1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Suurtulvan riski on hieman pienentynyt Lapissa – viileä sää hidastaa lumen sulamista

Lämpötilojen ennustettua nopeampi nousu voi kuitenkin edelleen aiheuttaa suurtulvan.

tulvat
Työkone viemässä maa-ainesta Näränperän tulvapenkereelle
Lapissa on varauduttu suurtulvaan esimerkiksi Torniossa.Laura Valta / Yle

Lapin suurtulvan riskin on hieman pienentynyt, koska tuoreimman vesistöennusteen mukaan lumet sulavat tavanomaista pidemmällä aikavälillä. Etelä-Lapin yläpuolella lumen vesiarvot ovat edelleen korkealla.

Lapin ely-keskuksen mukaan lämpötilojen ennustettua nopeampi nousu voi kuitenkin edelleen aiheuttaa suurtulvan Kittilässä, Rovaniemellä tai Pellossa.

Erityisen vakavaksi tilanne muuttuu, jos lämpenemisen yhteydessä tulee sateita.

Jääpatoriski arvioidaan pieneksi, sillä hitaasti etenevä kevät ja vähitellen voimistuva virtaama heikentävät jäitä merkittävästi.

Etelä-Lapissa lumikerros on jo ohentunut ja Simojoki sekä Kemijoen ala- ja keskivaiheilla olevat jokialueet ovat jo monin paikoin vapautuneet jäistä.

Etelä-Lapin yläpuolella lumen vesiarvot ovat edelleen korkealla.

Lapin suurien jokien tulvahuippujen ajankohdaksi ennustetaan edelleen kesäkuun alkupuolta. Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen.

Muuallakin Lapissa tulvahuippuja voi esiintyä jo toukokuun lopussa, mikäli sää lämpenee ennustettua selvästi nopeammin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi