Oulun kaupunkipyörät saattavat kaatua poliittisiin erimielisyyksiin

Kaupunki ei hyväksy palveluntuottajan esittämiä muutoksia sopimuksen vakuusehtoihin.

Oulu
sykkelit parkissa varaston pihalla, kuljetusauto etualalla
Sykkelit odottavat nyt parkissa. Arkistokuva.Marko Väänänen / Yle

Oulussa kaupunkipyörien käyttöön ottamisessa on mutkia matkassa. Tällä hetkellä ei ole tietoa, missä vaiheessa kesää pyörät saadaan käyttöön, jos ollenkaan.

Oulun kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottaja puolalainen Nextbike on taloudellisissa vaikeuksissa.

Nextbike on esittänyt Oulun kaupungille muutoksia sopimuksen vakuutta koskeviin ehtoihin. Kaupunki käyttää palvelusopimuksissaan vakuutta, jotta esimerkiksi konkurssitilanteissa vakuus voidaan realisoida ja palvelu voi jatkua sen turvin.

Nextbike ehdottaa, että uusi vakuussumma olisi puolet aiemmin sovitusta, ja vakuus toimitettaisiin vaiheittain.

Ylen saamien tietojen mukaan Oulun yhdyskuntalautakunnassa syntyi erimielisyyttä vakuussumman muuttamisesta. Osa jäsenistä olisi ollut valmiita hyväksymään muutosehdotukset, koska taloudellinen menetys jäisi kokonaisuudessa varsin pieneksi.

Oulun kaupunki on lähettänyt Nextbikelle kirjeen, jossa kaupunki ilmoittaa haluavansa pysyä alkuperäisissä sopimusehdoissa. Kaupunki siis odottaa nyt Nextbiken vastausta asiaan.

Yhtenä takarajana on tällä hetkellä 20. toukokuuta. Siihen mennessä Nextbiken pitäisi saada pyörät liikenteeseen, jotta se välttyisi viivästysmaksuilta.

Kaupunki itse ei voi ottaa pyöriä varastosta käyttöön ja laitaa järjestelmää kuntoon, sillä kaupunkipyöristä on tehty nimenomaan palveluhankintasopimus, painottaa liikenneinsinööri Harri Vaarala.

– Pyörien huoltokierrosta ja taustajärjestelmistä vastaa palveluntuottaja eli Nextbike, eikä kaupunki.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)