Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Suurin osa suomalaisista ei pidä maskipakkoa tarpeellisena

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan harva suomalainen innostuu maskipakosta.

Maskisuositusta julkisilla paikalla kannattaa vajaa kolmannes suomalaisista. Pakollisen maskin kannalla julkisissa tiloissa kuten kaupoissa, busseissa, junissa tai metrossa maskipakon kannalla on vain joka kymmenes.

Lähes puolet eli 47 prosenttia suomalaisista jättäisi maskin käytön julkisilla paikoilla jokaisen kansalaisen oman harkinnan varaan.

Ylen kyselyssä erot eri ikäisten ihmisten mielipiteissä olivat pieniä. Nuorimmissa ikäluokissa maskinkäytön halusi pitää omassa harkinnassa hieman yli puolet vastaajista. Yli 65-vuotiaissa taas oman harkinnan varaan asian jättäisi 40 prosenttia.

Suun ja nenän peittävien kasvomaskien käyttö on määrätty useissa Euroopan maissa pakolliseksi julkisilla paikoilla. Esimerkiksi Saksassa, Italiassa, Itävallassa ja Puolassa on voimassa maskipakko koronavirusepidemian vuoksi.

Suomessa hallitus ei ole määrännyt kasvomaskeja pakolliseksi, eikä asiasta ole annettu suositusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää suun ja nenän peittävien kasvomaskien käytöstä kertynyttä tutkimustietoa ja kansainvälisiä käytäntöjä. Selvitystyön on tarkoitus valmistua tämän kuun aikana.

Moni kaipaisi jo selkeyttä asiaan

Helsinkiläisen kauppakeskus Redin edustalla ohikulkijoista vain muutamat pitävät maskeja kasvoillaan. Suurin osa kulkee maskitta. Anna Seritaa mahdollinen maskipakko mietityttää.

Anna Seritan mielestä työtekijöiden ja satunnaisten kävijöiden maskin käyttö olisi perusteltua esimerkiksi ruuhkaisissa paikoissa, joissa ihmisten on pakko käydä. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

– Ehkä tietyissä paikoissa olisi hyvä selkiyttää ohjeistusta, esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa tiloissa missä ihmisten on pakko käydä, Serita pohtii.

Hänen mielestään maskinkäyttö voisi tuoda turvallisuudentunnetta ihmisille paikoissa, joissa rajoitusten purkaminen alkaa näkymään.

Kyselyssä maskipakon kannatus oli korkeinta yli 50-vuotiaiden keskuudessa, mutta heistäkin vain 13 prosenttia kannatti maskipakkoa.

Ikänsä puolesta riskiryhmää lähestyvä Pekka Ojala on ärsyyntynyt hallituksen hidastelusta asiassa, mutta ei itse kannata maskipakkoa. Ojala kokee, että hänelle maski on tarpeeton.

–Sitten sen pitäisi koskea kaikkia, eikä vain osaa ihmisistä. Eduskunnan ja muiden pitäisi näyttää esimerkkiä, Ojala täräyttää.

Pekka Ojalan mielestä maski voisi olla tarpeellinen isoissa satojen ihmisten tilaisuuksissa, mutta ei normaalissa kaupunkiliikkumisessa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Marja Nummelinin mielestä jokaisen aikuisen täytyisi osata käyttää omaa harkintaa siinä, ettei tartuta muita.

– Ei sen pakollinen tarvitse olla, mutta jokaisen, joka haluaa pysyä terveenä olisi hyvä suojautua, hän sanoo.

Itse hän käyttää maskia ulkona ja esimerkiksi kauppakekuksessa liikkuessaan.

– Kyllä tykkään pitää maskia. Esimerkiksi minulla voisi olla matala-asteinen koronavirus ja minusta johtuen toinen ihminen voisi sairastua vakavammin, perustelee Nummelin.

Puolueiden välillä hienoiset erot

Suurinta maskipakon kannatus oli perussuomalaisissa. Heistä 26 prosenttia haluaisi maskinkäytön pakolliseksi julkisissa paikoissa, kuten kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Muiden puolueiden kannattajissa maskipakolle ei löytynyt suurta kannatusta. Maskisuosituksia kannatti yli puolet kristillisdemokraateista ja keskustaa äänestävistä suosituksia toivoi 42 prosenttia.

Kaupungin koko ei merkittävästi vaikuttanut siihen, mitä maskipakosta ajateltiin. Suurissa kaupungeissa maskipakko ei saanut erityisen suurta kannatusta.

Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta 2143:a henkilöä 8.–11.5.2020. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä (15 vuotta täyttäneet). Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

.
.