Presidentti Trump haluaa lapset kouluun asiantuntijan vastalauseista huolimatta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mielestä koulujen tulisi avautua lähiaikoina, jotta maan tilanne saataisiin palautettua takaisin normaaliksi.

Donald Trump
Donald Trump Valkoisessa talossa Coloradon kuvernöörin Jared Polisin kanssa.
Presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa vieressään Coloradon kuvernööri Jared Polis. Trump keskusteli kurvernöörien kanssa maan koulujen avaamisesta.Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui keskiviikkona koolle osavaltioiden kuvernöörit keskustelemaan maan koulujen avaamisesta. Tapaamisessa Trump kyseenalaisti tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucin antamia varoituksia koulujen liian nopeasta avaamisesta koronavirusrajoitusten jälkeen.

Trumpin mielestä koulujen tulisi avautua lähiaikoina. Lisäksi maan talous tulisi hänen mukaansa saada palautettua takaisin jaloilleen.

– Maamme tulisi palautua normaaliksi niin pian kuin mahdollista, eikä se ole mahdollista jos koulut ovat suljettuina, Trump totesi Valkoisessa talossa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Trump on esimerkiksi kannustanut osavaltioita sallimaan pandemiatilanteessa ei-tarpeellisiksi määriteltyjen yritysten ja liiketoimintojen uudelleen avaamisen.

Trumpin kritiikin kohteena oleva Fauci johtaa Yhdysvaltojen kansallista allergia- ja tartuntatautivirastoa. Hän on varoittanut koronavirusrajoitusten liian nopean purkamisen saattavan aiheuttaa uuden tautiaallon ja tartuntamäärien kasvamisen.

– Emme tiedä tästä viruksesta kaikkea ja meidän kannattaisi olla varovaisia, etenkin kun kyse on lapsista, Fauci sanoi Yhdysvaltain senaatin terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa.

Presidentti Trump on ilmoittanut, että ei ole samaa mieltä Faucin varoituksista maan talouden ja koulujen liian nopeasta avaamisesta.

– Minusta se ei ole hyväksyttävä vastaus varsinkaan koulujen osalta, Trump sanoi Politicon (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Trumpin mukaan koronaviruksella ei ole suurta vaikutusta nuoriin ihmisiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump kertoi olleensa yllättynyt Faucin lainsäätäjille antamasta lausunnosta.

Trump kyseenalaistaa koronaviruskuolemien määrän

Viime päivinä Valkoisessa talossa on herännyt kysymyksiä maan koronaviruskuolemien oikeasta lukumäärästä, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvalloissa uusien koronavirustartuntojen määrät ovat olleet laskussa, mikä on herättänyt Trumpissa ja hänen lähipiirissään epäilyksen tartuntamäärien liioittelemisesta virallisissa lähteissä.

– Sydänkohtaukseen kuolemisen sijasta viranomaiset sanovat, että kuolinsyynä oli koronaviruksen aiheuttama sydänkohtaus, Trump sanoi syyttäen viranomaisia koronavirustilastojen suurentelemisesta.

Myöhemmin Trump kuitenkin perui puheitaan sanoen, että Yhdysvaltojen koronavirustilastot pitävät erittäin hyvin paikkansa.

Tartuntatautiasiantuntija Faucin mukaan maan koronavirustartunnat eivät välttämättä virallisista tilastoista huolimatta ole laskussa, sillä monet ihmiset kuolevat kotonaan ilmoittautumatta sairaalaan. Näin heitä ei näy viranomaisten tilastoissa.

Virallisten lukujen mukaan tähän mennessä noin 85 000 yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Yhdysvallat varoittaa koronavirustutkijoita kiinalaishakkereista (13.5.2020)

Korona iskee USA:n alkuperäisväestöön kahdesta suunnasta: kasinotulot katosivat ja sairastuneita on enemmän kuin valtaväestössä (13.5.2020)

Yhdysvaltain johtava asiantuntija varoittaa koronarajoitusten liian nopeasta purkamisesta: "Seuraukset voivat olla erittäin vakavat"(12.5.2020)

Lähteet: Reuters, CNN, AP

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus