Karjalan kätevin emäntä

Kun Taru Korhonen leipoo, joukko ihmisiä seuraa häntä kännykän ruudulta. Korhonen on karjalaisen keittiön lähettiläs ja sellainen hänestä tuli vahingossa.

Joensuulainen Taru Korhonen oppi jo pienenä, että käsillä tekeminen tuo iloa. Mutta karjalaisen keittiön hän löysi vasta surun kautta.

Korhonen asui Länsi-Suomessa, kun hänen molemmat mummonsa kuolivat lyhyen ajan sisällä.

Tutut maut toivat lohtua.

Mie leivon itselleni juuria.

Leipominen on yksi sosiaalisen median megatrendeistä. Koronaeristys on lisännyt sen suosiota entisestään.

Kun Taru Korhonen leipoo suorassa Instagram-lähetyksessä, sitä seuraa aina useita silmäpareja.

Karjalaisessa perinneleivonnassa riittää haastetta.

On kukkoja, pyöröjä, supikkaita, keitinpiirakoita, sultsinoita ja vatruskoita.

Pelkistä karjalanpiirakoista puhuminen turhauttaa.

En oo rypytyskone. Itekin opettelen.

Someen Korhonen julkaisee kuvan aina, kun keksii siihen hauskan tarinan.

Instagramissa hänet tunnetaan Hellasta itään -tilin Korhoskana.

Ja Korhoska on #karjalankätevinemäntä.

Korhonen haluaa näyttää, että 26-vuotias nainen voi olla kiinnostunut muustakin kuin kaupunkielämästä, vaatteista ja muotivirtauksista.

Osaa ärsyttää, että karjalaisesta keittiöstä puhuu nainen, joka on kotoisin Nurmeksesta.

Sehän on lähempänä Kainuuta kuin rajan taakse jäänyttä Karjalaa.

Näyttäkää minulle ne neliömetrit, joiden sisällä saan puhua.

Karjalaisen ruokaperinteen säilymisen kannalta on vain hyvä, jos taito leviää Itä-Suomen ulkopuolelle.

Supikkaille on sama, missä uuni on, kunhan se on yli 250 astetta kuuma.

Tänä keväänä Taru Korhonen kuvaa perinneleivonnan verkkokurssia yhdessä valtimolaisen Puukarin pysäkin emännän Anni Korhosen kanssa.

Nuo puhhuu henkilöbrändistä, ja mie oon, että okei, tehhään sitte semmone.

Ronski huumori pitää huolen, ettei brändityö mene liian vakavaksi.

Kahden Korhoskan tavoitteena on viedä karjalainen leivontataito koteihin.

Muuten vaarana on, että arvokas perinne kuihtuu ja jäljelle jää leipomossa valmistetut riisipiirakat.

Some on tehokas työkalu, kun ihmiset pitää saada innostumaan.

Taru Korhonen saa jatkuvasti viestejä, joissa ihmiset kertovat mummoistaan ja mitä nämä leipoivat.

Näyttää siltä, että moni muukin kaipaa tässä hetkessä lohturuokaa.

Jos minä hävitän näitä taitoja, hävitän jotain itsestäni.

Tekijät

Teksti

Pauliina Tolvanen

Kuva ja video

Heikki Haapalainen

Julkaistu 16.5.