Etsivälle nuorisotyölle niukemmin avustusta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen – poikkeusoloissa syrjäytymisen riski kasvaa

Toimijat maksavat työntekijöiden palkasta nyt aiempaa isomman osan.

nuorisotyö
Kahden nuoren naisen jalat.
Pohjois-Suomen Avista arvioidaan, että nuorisotyössä on onnistuttu koronakriisin aikana pääasiassa hyvin. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan etsivään nuorisotyöhön on myönnetty viime vuotta vähemmän avustuksia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi Kajaaniin, Kuhmoon, Sotkamoon ja Suomussalmelle avustusta yhteensä 287 000 euroa. Pohjois-Pohjanmaalla 19 kuntaa saivat yhteensä noin miljoonan euron avustukset.

Avustus on tarkoitettu etsivän nuorisotyön henkilökunnan palkkoihin. Avustusten kokonaismäärä on suurin piirtein viime vuosien tasolla, mutta rahoitusosuudet ovat pienentyneet. Yhtä henkilötyövuotta kohden avustus on 25 000 euroa, kun se viime vuonna oli 2 500 euroa enemmän.

Tämä tarkoittaa sitä, että toimijat joutuvat maksamaan henkilökunnan palkoista suuremman osan.

– Suren, että avustus pieneni huomattavasti edellisvuodesta. Tiedämme, että kuntien taloustilanne on haastava oli koronaa tai ei. Meidän kentälle menisi enemmänkin valtionavustusta, sanoo Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart.

Stewart arvioi, että nuorisotyössä on onnistuttu Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella koronakriisin aikana pääasiassa hyvin, vaikka esimerkiksi syrjäytymisen riski on poikkeusolojen aikana suurempi.

– Meidän etsivät ovat jatkaneet työtä korona-aikana ansiokkaasti. Itse asiassa olemme tavoittaneet entistä enemmän nuoria, kun käytössä on ollut esimerkiksi nuorille tuttu Discord-ohjelmisto.

Poikkeusajan haasteita varten on perustettu erityinen nuorten työpaja-avustus, jonka haku on parhaillaan käynnissä.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)