat kaupunginsairaalan Masto-siipeen, täysin remontoituihin tiloihin.

Samassa kerroksessa on opiskelijaterveydenhuolto, joka on hyötynyt myös henkilökunnan, laitteiden ja välineistön joustavasta käytöstä.

– Meillä on aina täällä kokenut lääkäri paikalla, joka neuvoo ja auttaa nuorempaa lääkäriä tarvittaessa. Samoin olemme saaneet käyttää terveyskeskusgynekologin erittäin hyvää, uutta ultraäänilaitetta.

Miksi luovutaan vastaremontoiduista tiloista?

Yhteistyöstä on ollut taloudellistakin hyötyä, sillä Rekosen mukaan tehokkaalla toiminnalla on vältetty asiakkaan lähettämistä keskussairaalan naistentautien poliklinikalle tai äitiyspoliklinikalle. Neuvoloille on ollut myös etua siitä, että laboratorio on samassa rakennuksessa kaupunginsairaalassa.

Henkilökunta ihmettelee, mihin lahtelaisten verovaroja käytetään, kun vastaremontoidut tilat ovatkin menossa toiseen käyttöön.

– Me emme edes tiedä, mihin ehkäisyneuvola jatkossa menee, sillä nämä tilat ovat menossa Launeen ja Ahtilalan lähiklinikoille, jotka muuttavat kaupunginsairaalan tiloihin, Rekonen toteaa.

Opiskelijaterveydenhuolto on muuttamassa Masto-siiven kuudenteen kerrokseen ja ehkäisyneuvola siirtyy hykyn ja yksityisen yrityksen yhteisyritykselle, jos suunnitelma yhteisyrityksestä hyväksytään elokuussa.

Liian pienet tilat?

Perhekeskuksen ideana on yhdistää perheiden sosiaali- ja lääkäripalvelut. Rekonen sanoo ymmärtävänsä ajatuksen, mutta ei silti näe paljon yhteistä sosiaalipuolen ja lääkäripalveluiden välillä. Neuvolan henkilökunta epäilee, että perhekeskusta suunnitellaan sosiaalipuolen ehdoilla.

– Nykyisiin tiloihin verrattuna uudet tilat ovat masentavan näköisiä. Pitkän, kapean käytävän varrella on pieniä huoneita vieri vieressä. Saamme aika paljon sommitella, saammeko edes tutkimuspöytää ja ultraäänikonetta mahtumaan vierekkäin.

Nykyisissä tiloissa on tilaa koko perheelle, vaunuille ja tulkillekin, joita on tutkimuksissa mukana enenevässä määrin.

– Tässä tehdään perhekeskusta, jossa ei ole tilaa perheille, kiteyttää Rekonen koko osaston henkilökunnan mietteet.

Kerrostalo, jossa liiketiloja
Hyvinvointiyhtymä on vuokrannut YIT:ltä noin 4 400 neliötä tilaa perhekeskukselle. Keskukseen sijoittuu noin 160 hykyn työntekijää.Sini Ojanperä / Yle

Päätökset on jo tehty

Ehkäisy- ja äitiysneuvolan työntekijät ovat yhtenä rintamana kirjelmöineet huolestaan hyvinvointiyhtymän johdolle. Muutoksia suunnitelmiin ei ole luvassa.

– Me kuulimme tästä asiasta ensi kerran helmikuussa, jolloin koko asia oli päätetty. Meillä ei ollut minkäänlaista sananvaltaa suunnitelussa eikä meiltä kysytty mitään. Äitiys- ja ehkäisyneuvolan jako oli jo päätetty, tuskailee apulaisylilääkäriSirpa Rekonen.

Hyvinvointiyhtymän lasten ja nuorten hyvinvoinnin tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen ymmärtää huolen. Hän kuitenkin vakuuttaa, että yhteistyö jatkuu, vaikka yksiköt ovat fyysisesti erillään. Yhteistyötä tehdään muidenkin yksiköiden kanssa, jotka eivät ole samassa rakennuksessa.

– Opiskelijaterveydenhuolto jää kaupunginsairaalalle. Se on tärkeä kumppani ehkäisyneuvolalle. Muitakin rajapintoja on kuten koululaisterveydenhuolto, joka ei siirry perhekeskuksen tiloihin.

Viholainen toivoo, että jatkossa toimijat löytävät yhteisen tavan kehittää perhekeskuksesta mahdollisimman hyvä.

Myös toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo, ettei hyvinvointiyhtymä enää tässä vaiheessa muuta suunnitelmiaan. Perhekeskukselle löytyi isot tilat aivan kaupungin ytimestä ja ne on remontoitava vauhdilla, että toiminta pääsee pian alkamaan.

Forsberg ja Viholainen vakuuttavat, että palveluita keskittämällä saadaan paljon tilalle, vaikka toisaalla jotain menetetäänkin.

Lue lisää:

Lapsiperhepalvelut saa tulevaisuudessa Lahden torin kulmalta – uusi Perhekeskus käyttöön osittain jo syksyllä

Lue seuraavaksi