Hyppää sisältöön

Paikallinen yritys ei saanut kasaan miljoonia tullin vakuusmaksuja varten – Kanäsin varastoon tuotu öljy lähti takaisin Venäjälle

Pohjalaisyritys vakuuttaa, että öljyn välivarastointi saadaan vielä käyntiin.

Kanäsin öljyvarastoon Uudessakaarlepyyssä voidaan säilöä 90 miljoonaa litraa öljyä. (arkistokuva) Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Öljyn varastointi Uudenkaarlepyyn Kanäsin kalliosäiliöön on epäonnistunut, ainakin toistaiseksi. Uusikarleby Tank Storage -yhtiöllä on aikomus toimia välivarastona öljylle, jota kuljetetaan Venäjältä Iso-Britanniaan.

Ensimmäinen erä öljyä saapui tankkerissa Kristiinankaupungin edustalle huhtikuussa. Paikalle tuli myös pienempi alus, jonka piti kuljettaa öljy Kristiinankaupungista Uuteenkaarlepyyhyn.

Laivojen ei kuitenkaan annettu purkaa lastiaan, sillä tulli vaati varastointiyritykseltä vakuusmaksua. Maksua vaaditaan siltä varalta, että öljy päätyisi kotimaan markkinoille.

Uusikarleby Tank Storagen osakas Mika Niemi kertoo, että vakuuden suuruus on kolme miljoonaa euroa, jota yhtiö ei saanut kasaan.

– Emme saaneet vakuusrahaa Finnveralta tai muilta vakuuslaitoksilta. Budjetit ja sopimukset, kaikki näyttää hyvältä. Ehkä uudelle yritykselle ei tällä hetkellä anneta vakuuksia kovin helposti, Niemi sanoo.

Vakuusrahat aiotaan vielä saada kasaan

Öljytankkerit ovat lähteneet Kristiinankaupungista takaisin Venäjälle. Viimeisin laiva lähti satamasta tiistaina.

Mika Niemi vakuuttaa, että rahoitus hoidetaan vielä kuntoon, ja asia selviää viimeistään kahden viikon kuluttua.

– Asia etenee, ei se tähän jäänyt. Meillä on erilaisia vaihtoehtoja olemassa ja saamme homman toimimaan. Olemme tehneet töitä rahoitus- ja vakuuslaitosten kanssa.

Öljy-yhtiöt etsivät tällä hetkellä vilkkaasti säilytystilaa tuotteilleen. Uusikarleby Tank Storagella on Kanäsissä tilaa 90 miljoonalle litralle.

Tullin vakuusvaatimuksista kertoi ensin Vasabladet (siirryt toiseen palveluun).