1. yle.fi
  2. Uutiset

Varhaiskasvatuksen opettajaa huolestuttaa, kun päiväkoti täyttyy jälleen – ahtaat eteiset ovat pullonkaula, maskin käyttöä ei suositella

Päiväkotien työntekijöille korona-aika on ollut henkisesti kuormittavaa, mutta lapset ovat saaneet enemmän huomiota.

varhaiskasvatus
Kuopiolaisen Sinikellon päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Virpi Vauhkonen
Kuopiolaisen Sinikellon päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajan Virpi Vauhkosen mukaan turvallisuussuositusten noudattamisessa riittää haastetta.Helmi Nykänen / Yle

Lasten määrä päiväkodeissa kasvaa tänään torstaina merkittävästi, kun hallituksen suositus pitää lapsia kotihoidossa päättyy.

Kuopiolaisen Sinikellon päiväkodin varhaiskasvatuksen opettajaa Virpi Vauhkosta tilanne hieman pelottaa. Kuopion kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä on hieman alle 5 000 lasta. Heistä 70–80 prosenttia palaa nyt takaisin hoitoon.

Muutos on suuri, sillä suositusten astuttua voimaan lapsia on ollut hoidossa Kuopiossa vain 25–30 prosenttia tavanomaisesta.

Työskentely koronaviruksen varjossa on ollut Vauhkosen mukaan vaikeaa ja henkisesti kuormittavaa, kun ohjeistukset ovat muuttuneet jatkuvasti. Osa työntekijöistä lomautettiin ja osa siirrettiin muihin tehtäviin.

– Hirmu kiitollinen olen perheille, jotka ovat pystyneet järjestämään kotihoitoa. Se on ollut myös iso apu meille, Vauhkonen kiittelee.

"Lapsille ihanaa aikaa"

Varhaiskasvatukseen jääneet lapset puolestaan ovat voineet hyötyä poikkeusajoista.

– Lapset ovat saaneet enemmän aikuisen huomiota, ja on pyrittykin siihen, että ollaan omissa pienissä ryhmissä. Lapsille tämä on ollut aika ihanaa aikaa.

Vauhkonen olisi toivonut kotihoitosuosituksen pysyvän edelleen voimassa. Yksi huolenaihe on henkilökunnan ja tilojen riittävyys, kun lievästikään sairaana ei saa tulla töihin ja vaaditaan väljyyttä.

– Haastetta riittää siinä, kuinka saadaan toiminta järjestymään turvallisuussuositusten mukaisesti. Lapset ovat lapsia ja haluavat olla lähellä sekä tarvitsevat paljon apua.

Maskeista käyty keskustelua

Varhaiskasvatuksen turvallisuuskäytännöt pohjautuvat THL:n, opetus- ja kulttuuriministeriön (siirryt toiseen palveluun) ja Opetushallituksen ohjeisiin. Toimintaa järjestetään muun muassa mahdollisimman paljon ulkona, lapsiryhmiä jaetaan pienryhmiin ja käsihygieniaa tehostetaan.

Varhaiskasvatuksen yksiköt soveltavat yleisohjeita oman tilanteensa mukaan.

– On ollut hellyttävääkin lukea näitä erilaisia sovelluksia ja miten on mietitty tarkkaan, kuinka turvallisuudesta huolehditaan. Esimerkiksi yksi perhepäivähoitaja kertoo vanhemmille ottavansa lapset vastaan kuistilla, toteaa Iisalmen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Kaija Rautaparta-Pennanen.

Varkauden kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Anne Kumpulaisen mukaan kevätjuhlia, lelupäiviä sekä isoja laulu- ja leikkihetkiä ei tässä tilanteessa järjestetä.

– Pihalle mennään ja sieltä lähdetään portaittain, ettei olla kaikki eteisessä yhtä aikaa. Yritetään toimia mahdollisimman paljon vuoroissa, ettei syntyisi ruuhkia.

Kuopion kaupungin varhaiskasvatuksen palvelupäällikön Tuula Nuotion mukaan etenkin riskiryhmään kuuluvilla työntekijöillä on huolia ja suojainten käytöstä on käyty keskustelua. Maskia ei suositella varhaiskasvatuksessa.

Tunnelmat eivät ole pelkästään huolten sävyttämiä.

– Yhdeltä alueelta tuli viestiä, että henkilökunta iloitsee, kun lapset palaavat päiväkotiin, Nuotio kertoo.

Keskustelu on auki perjantaihin kello 23.00:een asti.

Lue myös:

Pöpö muutti 3-vuotiaan Lilia Saksalan arjen, nyt hän palaa useimpien muiden tavoin hoitoon – päiväkodissa lapset saavat pussata ja painia, mutta leikkiä pitää pienissä ryhmissä

Lue seuraavaksi