Sisärajavalvonta ei estä lohenkalastusta Lapin rajajoilla – rajanylitykset ilman rantautumista sallitaan

Kalastuksen yhteydessä tapahtuvien rajanylitysten valvomista ei pidetä tarkoituksenmukaisena.

Tenolla ja Tornion-Muonionjoella tapahtuvassa venekalastuksessa liikutaan koko joen leveydellä, eikä rajaa ole helppo havaita maastossa. Siksi rajanylitys kalastuksen yhteydessä on sallittua. Kuva: Linnea Rasmus / Yle

Rajaliikenteen rajoittaminen Suomen ja Ruotsin ja Norjan välillä ei estä kalastusta Lapin rajajoilla. Rajanylitykset kalastuksen yhteydessä sallitaan, vaikka sisärajatarkastukset on koronan vuoksi palautettu ja rajan muuten voi ylittää vain virallisilta rajanylityspaikoilta.

Valtioneuvosto päätti asiasta samalla kun työmatkaliikennettä koskevia ohjeita päivitettiin (siirryt toiseen palveluun).

Rantautuminen Ruotsin tai Norjan puolelle on kuitenkin kielletty.

Sisäministeriön raja- ja meriosaston päällikön Matti Sarasmaan mukaan päätöksen taustalla on se, että rajanylitysten valvominen esimerkiksi Tornion-Muonionjoella ja Tenojoella ei olisi tarkoituksenmukaista. Venekalastuksessa liikutaan koko joen leveydellä ja rajan tarkan sijainnin havaitseminen on käytännössä mahdotonta.

– Lähtökohtana on se, että kalastusta ei tarpeettomasti rajoitettaisi. Pääsääntö on, että kun toimitaan rantautumista välttäen, eikä rajanylitys ole se itse tarkoitus vaan se tapahtuu kalastuksen yhteydessä, raja voidaan ylittää, Sarasmaa sanoo.

Koska rantautuminen Ruotsiin tai Norjaan on kuitenkin kielletty, seuraako siitä jatkotoimia ja mahdollinen rangaistus luvattomasta rajanylityksestä? Sarasmaan mukaan tämä ei ainakaan ole nyt annetun päätöksen henki.

– Lopullisesti asian ratkaisee tietysti valvontaa suorittava yksikkö. Mutta voidaan kysyä, onko taudin torjumisen kannalta erityistä merkitystä sillä, että ryhdyttäisiin tällaista toimintaa valvomaan, Sarasmaa kysyy.

Uudet ohjeet rajanylityksistä on julkaistu Rajavartiolaitoksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin se oli linjannut, että kalastus ei ole riittävä syy ylittää raja.

Perusteet vahvistettu oikeuskanslerilta

Sarasmaan mukaan rajavalvonnan palauttaminen sisärajoille tarkoittaa sitä, että rajavalvontaa voidaan suorittaa koko rajan pituudella ja rajaliikenne voidaan ohjata kulkemaan virallisten ja ilmoitettujen rajanylityspaikkojen kautta.

Sisärajavalvonnan palauttamiseen liittyvillä järjestelyillä ei Sarasmaan mukaan puututa perustuslaillisiin oikeuksiin. Hänen mukaansa tästä on kysytty kanta myös oikeuskanslerinvirastolta.

Suomi on päättänyt jatkaa sisärajavalvontaa koronavirustilanteen vuoksi nyt 14.6. asti. Schengen-sopimuksen mukaisesti sisärajavalvontaa voi jatkaa puoleen vuoteen asti 30 päivää kerrallaan, mutta vain siihen asti jos se on välttämätöntä.

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa kesäkuun alussa, mutta lohen nousu tapahtuu yleensä vasta noin kuun puolivälistä lähtien.

Lue myös: