Kodin tulvasuojaus koettelee iäkkäitä – Kaarina Koski, 80, sai yllättäen apua parikymppiseltä maansiirtoyrittäjältä

Rovaniemellä varaudutaan kerran 50:ssä vuodessa toistuvaan tulvaan.

tulvat
Roope Koukkula ja Kaarina Koski
Roope Koukkulan apu ilahdutti ja yllätti Kaarina Kosken.Annu Passoja / Yle

Ounasjoen ja Kemijoen vesimassat kohtaavat Rovaniemellä, jossa varaudutaan suurtulvaan. Kaupunki suojaa tärkeimmät kiinteistönsä, mutta rovaniemeläisten kodit ovat omistajiensa vastuulla.

Kaupunki tarjoaa tulvasuojaukseen tarvittavat hiekat, jota on voinut hakea Rollohallin edustalta kolmen viikon ajan. 80-vuotiaan Kaarina Kosken kaltaisille ikäihmisille hiekkalastin haku on ymmärrettävästi hankalaa. Koski soittikin tuntemattomalle maansiirtoyrittäjälle Roope Koukkulalle, josko hiekkakuljetuksen saisi kotiin.

Luvassa oli iloinen yllätys, kun Koukkula kurvasi paikalle.

– Nuori, fiksu mies, joka sanoi ettei lasti maksa mitään. Että hän mielellään tuo. Ja vielä hommasi kaverinsa pyöräkuormaajan kanssa auttamaan, eikä hänkään ottanut mitään, ilahtunut Koski kertoo.

Koukkula on kolmannen polven maansiirtoyrittäjä ja 20-vuotiaana jo toimitusjohtaja Maanrakennus Koukkula Oy:ssä. Tulvauhka työllistää nyt ensimmäistä kertaa. Koukkula on ajanut hiekkalasteja kaupungin laskuun Rollohallin edustalle kaupunkilaisten tarpeisiin.

Kaarina Kosken kotitalo, joka sijaitsee tulva-alttiilla paikalla
Jokivesi ympäröi Kaarina Kosken pihapiiriä kolmesta suunnasta Rovaniemen Vitikanpäässä.Annu Passoja / Yle

Kosken tapaaminen sai miettimään jokirannan vanhusten tilannetta laajemminkin.

– Miten jatkossa huolehditaan, kun on ikäihmisiä jotka eivät itse pysty huolehtimaan tulvasuojauksesta tai ei välttämättä ole läheisiä, ja on tulvariski olemassa. Että kuka auttaa, Koukkula aprikoi.

Hän itse sanoo halunneensa auttaa vanhanajan talkoohengessä. Työkoneen pihaan jättämiä jälkiä katsoessaan Koukkula miettii, että Kosken pihaa täytyy käydä vielä siistimässä.

Ranta-asukkaan turvana vene ja ruokavarasto

Kosken kotitalo Rovaniemen Vitikanpäässä on tulvariskin kannalta erittäin hankalassa paikassa, sillä vesi ympäröi tonttia kolmelta suunnalta. Koski on nostellut varastosta tärkeintä irtaimistoa ylös ja hankkinut muoveja.

– Jos vettä tulee Putaan puolelta niin varaudutaan suojaamaan talon kivijalkaa. Ja sitten tuon autotallin seinusta suojataan ettei lattia kastu.

rovaniemeläiset hakevat hiekkaa tulvasuojausta varten toukokuussa 2020
Kaupunki on kustantanut hiekkakasan, josta rovaniemeläiset voivat hakea hiekkaa oman kotinsa tulvasuojaukseen.Annu Passoja / Yle

Koski on nähnyt vuosien varrella monta kertaa tulvavesien nuolevan pihapiirin rakennuksia. Toisinaan tie on ollut poikki ja työmatkoja on pitänyt aikoinaan aloittaa veneellä. Vene odottaa rannassa nytkin.

Koski tietää, että muutaman päivän eristykseen on syytä varautua, jos suurtulvan uhka pysyy.

– Täytyy varautua kyllä ruoan ja muun kanssa kolmeksi, neljäksi päiväksi ainakin. Ei täältä pääse kauppaan eikä mihinkään.

Kuntoutussairaalan evakuointiin varauduttu

Koski näkisi mielihyvin kaupungin rakentavan tulvapengertä Vitikanpäähän, mutta sellaista ei ole tulossa. Kaupunki suojaa kriittisimmät omat kiinteistönsä Saarenkylässä, kuten Pulkamontien terveyskeskuksen ja päiväkodin. Myös Ounaspaviljongin kahvila suojataan.

Kaupungin työmiehet ovat täyttäneet hiekalla satamäärin kuution vetoisia säkkejä, joita on jo viety kaupungin kohteisiin. Kaupungin kunnossapitopäällikkö Marko Rautio kertoo, että säkkejä on tarvittaessa käytössä nelisentuhatta.

tulvapenkka Rovaniemen Halvarinrannassa toukokuussa 2020
Hiekkasäkeistä koottu tulvavalli on rakennettu Halvarinrannassa matalaan kohtaan, josta vesi pääsee leviämään laajalle.Annu Passoja / Yle

Halvarinrantaan on rakennettu hiekkasäkeistä tulvavalli, joka estää veden virtauksen kohti terveyskeskusta ja suojaa samalla alueen omakotitalojakin.

Kaupunkilaisille luvataan tarjota tulvahiekkaa niin kauan kun tarvetta on eli tulvauhka pysyy.

– Kova vilske on ollut hiekkakasan ympärillä, menekki on ollut kova. Luulen, että ihmiset ovat ainakin osittain havahtuneet tähän tilanteeseen, Rautio toteaa.

Kylmä kevät on siirtänyt arvioitua tulvahuippua kesäkuun puolelle. Tulvaennusteet elävät vielä, mutta tällä hetkellä kaupunki varautuu kerran 50 vuodessa tapahtuvaan tulvaan. Esimerkiksi Pulkamontien kuntoutusairaalan potilaita varaudutaan evakuoimaan Sairaalakadun entiselle, nyt tyhjillään olevalle terveysasemalle.

Saarenkylän silta, jonka tien tasalla Kemijoen tulvan ennustetaan (toukokuun 2020 alussa) nousevan
Tulvaennusteet elävät vielä. Tulvaveden on aiemmin ennustettu nousevan Saarenkylässä tien tasalle, mutta tällä hetkellä veden ennustetaan jäävän puoli metriä tienpinnan alapuolelle.Marko Rautio / Rovaniemen kaupunki